Eveniment-Social

In sfarsit! Aeroportul va fi concesionat

Publicat: 06 dec. 2011
1

@ Consilierii judeteni au decis ieri sa aprobe varianta concesionarii Aeroportului International Iasi @ Alesii au renuntat, in schimb, la accesarea fondurilor europene @ Concesionarea prevede construirea unei piste de 3.000 metri, a unui terminal si a unei parcari pentru cateva avioane @ Licitatia privind concesiunea va avea loc, cel mai probabil, in luna februarie @ Intre timp, au fost alocate 2 milioane euro pentru reabilitarea actualei piste

Dupa luni in care s-au invartit in jurul cozii, alesii judetului au reusit ieri sa ia o decizie in privinta modernizarii Aeroportului International Iasi. Aerogara va fi data in concesiune, licitatia urmand sa aiba loc in luna februarie. Varianta a fost aprobata ieri, in plenul CJ, cu unanimitate de voturi. Intrucat a fost luata aceasta hotarare, nu s-a mai discutat despre accesarea fondurilor europene. „Am fixat deja unele lucruri pentru modernizarea Aeroportului International Iasi. Unul dintre aceste aspecte vizeaza scoaterea la concesiune a aeroportului, in cadrul caruia se va realiza si o pista noua, moderna, de 3.000 metri lungime. Caietul de sarcini va fi realizat cat de curand si sper ca vom putea demara proiectul in cel mai scurt timp”, a afirmat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi

Ce prevede concesionarea?

Sefii judetului vor ca noul proiect de modernizare sa cuprinda construirea unei piste de 3.000 metri lungime, realizarea unui terminal de 11.000 metri patrati, o parcare pentru opt avioane, dar si o legatura cu vechea pista, care va fi transformata in cale de rulare pentru avioane. CJ va aloca 30.000 euro pentru demararea studiului de fundamentare privind concesionarea, de proiect urmand a se ocupa firmele Relians Corp, Itpana SA si Reliance Travel and Consulting. Cele trei societati au demarat un studiu de oportunitate la aeroport in urma cu cateva luni, in contract fiind stipulata si intocmirea noului studiu in cazul unei decizii finale. „Cred ca, pana la primavara, vom putea scoate la licitatie concesionarea. Vechea pista va fi exploatata pana cand se va realiza noua pista. Nu cred ca aeroportul se va inchide mult timp pe perioada lucrarilor”, a adaugat Constantin Simirad.

Modernizarea aeroportului a starnit deja interesul a 11 firme din tara si strainatate, care s-au aratat dispuse sa concesioneze obiectivul. Sefii aerogarii vor trimite cate o informare, iar societatile se vor putea inscrie ulterior la licitatie.

2 milioane euro pentru pista veche

Pentru a nu lasa aeroportul nefunctional, consilierii au decis sa aloce si aproximativ 2 milioane euro pentru reabilitarea pistei vechi. Actuala cale de rulare, construita in 1966, nu a mai fost reabilitata de 20 ani. Deja bucati din ea stau sa se desprinda, iar avioanele risca sa nu mai poata ateriza. Pista este compusa din 3.442 de dale betonate, din care 570 sunt distruse aproape complet. Initial, conducerea CJ dorea si extinderea pistei actuale de la 1.800 la cel putin 2.100 metri. „Este ilogic sa vorbim de proiectul privind concesionarea întregului obiectiv de investitii si, în acelasi timp, de extinderea actualei piste. Asa cum era normal, a fost votata propunerea înaintata de noi, care prevede alocarea de catre CJ de fonduri din bugetul de venituri si cheltuieli în vederea reparatiilor capitale la actuala pista. În acest fel, sper sa avem rapid actuala pista functionala pana la constructia unei piste noi, de tip flexibil, de catre firma care va concesiona aeroportul”, a precizat Mugur Cozmanciuc, liderul grupului de consilieri judeteni PNL.
Comentarii
  • Asta este una dintre minunile Sfantului Nicolae. In sfarsit Conu Simirad s-a trezit din somnul cel de moarte si a vazut ca Iasul are nevoie de aeroport. Macar si pentru el, ca sa-l duca departe de judetul pe care l-a nenorocit.

  • Prostii. O sa o concesioneze un and doi, dupa care or sa se mai judece inca un an doi sa anuleze concesiunea, si dupa 5 ani iasiul o sa aiba acelasi aeroport, doar cu ***0 de dale praf in loc de 5**.

    Iasi-ul a pierdut suprematia. Proabil mai bine reabilitati drumul pana la bacau, sa puteti ajunge mai usor la aeroport.

Adauga un comentariu