National

Inca o motiune a PNL-ului a fost RESPINSA – „Am crezut ca e un pamflet”

Publicat: 26 mai 2015
1

Motiunea PNL privind demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin a fost respinsa, marti, de senatori, cu 43 de voturi „pentru”, 84, „impotriva” si 4 „abtineri”. Votul a fost secret si electronic.

PNL a solicitat demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin, prin motiunea simpla „Sa oprim jaful! Agricultura tarii si peste 1 milion de fermieri se zbat intre secera lui Daniel Constantin si ciocanul lui Victor Ponta!”, care a fost dezbatuta, marti, in plenul Senatului.

Liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, a declarat, marti, in timpul dezbaterii motiunii ca aceasta este „o simulare de motiune”. Potrivit lui Sarbu, textul motiunii simple initiate de PNL este inspirat de argumentatia folosita de catre fermierul Costel Caras cu privire la sectorul laptelui.

„Atunci cand am vazut titlul, ma gandeam ca am de-a face cu un pamflet. (…) Uitandu-ma mai atent pe textul motiunii, am constatat ca, probabil, in forma ei bruta, a fost scrisa de domnul Costel Caras si am argumente — se vorbeste de sectorul laptelui. A fost o argumentatie pe care dansul o face mereu. (…) Dupa aceea am vazut, cunoscandu-l pe domnul Caras, citindu-i memoriile, ca a mai intervenit cineva in redactarea textului si ma gandeam ca este mana domnului Tudor Barbu. Daca gresesc, imi asum aceasta greseala. (…) Ca atare, nu am avut de-a face cu o motiune, ci cu o simulare de motiune si cu o sustinere a sectorului laptelui, pe care cu totii il sustinem. Dar atat a putut sa ne ofere astazi noul PNL”, a afirmat Ilie Sarbu.

Liberalii sustin ca o prima problema in agricultura este legata de pierderea pietei. „Principala problema cu care se confrunta agricultorii romani este legata de dificultatea cu care acestia pot concura pe piata agricola interna din Romania. Practic, agricultorul roman nu mai are loc sa vanda in propria tara”, sustin semnatarii motiunii.

Ei afirma ca Legea 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol reprezinta „o lovitura decisiva” data productiei romanesti, in contextul in care obtinerea atestatului de producator agricol si a carnetului de comercializare costa intre 500 si 850 de lei.

Potrivit PNL, o alta problema este legata de decapitalizarea agriculturii romanesti. „Agricultura sanatoasa nu merge fara bani, iar banii sanatosi se obtin numai din plusvaloare si din profit”, se explica in motiune.

Liberalii il acuza pe Daniel Constantin ca a blocat subventiile pentru agricultura printr-un ordin dat in aprilie, aratandu-se si ca sistemul informatic al APIA nu este functional.

Parlamentarii PNL afirma totodata ca legislatia Romaniei in domeniul agricol promovata in ultimii trei ani este o „frana” in dezvoltarea agriculturii. „Majoritatea legilor si a normelor in vigoare, care sunt obligatorii de respectat in activitatea agricola, au fost elaborate si promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajatilor institutiilor statului”, se sustine in motiune, afirmandu-se ca „Guvernul Ponta a complicat legislatia cu scopul vadit de a-i tine pe agricultori sclavii statului si ai acolitilor acestuia”.

In plus, liberalii spun ca ANSVSA „protejeaza mafia si bolile din agricultura”. Ei afirma ca Guvernul nu ia nicio masura impotriva bolii albastre si califica drept o minciuna motivatia ANSVSA de a nu trece la actiune deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.

Liberalii critica totodata vizita ministrului Agriculturii in supermarket pentru verificarea preturilor dupa scaderea TVA la alimente. „Adaosul comercial al supermarketului este de 121% fata de pretul fermierului sau de 90% fata de pretul fabricii de procesare”, adauga PNL.

Motiunea a fost depusa saptamana trecuta.
Adauga un comentariu