Actualitate

INCENDIAR! Crima odioasa petrecuta sub ochii primarului. A fost musamalizata de toata lumea – FOTO

Publicat: 16 feb. 2016

@ O situatie socanta s-a petrecut intr-o zona extrem de cunoscuta din judetul Iasi @ Desi totul este la vedere, nimeni nu a luat vreo masura pana in prezent @ Gestul grotesc a fost facut in complicitate cu autoritatilile locale @ Ba chiar s-a ajuns sa se musamalizeze totul, iar vinovatii risca sa nu mai fie trasi la raspundere @ O asemenea situatie nu s-a mai intamplat vreodata in judetul Iasi, la mijloc fiind unul din cele mai importante edificii din Moldova

Incredibil, un individ cu spate la primarie a ajuns sa-si bata joc de mii de ani de istorie. O fortareata antica, veche de mii de ani, sit arheologic protejat, a ajuns sa fie batjocorit de o gasca de nesimtiti. Dealul Catalina, cetate geto-dacica de acum cateva milenii, din comuna Cotnari, a fost distrusa si calcata in picioare de niste indivizi care vor sa scoata bani tocmai din afaceri cu podgorii. Asa a facut si un anume Demostene Cusmir, individ care a luat un teren la baza sitului arheologic si a intrat cu buldozerul in deal, pentru a planta vita de vie.

Citeste si: Detaliu socant. Situl de la dealul Catalina a fost abandonat

Culmea, totul s-a facut cu largul conscurs al Primariei Cotnari. Atat fostul primar Vasile Cretu, cat si actualul primar Vasile Baeanu au inchis ochii la aceasta crima asupra istoriei. Acest Cusmir a cumparat acum cativa ani un teren in zona, de la o anume Rodica Belis. Nu s-a multumit cu suprafata cumparata si a intrat cu forta pe terenul a doi batrani, pe care i-a lasat fara cateva sute de metri patrati. Asa si-a deschis calea spre sit si spre afacerea cu vin. Batrana lasata fara pamant a ajuns la capatul puterilor. Femeia a fost lasata de individ fara teren in mod cu totul grosolan, insa autoritatea locala nici macar nu s-a sinchisit sa ia vreo atitudine.

„Noi avem o problema cu acest domn Cusmir de ani de zile, pentru ca ne-a luat pamantul abuziv. Sotul meu a murit neimpacat din cauza asta. De atunci, dumnealui isi tot face de cap. Chiar toamna trecuta, a venit la mine un domn politist, ca sa-l caute pe Cusmir, sa vada de ce s-a apucat sa faca toata treaba asta. Stiti cum mi-a facut? Mi-a demolat grajdul si fanarul meu, facute acum ani si ani de zile, pe care eu aveam acte. A facut demolare abuziva, pe o intabulare luata cu ajutor de la primarie. Actual primar, Baeanu, nu ma ajuta nici el si mereu spune ca nu are ce face, ca e proces, ca altele…Degeaba l-a oprit politia, ca tot a sapat acolo. A demolat terenul ca sa planteze vie pe situl de la Catalina. Sa stiti ca, acum cativa ani de zile, a venit la mine o femeie arheolog, nu mai stiu cum o cheama, sa ma intrebe daca am gasit ceva cioburi si sa imi spuna ca nu cumva sa sap. Acum, acest om tocmai de asta s-a apucat si mai vrea si acum sa imi mai ia o alta bucata de teren”, a spus Maria Minciuna, vecina lui Cusmir. Acesta nu a fost de gasit nicaieri prin comuna.

Citeste si: Scandalos! Celebru sit arheologic din Iasi, calcat cu buldozerul- GALERIE FOTO

Nu s-a tinut deloc cont de istoria locului. Cetatea antica ocupa jumatatea nord-vestica a platoului, cu o suprafata de peste patru hectare. Zona din jurul cetatii geto-dacice de la Cotnari a devenit una protejata inca din 1967, fiind inclusa ulterior pe lista monumentelor istorice. Cetatea a fost construita in secolele IV-III i.Hr., fiind una de mare importanta strategica, cu ziduri, valuri de pamant cu miez de piatra, santuri succesive de aparare. Fortificatiile descoperite arata ca cetatea a fost ridicata pentru aparare impotriva atacurilor barbare. Importanta cetatii si includerea pe lista monumentelor protejate a fost trecuta cu vederea de cei din Cotnari.

Primarul i-a mintit pe sateni

Situl de la Catalina urma sa fie predat catre Consiliul Judetean Iasi, pentru a fi amenajat un proiect turistic pe fonduri europene. Numai ca lucrurile s-au impotmolit, iar intreg ansamblul a ramas in administrarea Primariei Cotnari. Culmea, nimeni din comuna nu a stiut de acest lucru, impresia fiind ca CJ a preluat patrimoniul. Reprezentantii judetului au negat insa acest detaliu. „Situl de la Dealul Catalina apartine de Consiliul Local Cotnari. Proiectul nu s-a mai concretizat pana la urma, din diferite considerente tehnice. Practic, a ramas in patrimoniul comunei si nu exista nicio trecere intre parti”, a mentionat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Iasi. Oamenii din comuna au ajuns sa-i ceara explicatii primarului Vasile Baeanu pentru minciunile spuse. „Am ridicat de mai multe ori problema in cadrul sedintelor de Consiliu Local, dupa ce am primit si noi sesizari pe aceasta tema. Primarul ne-a spus ca situl a fost concesionat catre Consiliul Judetean pe vreo 15 ani si ca nu mai are ce face. Daca lucurile nu stau asa, va trebui sa dea explicatii”, a precizat Paul Besleaga, consilier local in Cotnari. Primarul Vasile Baeanu nu a raspuns apelurilor telefonice repetate ale redactorilor BUNå ZIUA IASI, pentru a explica cum s-a ajuns la o asemenea situatie.

Crima asupra istoriei

Oamenii de cultura si arheologii ieseni au ramas socati despre situatia de la Dealul Catalina. Unul dintre arheologii care au cercetat zona a ramas blocat la auzul situatiei. „Prin legea administratiie publice locale si a ordinului nr. 42, primariile sunt obligate sa pazeasca monumentele istorice. Este o nepasare a autoritatilor locale din Cotnari de multa vreme, fata de unul din cele mai importante monumente din Moldova. Acest monument trebuie protejat si facut cunoscut in intreaga lume, nu neglijat. Primaria a obtinut si o finantare europeana, pentru refacerea drumului, pentru a face posibila vizitarea cetatii. Vad ca primaria nu este capabila sa protejeze acest monument de clasa A, care este si obligatia lor legala. Se stie de aceasta problema. A mai fost o actiune asemanatoare, cand s-a acceptat construirea unui releu de telecomunicatii pe cuprinsul cetatii”, a mentionat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga din cadrul Universitatii Cuza, reputat arheolog si coordonatorul celei mai moderne platforme de cercetare pe acest segment, ArheoInvest.

Citeste si: Demontarea antenei Cosmote de pe dealul Catalina

Acesta a sustinut ca vinovatii trebuie trasi urgent la raspundere. „Decat sa se faca acolo petreceri anuale si serbari campenesti, totusi primaria ar face bine sa-l ingrijeasca. Ei uita total ca dupa astfel de petreceri se uita de monument si se arunca gunoaiele pe exteriorul cetatii. Si acest exterior face parte din cetate, pentru ca sunt fortificatii necunoscute inca. Ar fi trebuit sa se sesizeze si politia imediat, nu e un sat fara caini. E o delasare totala acolo”, a adaugat Vasile Cotiuga. Si Directia de Cultura a judetului va face verificari in zona. „Din pacate. nu avem date concrete cu ceea ce este acolo. Este o hotarare a Consiliului Local prin care Dealul Catalina este trecut in proprietatea Consiliului Local. Vom verifica situatia, pentru a vedea cu exactitate ce se intampla la Cotnari”, a spus Virgil Babii, directorul Directiei de Cultura.

Si cei de la politie au fost sesizati. Dosarul a ajuns la Iasi, la Investigatii Criminale, inca din toamna anului trecut. Intre timp insa, individul continua sa sape fara nicio retinere, la baza sitului. „Am avut anul trecut un astfel de caz si au fost facute documentele pe aceasta tema. S-au facut actele de constatare, iar cazul a fost inaintat Serviciului de Investigatii Criminale”, a mentionat comisarul sef Dumitru Simionescu, seful Politiei Harlau.
Comentarii
  • Ba chiar sat fara caini e! Mai toata lumea face ce-l taie capul! Tiganii de pe sarata dau spargeri cam in fiecare seara, intra peste batrani in casa amenintandu-i si ghiciti ce… politia e mana in mana cu ei, intanlindu-se cu acestia dupa masina politiei si punand comuna la cale!
    SAT FARA CAINI!

Adauga un comentariu