Eveniment-Social

Inalti functionari suspectati ca au planuit eliminarea Iasului. Municipalitatea a facut plangere

Publicat: 20 dec. 2015
1

@ Lovitura de teatru in competitia pentru desemnarea capitalei culturale europene a anului 2021 @ Iasul cere reluarea analizei de candidatura, dupa ce mai multi membri ai comisiei de analiza nu aveau dreptul de a selecta dosarele @ Mai multe orase au facut front comun si cer reanalizarea tuturor detaliilor din concurs

Rasturnare de situatie in competitia privind desemnarea orasului ce va deveni capitala europeana a culturii in anul 2021. Mai multe orase ce au candidat si nu au trecut de faza preliminara, printre care si Iasul, au contestat decizia luata de comisia formata in jurul Ministerului Culturii. Reprezentantii asociatiilor culturale din Craiova, Brasov, Iasi, Braila si Târgu Mures au solicitat reluarea procedurii de selectie a oraselor, precum si revocarea a doi membri ai juriului.

Pe langa zece experti europeni, juriul a fost format si din doua persoane numite de Ministerul Culturii. Asupra celor doi s-a rasfrant si contestatia depusa de orasele ce au candidat. Este vorba de doua femei ce ar fi lucrat pentru dosarul de candidatura al municipiului Bucuresti. Cele doua membre desemnate de Ministerul Culturii lucreaza în institutii mentionate în dosarul de candidatura al Capitalei. In cazul în care acesta devine capitala europeana a culturii în 2021, institutiile cu care colaboreaza cele doua femei vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatura. In plus, expertele desemnate de Ministerul Culturii sunt acuzate ca nu au nici experienta necesara pentru a evalua dosarele de candidatura.

„Având în vedere informatiile aduse la cunostinta opiniei publice în ultimele zile, cu privire la posibilele încalcari ale regulilor de numire de catre Ministerul Culturii a celor doi experti nationali pentru jurizarea competitiei Capitala Europeana a Culturii 2021, care au evaluat candidaturile oraselor din România, facem urmatoarele precizari: consideram ca nerespectarea întru totul a criteriilor de numire a membrilor juriului nominalizati de catre Ministerul Culturii ar constitui o abatere grava, de natura sa afecteze evaluarea realizata de catre juriul de experti independenti, astfel ca am considerat necesar sa solicitam clarificarea acestor acuzatii de incompatibilitate/conflict de interese de catre institutiile europene si nationale abilitate”, a mentionat Iulian Boia, directorul Fundatiei Iasi Capitala Europeana a Culturii. Contestatia depusa de cele patru orase urmeaza sa fie trimisa lui Jean-Claude Juncker– presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk– presedintele Consiliului European, Martin Schulz– presedintele Parlamentului European, dar si autoritatilor centrale romane si a celor care s-au ocupat de selectia oraselor candidate.

„Actiunea noastra nu este îndreptata asupra unui oras candidat, ci vizeaza clarificarea aspectelor procedurale prevazute de regulamentul de procedura al competitiei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii în România în anul 2021 si are în vedere obtinerea garantiilor ca decizia comunicata de catre juriu în data de 11 decembrie 2015 a fost luata respectând conditiile de obiectivitate si impartialitate prevazute explicit în regulile de desfasurare a competitiei Capitala Europeana a Culturii 2021„, a adaugat Iulian Boia. In urma selectiei, comisia a ales ca orasele Bucuresti, Cluj- Napoca, Timisoara si Baia Mare sa treaca mai departe in finala. Dosarul Iasului a fost insa unul extrem de slab si penibil, unele raspunsuri date de membrii Fundatiei de la Iasi fiind de-a dreptul socante.
Comentarii
 • In cartierul Alexandru, umbla vacile, caprele , nestingherite ..Le-am vazut si in parcurile de joaca pentru copii ! Le-am vazut cocotate pe rondul de la Tigarete…am citit ca alte vaci au aparut si in Tatarasi….iar Chirica viseaza la Capitala Culturala !!!!

 • IASUL CEL MAI MIJERABIL SI CORUPT ORAS DIN TARA,CHIRICA VISEAZA.SIGUR DACA IASUL CISTIGA AVEAU SA INTRE MULTI BANI NEGRI IN BUZUNARELE ACESTOR MAFIOTI DIN PRIMARIA IASI. VEZI CUM ARATA IASUL,CHIRICA,NU STA NUMAI IN FATA PRIMARIEI PRINTRE FLORI .SI ACOLO ESTE MULTA TIGANEALA

 • Jenant din partea Iasului sa mai arunce cu noroi acum ca a existat un complot impotriva sa de a fi eliminat din competitia capitala culturala europeana 2021.
  Iesenii sa-i multumeasca mafiotului de Nichita ca ia adus aici.
  A jumulit bani si din acest proiect si in contextul cand nu a facut transparenta in nici un proiect derulat la Iasi si nimeni nu stia cum se cheltuiau banii, in afara de cei implicati, ce dorim noi sa facem.
  Hai sa fim seriosi, faceti transparenta in administratia publica Ieseana, si dupa aceea sa aveti pretentii.
  Mai grav este ca suntem un oras de „mamaligari” care le mananca canii din traista.
  Vezi ce a facut Nichita din 2004 pana acum si populatia a dormit in papuci.

  • Mai PROFUTEU tu ce ai facut pentru acest oras in afara latratului cand esti treaz, adica 2% din zi , in rest esti ori drogat , dormi sau esti beat.

 • aveti dreptate dar tineti cont si de faptul ca la fel de mult sa furat si in restul oraselor din tara si nu este logic ca un oras ca baia mare sau satu mare sa treaca in fata iasului . nu are nici o logica decit ca e o facatura ca toata politica romineasca. cine conduce tara ???? ardealul si oltenia ,atit . moldova si mai ales iasul au trimis in parlament oameni de mina a patra nu adoua . daca votau de mina a doua eram la conducerea tarii asa ne uitam si ne minunam cit pot fura nesimtitii nostri .

 • Ce ne mai place shaorma , sau dupa razboi , multi viteji se-arata! . Penibili suntem inca din 90 , deoarece ne-am lasat condusi de nulitati , iar pe capabili i-am indepartat din toate activitatile si i-am facut sa plece din tara . Chiar credeti ca aveam sanse cu Brasov , Bucuresti si Timisoara ??? treziti-va … avem 2/ doua strazi/ istorice in oras si ne-am batut joc de ele. Va place cum arata ??? – mie NU !!!

Adauga un comentariu