National

INCHISOARE CU EXECUTARE pentru Miron Mitrea. Vezi decizia ICCJ

Publicat: 13 feb. 2015
1

UPDATE 16:08 – A sosit mandatul pentru Mitrea. La usa sa s-au prezentat politistii si procurorii, dar Mitrea nu raspunde. Acesta se pare ca s-a ascuns. Politistii au sarit gardul si au incercat usa, dar aceasta sta neclintita.

STIRE INITIALA – Astazi, 13 februarie, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si este definitiva. Astfel, magistratii de la ICCJ au respins solicitarea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), care au cerut o pedeapsa mai mare pentru fostul ministru. Procurorii au motivat cererea, spunand ca doi ani de detentie reprezinta o pedeapsa prea mica pentru faptele comise de Mitrea. Pe de alta parte, magistratii de la ICCJ au acceptat cererea DNA de a confisca suma de aproximativ 300.000 de lei din averea lui Miron Mitrea, pentru acoperirea prejudiciului. In acelasi dosar, Irina Jianu a primit o pedeapsa de cinci luni de inchisoare cu executare.

Vezi si Miron Mitrea isi cauta avocat. A cerut amanarea procesului

Miron Mitrea a fost judecat pentru fapte de coruptie in legatura cu lucrarile de renovare la casa mamei sale, alaturi de Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si Nicolae Popescu, care era arhitect-sef al Primariei Voluntari la data faptelor. La data de 25 octombrie 2013, Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 – 2004, in prezent deputat PSD, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii, ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, pentru dare de mita in forma continuata, folosire cu rea credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, ultimele trei infractiuni sub forma participatiei improprii, in forma continuata. De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect sef al Primariei Voluntari la data faptelor, este judecat in acest dosar pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei la acea data, a pretins si primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in valoare de 520.000 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare care au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea. Cei trei inculpati au fost trimisi initial in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la Directia Nationala Anticoruptie, din cauza unor vicii de procedura. In 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013. Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.
Comentarii
  • Cam prea putin dar e mai bine decat de loc. Sa ii tina loc si lui stanciu pt. incompatibilitate si sigur se vor gasi si la el ceva fonduri UE cheltuite anapada de stâna FEG si de asemeni Vosganian trebuie sa se „parcat” la rece ca prea mult a muncit (in folosul sau si a mafiei)

Adauga un comentariu