Actualitate

INCREDIBIL! Lovitura cumplita pentru o mare firma ieseana. Dispare inca un brand cunoscut

Publicat: 07 aug. 2015
1

@ Compania a pierdut ieri unele dintre cele mai valoroase proprietati

Desi parea ca va reusi sa-si reintregeasca patrimoniul pierdut in urma unor tranzactii dubioase in spatele carora s-a aflat afaceristul Catalin Chelu (decedat la sfarsitul anului trecut dupa ce a fost condamnat deoarece a vrut sa-i dea mita sefului Politiei, Dan Fatuloiu) in urma unei decizii luate de judecatorii ieseni zilele trecute, SC Vinia SA a pierdut unele dintre cele importante podgorii din judetul Iasi. Reamintim ca, dupa ce a preluat Vinia, Chelu a transferat podgoriile in patrimoniul unor firme pe care le controla prin interpusi. Este vorba despre doua firme respectiv Recal Sim SRL si Mega Grup Invest SRL. Recal Sim a preluat podgoriile din sudul judetului Iasi si din judetul Vaslui fiind vorba de circa 300 de hectare.

Mega Grup a luat de la Vinia podgoriile din nordul judetului (de pe raza comunelor Ceplenita si Bals), dar si suprafetele de teren si constructiile din comunele Probota si Tomesti. Pentru cedarea podgoriilor Vinia nu a incasat bani, suprafetele viticole fiind predate in contul unor pretinse datorii pe care firma ieseana le avea catre cele doua societati comerciale. Aceasta este si motivul pentru care administratorul judiciar al Vinia a solicitat judecatorilor sa anuleze documentele prin care podgoriile au fost transferate catre cele doua firme. In acest sens, administratorul judiciar a deschis doua procese cate unul pentru fiecare din firmele acuzate ca au preluat in mod fraudulos podgorii de la Vinia. Insa, daca in cazul Recal Sim SRL magistratii ieseni au decis ca trebuie sa predea catre Vinia cele 300 hectare de vita-de-vita, in cazul Mega Grup decizia a fost cu totul alta.

Cum au fost luate terenurile

Judecatorii au decis ca nu trebuie anulat contractul prin care Mega Grup SRL a preluat cele 37 suprafete de teren viticol situat in comunele Ceplenita, Bals, Tomesti si Probota. Mai mult, judecatorii au decis ca administratorul judiciar trebuie sa plateasca si expertiza comandata in acest dosar. Procesul a vizat o suprafata de 211.600 mp teren viticol in comuna Ceplenita (langa Cotnari), 1 hectar in comuna Bals, 61.900 mp in comuna Tomesti si terenuri si constructii in comuna Probota. Cum au ajuns respectivele terenuri la Mega Grup SRL?

Citeste si: Un miliardar bantuie o firma celebra din Iasi. Dupa moartea sa judecatorii trebuie sa imparta bunurile

Astfel, la data de 30.08.2010, Mega Grup Invest SA a imprumutat SC Vinia SA cu suma de 1.500.000 lei. Imprumutul a fost acordat pe o perioada de 6 luni, fiind acordata ulterior o prelungire de un an. Creditul a fost acordat cu dobanda BNR, astfel incat s-a stabilit prin contract ca societatea debitoare urma sa plateasca penalitati de intarziere de 0,25 la suta pe zi. S-a ajuns astfel ca in luna noiembrie a anului 2011 Vinia sa aiba catre Mega Grup o datorie in valoare de 2.100.000 lei. Mai trebuie precizat ca toate societatile implicate erau conduse de oamenii lui Chelu care decideau cand se faceau platile intre societatile comerciale. Prin urmare s-au calculat dobanzi la datoria Vinia pentru ca oamenii lui Chelu care au administrat podgoriile nu au platit creanta catre celelalte firme administrate de indivizi fideli aceluiasi afacerist. Prin urmare, nu este exclus ca intarzierea achitarii datoriei sa fi fost de fapt o actiune premeditata astfel incat sa creasca penalitatile.

La data de 3.11.2011, in contul unei parti din datorii adica pentru suma de 550.000 lei, Vinia SA preda catre Mega Grup terenurile viticole si constructiile pe care le detinea in comunele Ceplenita, Bals si Tomesti si Probota. Transferul de proprietate s-a facut in baza unui contract de „dare in plata”. Lichidatorul Vinia a solicitat judecatorilor sa anuleze respectivul contract de „dare in plata” si asta deoarece valoarea terenurilor care au fost predate in compensatie era mai mare, adica de 809.171 lei. Mai mult, lichidatorul a aratat ca de fapt Vinia nu a luat un credit de la Mega Grup, ci a incasat niste bani in avans pentru furnizarea unor cantitati de vin. Lichidatorul a mai aratat ca Vinia a suferit o paguba de 260.000 lei. Expertul a stabilit ca valoarea de piata a terenurilor predate a fost de 1.769.886 lei. In concluzie, acum Vinia va ramane doar cu cele 300 hectare recuperate de la firma Recal Sim.




Comentarii
  • daca am actiuni la Vinia SA ( am lucrat 20 ani si am primit 4800 de actiuni) pot sa ma adresez administratorului Judicar?….cine este administratorul judiciar la Vinia?…poate sa imi spuna cineva?

Adauga un comentariu