Local

In Iasi dispar muncitorii! S-a ajuns in schimb la zeci de mii de bugetari – FOTO

Publicat: 27 aug. 2012

@ In Iasi, muncitorii sunt o categorie pe cale de disparitie @ „La ora actuala, sindicatele sunt piese de decor”, a declarat Doru Alexandrescu, presedintele Blocului National Sindical (BNS) Iasi @ „Evolutia este clara, daca in 2008 erau peste 20.000 de salariati in Cartel ALFA, in prezent sunt aproximativ 14.000. Aproape jumatate dintre ei sunt bugetari”, a mentionat Costel Trifan, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa Iasi @ In ultimii ani, fiecare ramura a industriei iesene a fost anihilata”, a declarat Violeta Amariei, lidera CSDR Iasi.

Cei mai multi dintre muncitorii din judetul Iasi nu mai sunt reprezentati de organizatii care sa le apere interesele. Constituite initial pentru apararea intereselor oamenilor muncii din intreprinderi sau institutii, sindicatele iesene  sunt acum pline de bugetari. Revendicarile economice sau politice ale muncitorilor nu mai pot fi aparate de catre organizatiile din Iasi, tocmai pentru ca nu mai exista muncitori. Numarul angajatilor din fabrici si intreprinderi a cunoscut o evolutie dramatica. Odata cu „spargerea” industriei iesene, mii de salariati au ramas pe drumuri, motiv pentru care au trebuit sa se reorienteze catre alte orizonturi. Ei au fost nevoiti sa se recalifice profesional, sa se pensioneze, sa plece din tara in cautarea unui trai mai bun sau au migrat catre mediul rural. Disponibilizarile masive si schimbarile legislative au plasat sindicatele intr-un con de umbra. Rolul activ al celor care au ramas in interiorul organizatiilor este limitat, mai ales ca se fac presiuni atat asupra liderilor de sindicat, cat si asupra membrilor. „Sindicatele s-au destramat datorita disponibilizarilor masive. Forta sindicatelor erau intreprinderile, unitatile economice si toti ceilalti salariati, indiferent de pregatire sau de profesie. Multi dintre muncitori au fost disponibilizati, fabricile au intrat in faliment, si foarte putine s-au redresat. Prin anii ’90, populatia sindicalizata era de 200-300.000 de oameni. Toate confederatiile au pierdut foarte multi membri de sindicat. Acum nu cred ca au ramas mai mult de 50.000 de membri. Un alt motiv al scaderii numarului de muncitori din sindicate a fost modificarea in totalitate a legislatiei astfel incat, la ora actuala, sindicatele sunt piese de decor”, a declarat Doru Alexandrescu, presedintele Blocului National Sindical (BNS) Iasi.

Bugetarii s-au organizat

Sute de mii de salariati ieseni faceau parte in trecut din organizatiile sindicale. Cea mai mare parte dintre ei erau muncitori simpli care duceau greul din fabricile si intreprinderile ce formau industria puternica a Iasului. Pe langa acestia, erau si alti angajati de diferite profesii si domenii, insa intr-un numar mult mai restrans. Salariatii nebugetari care mai fac in prezent parte din organizatiile sindicale iesene pot fi numarati pe degete. Astfel, printre muncitorii simpli ii putem aminti pe cei care au mai ramas in transport, industria mobilei, industria usoara sau fabricile deja puse pe butuci precum Scudas SA, Nicolina sau Fortus. „Evolutia este clara, daca in 2008 erau peste 20.000 in Cartel ALFA, in prezent sunt aproximativ 14 mii. Aproape jumatate dintre ei sunt bugetari, restul sunt angajati de la Antibiotice, Remat Pascani sau Scudas. O parte dintre muncitori au iesit pe cale naturala, s-au pensionat, altii au fost disponibilizati. Cred ca pe viitor va scadea mult numarul membrilor din industrie, Posta deja a anuntat reduceri de personal”, a mentionat Costel Trifan, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa Iasi.
Dupa 1990, tot mai multi bugetari ieseni au simtit nevoia sa se organizeze. Treptat, acestia au acoperit aproape toate domeniile precum invatamant, cultura, sanatate, mediu, administratie publica. „Din cei aproximativ 5.000 de membri, sub o suta sunt nebugetari. In ultimii ani, fiecare ramura a industriei iesene a fost anihilata”, a declarat Violeta Amariei, lidera CSDR Iasi.

Sindicalistii, amenintati cu pierderea slujbelor

In prezent, actiunile sindicale de amploare au palit. Bugetarii ramasi nu mai sunt dispusi sa iasa in strada. Foarte multi dintre ei au parte si de presiuni si amenintari cu pierderea locului de munca in cazul in care recurg la astfel de gesturi. Liderii sindicatelor iesene sustin ca in acest fel nu vor mai avea loc proteste in strada. „Inainte erau mai multe actiuni, miscari, intre timp puterea s-a pierdut. Sindicatele erau mult mai revendicative, exista o alta educatie civica, o determinare, acum bugetarii se cam tem sa iasa. Au o teama, o neincredere ca nu se va rezolva problema sau s-a obtinut prea putin”, a mai declarat Doru Alexandrescu.
Unii lideri de sindicat sustin deja ca protestele din strada s-au mutat in instanta. Aceasta reprezinta si o alternativa ceva mai ieftina pentru organizatiile sindicale, costurile fiind redate doar de reprezentarea juridica. „Membrilor liderilor de sindicat li s-a impus o frica, locul de munca in momentul de fata a devenit mai important decat orice actiune. E tot mai greu, colegii din industrie, dar si bugetarii au o frica. In ultima vreme cand am vrut sa iesim in strada, nu am reusit decat sa pichetam. Ne axam mai mult pe revendicarile in instanta. Cheltuielile si costurile sunt mult mai mici in instanta decat daca iesim in strada si asta deoarece sunt costuri de transport, oamenii trebuie sa fie scosi din productie, taiati la salariu”, a mai declarat Violeta Amariei.
Comentarii
  • Generalizarea aceasta in ceea ce priveste bugetarii si intaratarea categoriilor sociale unele impotriva altora a fost si este politica lui Basescu si PDL . Este interventia studiata a fostilor securisti si a odraslelor lor ajunsi in functii importante astazi pt. a distruge aceasta tara ( MRU este implicat ) . Dupa cum am vazut , SUA si Germania doresc ca Romania sa fie tratata ca o colonie in UE . Deja nu mai avem economie iar finantele tarii sunt dirijate din exterior . In tarile cu democratii vechi aceasta problema cu bugetarii nu ar avea efect .Acolo vedem parintii , elevii si studentii alaturi de profesori luptand pt. finantarea corecta ainv . Acolo , vedem cum politistul de la colt de strada are parte de cadouri de suflet la Craciun si la alte sarbaori (de ex .o bunicuta a crosetat manusi si fular pt. un politist ) . Romanii , oare de ce sunt asa de usor de prostit .Generalizarea cu bugetarii afecteaza tot pe omul de rand , conditiile copiilor in scoli si ingrijirea sanatatii . Oameni buni de ce sunteti impotriva prof. , medicilor , politistilor , exista societate fara asa ceva ?? Nu vedeti ca va afecteaza tot pe voi??Toate acestea sunt special aranjate ca sa se privatizeze tot . Probabil ,ca si inv .va fi privatizat , copii vostri vor ramane analfabeti asa cum se doreste pt .ca majoritatea dintre voi nu vor avea bani pt. taxe . Pe de alta parte , in Romania se munceste la „NEGRU” la greu . Asa se explica aceasta avalansa de masini scumpe , vile si concedii petrecute . Deasemenea , evaziunea fiscala cuprinde politicieni de varf si chiar familia Basescu .

  • „Evolutia este clara, daca in 2*** erau peste 2*.**0 de salariati in Cartel ALFA, in prezent sunt aproximativ **.**0. Aproape jumatate dintre ei sunt bugetari”, a mentionat Costel Trifan, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa Iasi.
    Este adevarat domnule Costel Trifan, si tocmai din aceasta cauza sindicalistii bugetari din iasi se vor aduna sub o umbrela a bugetarilor deoarece asa cum ati asistat pasiv la concedierea celor din industrie, asistati pasiv si la concedierile masive din sectorul bugetar, astfel incat medicii si profesorii cei mai buni au parasit Romania si s-au dus sa lucreze in strainatate. Daca dumneavoastra ati fi avut cea mai elementara pregatire sindicala si ati fi fost de bauna credinta ati fi ridicat un deget pentru acesti oameni, dar nu a fos asa. Aveti afacerile dumneavoastra care sunt mai importante decat munca sindicala. Si apoi, dumneavoastra mai faceti si politica, din pacate, mai mult decat unii politicieni. Ce e rau, e faptul ca va plasati de partea celor care incalca drepturile angajatilor.

  • Bai nesimtitilor, ce aveti cu bugetarii, porcilor ? Aveti copii la scoala ? parintii vostri, voi, copiii vostri au nevoie de medic ? Cand va izbiti cu masinile prin copaci chemati ambulanta si pompierii ? Cand va sunt inundate gospodariile vin pompierii sa va scoata de prin case ? Tu Trifane ai facut facultate cu profesori bugetari ? Rusine sa-ti fie ca traiesti pe spatele bugetarilor fara sa muncesti. Tu esti dusmanul bugetarilor băi şi bagi zazanie intre bugetari si angajatii din sectorul privat. Ce meserie ai tu, de ce nu te duci să îngroşi tu rândul muncitorilor ?
    Bugetarii vor schimbarea ta, pentru ca nu faci nimic pentru ei, ba din contra îi ataci de cate ori ai ocazia.

  • Bugetarii colcae peste tot,platim politisti corupti;medici spagari etc etc.De ce ne imprumutam de bani pt ei? De ce la o primarie sunt sute de bugetari? Ca sai pui la VOTARE.VREM O ROMANIE FARA BUGETARI. PESTE ** ANI VOM IMPUSCA BUGETARI, EI NEAU ADUS IN HALUL ASTA.

Adauga un comentariu