Local

Incredibil. Noua companie de transport este obligata sa plateasca o taxa lunara de 30.000 euro

Publicat: 22 sept. 2016
1

@ Noua companie de transport a municipalitatii vrea sa preia intreg patrimoniul defunctei regii de transport public, aflata acum in insolventa @ Pentru a folosi tramvaiele si autobuzele, Compania de Transport va trebui sa plateasca o chirie lunara

Municipalitatea ieseana nu mai da nicio sansa Regiei Autonome de Transport Public (RATP), astfel incat in ultima perioada a inceput sa transfere patrimoniul acesteia catre SC Compania de Transport Public SA. Astfel, in urmatoarea sedinta a comitetului creditorilor RATP, primul punct de pe ordinea de zi se refera la preluarea de catre SC CTP SA a contractului de achizitie a celor 35 de autobuze second-hand incheiat cu SC Best Omnibus SRL.

„Se supune aprobarii cesionarea contractului de furnizare 266/31.08.2016, privind achizitionarea a 35 de autobuze cu podea joasa, rulate, pentru transportul public de calatori incheiat de RATP cu SC Best Omnibus SRL, catre SC Compania de Transport Public Iasi SA. Ofertantul isi manifesta disponibilitatea de a achita sumele platite de catre RATP, respectiv contravaloarea partiala a contractului, a celor 10 autobuze, la care se adauga costurile punerii in circulatie a 10 autovehicule”, se arata in anuntul publicat de administratorul judiciar al RATP.

Al doilea punct de pe ordinea de zi se refera la inchirierea de catre SC CTP SA a bunurilor aflate in proprietatea Regiei de Transport. Sunt vizate atat mijloacele de transport, autobuzele, tramvaiele etc., cat si celelalte proprietati, cum a fi ateliere de reparatii, vehicule de interventie etc.

„La punctul doi se supune aprobarii perfectarea unui contract de inchiriere a bunurilor RATP catre ofertantul SC CTP Iasi SA, a carui oferta ferma este de a inchiria aceste bunuri cu 110.00 lei/lunar, la care se adauga TVA. In sfarsit, la punctul trei de pe ordinea de zi a sedintei creditorilor se va supune aprobarii si preluarea stocurilor de materiale si carburanti ai RATP de catre aceeasi SC CTP SA”.

O gaura de 55 milioane euro

Chiar daca va inchiria aceste bunuri de la RATP, daca va dori sa le pastreze, Compania de Transport va trebui sa le cumpere la licitatie, conform procedurilor legale, atunci cand aceasta regie va intra in lichidare judiciara. RATP a intrat in insolventa in vara lui 2014, iar in luna martie anul acesta a fost pronuntata decizia de faliment. Valoarea totala a datoriilor Regiei Autonome de Transport Public (RATP) este de 244.732.738 lei, adica 55.621.076 euro. Cu toate acestea, in capul listei celor care sustin ca au de incasat bani de la RATP s-a cocotat unul dintre fostii directori ai unitatii.

Este vorba despre fostul director al SC Autobuzul SA (societate care a fuzionat ulterior cu RATP) Mihai Giubernea, care a fost inscris in tabelul creditorilor cu suma de 412.809 lei. Grav este ca, in conditiile in care acestui director „performant” i s-a acceptat cererea de a i se returna cei circa 100.000 euro, statul roman s-ar putea alege cu o paguba uriasa.

Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala are de recuperat de la RATP taxe si impozite neachitate in suma de 173.749.997 lei.
Alte institutii publice inscrise in tabelul creditorilor sunt Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice- 525.220 lei, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei- 1.834 lei, Primaria municipiului Iasi- 69.604.337 lei etc.

Interesant este ca, si Unistil SRL, concurentul principal al RATP, sustine ca are de recuperat 40.540 lei, E.ON Energie Romania- 453.728 lei, Dalkia Termo Iasi- 506.206 lei si asa mai departe. In total, un numar de 42 de entitati, societati comerciale si institutii publice, au de recuperat bani de la Regia Autonoma de Transport Public, iar dupa cum s-a precizat mai sus, valoarea crentelor se ridica la circa 55 milioane d euro. In ultimii ani, Fiscul a incercat de mai multe ori sa-si recupereze banii de la RATP, punand inclusiv sechestru pe mijloacele de transport in comun.

De altfel, in urma cu peste un an, Fiscul a organizat o licitatie pentru vanzarea a 22 de tramvaie din patrimoniul RATP.  Ulterior, pentru a mai salva cate ceva din patrimoniul Regiei si implicit pentru a asigura continuitatea serviciului de transport public, Consiliul Local a decis divizarea unitatii si infiintarea SC Compania de Transport Public Iasi SA, firma care urma sa se nasca curata, fara datorii catre buget. 




Comentarii
  • Dar de ce sa cumpere autobuzele ratp daca in primăvara ar trebui sa aducs autobuze noi. Nu zicea Chirica ca in iasi vor circula doar autobuze noi , s-a răzgândit ? Daca tot au bani sa cumpere vechiturile ratp de ce nu cumpara autobuze noi

Adauga un comentariu