Actualitate

Incredibil! Oamenii stau la coada la poarta acestui iesean! Cu fierul inrosit, scos din jaratecul aprins, face minuni! FOTO, VIDEO

Publicat: 30 sept. 2016

@ Acest iesean reuseste sa mentina si astazi un mestesug ce s-a pierdut in mare parte @ Chiar daca nu a avut un ajutor si nu a fost ucenicul nimanui, ceva parca il ghideaza pe barbat sa faca lucrurile ca la carte @ Din fier poate face aproape orice si de multe ori da nastere unor obiecte care il ajuta enorm in activitatea sa @

Departe de inima Iasului, intr-un sat ce poarta nume desprins parca din povesti, oamenii isi vad de viata, fara sa aiba prea mult contact cu aglomeratia urbana. Satul Glodenii Gandului, din comuna Tibanesti, te duce cu gandul, fara sa vrei, la fel de fel de povesti, care mai de care mai vechi si mai captivante. In acest sat, oamenii sunt gospodari si muncitori, chiar daca o buna parte dintre ei nu sunt angajati. Acolo, in Glodenii Gandului, reporterii BUNA ZIUA IASI l-au gasit pe Filuta Stamatin, un fierar si un potcovar din zilele noastre. Povestea omului te uimeste si te face sa intelegi ca o treapta coborata nu inseamna o sansa ratata.

Filuta are acum 45 si ani si o familie frumoasa. Pana acum 22 de ani a lucrat la Iasi, la o fabrica, insa s-a trezit in somaj. Ajungand acasa, in Glodenii Gandului, fara serviciu, dar cu o familie de intretinut, barbatul s-a hotarat sa puna bazele unei mici afaceri. Daca am arunca o privire in trecut, am vedea ca fierarii erau nelipsiti din fiecare comuna din Iasi, insa acum ii poti numara pe degete. Meseria de fierar si de potcovar tot odata nu se invata, ci se fura. Daca nu ai anumite abilitati, nu ai putea niciodata realiza o potcoava. Povestea lui Filuta nu seamana cu a niciunui fierar. El nu a avut in familie pe cineva care cunostea mestesugul fierului si nici nu a fost ucenic pe la vreun atelier. Din mainile ieseanului ies insa potcoave perfecte, facute dupa tiparul din mintea lui.

„Acum 22 de ani am fost bagat in somaj. Am ajuns acasa si m-am apucat de treburi gospodaresti. Sunt putine lucruri pe care nu pot sa le fac. Am inceput sa fac diferite lucruri din fier, apoi potcoave si tot asa. Nu am avut pe nimeni in familie fierar si nici nu am fost ucenic pe la vreun atelier. Totul imi vine din minte, nu am un tipar sau un model pe care il respect”, a declarat Filuta.

Fierar si inventator totodata

De cand s-a apucat de mestesugul fierului, ieseanul a realizat mai multe unelte si masinarii care ii fac munca mai usoara. Astfel, Filuta poate face aproape orice din fier, de la unelte gospodaresti, pana la masini de separat porumbul. Reporterii BZI l-au gasit acasa, in timp ce potcovea calul unui vecin. Face asta aproape zilnic, fiind singurul potcovar din zona. Sa potcoveasca un cal dureaza cam doua ceasuri.

„Vin mereu localnicii la mine, sa le potcovesc caii. Dureaza cam doua ore sa potcovesc un cal. In acest timp fac si potcoavele, in functie de copita calului”, a spus fierarul. Potcoavele prind de indata viata si dupa cateva minute dupa ce au fost scoase din jarul aprins, sunt batute pe copita calului. Sunt sateni care mai vin la fieraria lui Filuta si il ajuta la treburi, insa pana acum niciunul nu a prins tainele fierarului si nu a gasit pe nimeni sa-i fie ucenic.

Meseria asta este pe cale de disparitie. Nu mai sta nimeni acum sa bata cu ciocanul… Este o meserie frumoasa, dar se pierde incet incet. Potcoave se gasesc si in comert si sunt mai ieftine ca cele facute de un fierar, dar si mai proaste. Acum toate se gasesc de cumparat, putini se mai chinuie sa faca anumite obiecte. Se multumesc cu cele gasite in comert”, a completat fierarul. Pe timpul verii, Filuta se trezeste cu noaptea in cap, pe la ora 4:00, iar pana rasare soarele termina de facut cateva perechi de potcoave. Iarna le poate face oricand, avand o adevarata placere sa stea langa jarul aprins.

La el vin localnicii pentru orice. Barbatul face de la potcoave pana la sobe sau garduri si vecinii lui vad in el un sprijin si totodata omul bun la orice. Putine sunt lucrurile pe care ieseanul nu le poate face, de aceea este ocupat tot timpul. Cand nu potcoveste cai, face garduri metalice, cand nu face garduri mai inventeaza cate o unealta si tot asa. In gospodaria lui, treburile nu se termina niciodata, dar nu se plange. Este multumit ca poate munci si ca se pricepe la atatea lucruri.
Comentarii
Adauga un comentariu