Actualitate

Inalti functionari hotarati sa calce in picioare o decizie a justitiei. Un demnitar condamnat este in spatele afacerii

Publicat: 10 oct. 2016
1

@ A trecut aproape o saptamana de cand Curtea de Apel Iasi l-a demis pe acest demnitar, prin sentinta definitiva @ Cu toate acestea, sentinta nu a fost pusa inca in aplicare si asta cu complicitatea unei functionare din subordinea acestui demnitar

Este incredibil cum poate o functionara sa impiedice punerea in aplicarea a unei sentinte penale definitive si irevocabile, desi a trecut o saptamana de cand magistratii ieseni au dat un verdict definitiv. Demnitarul in cauza se numeste Ciprian Aiojoaei, cel care ocupa functia de primar al comunei Oteleni, doar pentru ca asa vrea secretara Consiliului Local, Marieta Cojocaru. Astfel, pe data de 3 octombrie a.c., magistratii ieseni de la Curtea de Apel au dat sentinta definitiva in dosarul in care, Aiojoaei a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de „purtare abuziva„.

Astfel, pe langa o pedeapsa privativa de libertate, suspendata conditionat. Aiojoaei a primit interdictia de a ocupa scaunul de primar pentru o perioada de 2 ani. In cazul acestei pedepse accesorii, adica interdictia de a ocupa functia de primar, decizia de demitere din functie trebuie luata de prefect. Potrivit legii insa, pentru a emite ordinul de demitere, prefectul are nevoie de un referat intocmit de secretarul Consiliului Local. In acest referat, secretara aduce la cunostinta prefectului ca in cazul primarului s-a emis o hotarare judecatoreasca prin care i se interzice sa-si mai continue mandatul si solicita emiterea ordinului de demitere. Marieta Cojocaru s-a invrednicit sa se prezinte la prefectura abia pe data de 5 octombrie, iar in ziua respectiva le-a facut o farsa celor implicati in acest proces de demitere.

Astfel, aceasta a inregistrat o adresa de inaintare in care precizeaza ca depune la registratura prefecturii, referatul cerut de lege, precum si o copie dupa decizia definitiva a instantei. Cu toate acestea, Marieta Cojocaru a depus numai o copie dupa decizia instantei. In ceea ce priveste referatul, Marita Cojocaru a decis sa traga o mica teapa. Abia la insistentele prefecturii, a doua zi, adica pe data de 6 octombrie, Marieta Cojocaru s-a prezentat la prefectura, dar nici de aceasta data nu a depus referatul. Aceasta a depus o adresa in care lasa sa se inteleaga ca decizia instantei se refera la alta persoana si nu la primarul comunei Oteleni. Marieta Cojocaru s-a folosit de o greseala comisa in redactarea hotararii judecatoresti.

Astfel, in decizia instantei este trecut Aiojoaiei in loc de Aiojoaei. Asta in conditiile in care decizia judecatoreasca contine cnp-ul primarului si se refera strict la primarul comunei Oteleni, deci nu putea fi vorba de o alta persoana. „Eu nu am facut decat sa le atrag atentia ca in ordinul prefectului trebuie trecut corect numele primarului. In rest, cnp-ul e bun, poate fi emis ordinul de demitere de catre prefect. De altfel, eu am aflat ca ordinul a si fost redactat”, a spus Marieta Cojocaru.

Insa, reprezentantii prefecturii au spus ca nu pot emite ordinul de demitere tocmai din cauza acestei greseli care s-a strecurat in redectarea numelui primarului din Oteleni. „Am solicitat la instanta sa ne transmita numele corect si imediat ce vom primi raspuns vom emite ordinul”, a declarat subprefectul Bogdan Abalasi.

Aiojoaei a fost condamnat deoarece a amenintat si injurat doi localnici, printre care si un ales local, adica pe Robert Benchea, chiar in sediul primariei. Aiojoaei a fost condamnat la o pedeapsa de 3 luni de inchisoare cu suspendare, a primit de asemenea o amenda penala de 1.200 lei si i s-a interzis dreptul de a fi ales si de a ocupa o functie publica timp de doi ani. De asemenea, instanta a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, pe durata caruia primarul trebuie sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Iasi, sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa, sa anunte in prealabil schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile.

Totodata, edilul trebuie sa comunice schimbarea locului de munca, sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta, sa nu paraseasca teritoriul României fara acordul instantei. Pe parcursul termenului de supraveghere, Aiojoaei este obligat sa presteze o munca neremunerata în folosul comunitatii, pe o perioada de 60 zile, în cadrul Consiliului Local Oteleni.
Comentarii
Adauga un comentariu