Ministerul Transporturilor va incepe luni interviurile pentru selectarea membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general la Tarom, pe baza listelor furnizate de consultanti, si asteapta din partea noilor manageri o strategie pentru vanzarea a 20% din actiunile companiei.
„Pentru Consiliul de Administratie interviurile incep luni, iar cele pentru directorul general vineri, urmand ca selectia sa se incheie in saptamana urmatoare”, a declarat vineri seara ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
„Dorim ca pana la sfarsitul anului sa privatizam 20% din Tarom (…) Ne bazam pe capacitatea magerilor privati de a veni cu o strategie”, a afirmat Silaghi.
Interviurile pentru selectarea managementului privat la celelalte companii din subordinea ministerului vor fi derulate in saptamanile viitoare dupa incheierea procedurilor in cazul Tarom, a mai spus ministrul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” si Telecomunicatii CFR.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 5 septembrie, ca Tarom va fi probabil prima companie de stat care va avea manager privat, probabil chiar strain, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va fi reorganizata pentru a intra de asemenea sub conducerea unui management privat.
„Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat si este foarte posibil sa fie un manager, o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu”, a afirmat Ponta.
El a precizat ca si la CNADR va fi lansat un proces de reorganizare, cu introducerea de managment privat, separat pe componenta de autostrazi si pe cea de drumuri nationale si intretinerea acestora.
Ambele companii sunt detinute de Ministerul Transporturilor. Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Sursa: rtv.net