Actualitate

In exclusivitate pentru ZIUA de Iasi: Cultura romaneasca trece prin cea mai trista perioada

Publicat: 09 iun. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:59254;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Eugen Ovidiu Chirovici, considera ca la Iasi exista un apetit cultural deosebit •Volumul „Misterele istoriei – religie, politica, bani” reprezinta un alt mod de abordare a patru evenimente din istoria umanitatii •Numarul impresionant de persoane prezente la lansarea de carte de ieri demonstreaza interesul major pentru cultura al iesenilor

Ieri dupa-amiaza, un numar impresionant de ieseni a participat la lansarea de carte a lui Eugen Ovidiu Chirovici, autorul volumului „Misterele istoriei – religie, politica, bani”. Lansarea s-a desfasurat la libraria Diverta din complexul Iulius Mall, iar numarul mare al celor prezenti demonstreaza interesul crescut al iesenilor pentru cultura. In scurta sa alocutiune, Eugen Ovidiu Chirovici a afirmat ca una dintre principalele probleme actuale ale societatii romanesti este tocmai cultura. „Recent, impreuna cu cativa prieteni am facut un exercitiu de cultura. Am impartit istoria literaturii romane, de la 1870 incoace, in, sa le spunem, felii de cate zece ani fiecare. La fiecare zece ani a existat cel putin un eveniment de cultura important, cu o singura exceptie: perioada 1990 – 2000. Consider ca acesta este un subiect serios de meditatie”, a afirmat ieri seara Chirovici. Acesta considera ca acum cultura romaneasca trece, poate, prin cea mai trista perioada. „O natiune fara cultura devine o simpla populatie”, a conchis Eugen Ovidiu Chirovici, in finalul alocutiunii sale. Cartea lui Chirovici, asa cum este trecut in prefata semnata de autor, se refera la evenimentele care au marcat destinul umanitatii, dar evenimentele cruciale care au fost declansate si conduse de cu totul alte resorturi decat cele acreditate „oficial”. Primul asemenea eveniment, din seria celor patru alese de Eugen Ovidiu Chirovici, est cel la Primei cruciade, care a avut un impact poate insuficient analizat pana la aceasta ora asupra Occidentului si a relatiilor sale cu Orientul musulman. Al doilea este Revolutia Franceza, in timp ce al treilea eveniment din „Misterele istoriei – religie, politica, bani” este reprezentat de ascensiunea lui Hitler si transformarea acestuia dintr-un mic agitator austriac in Fuhrerul celui de-al treilea Reich. In fine, al patrulea eveniment analizat de Chirovici in cartea sa este „fenomenul italian” de la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980, cand mai multe scandaluri au explodat pur si simplu in lumea politica si financiara – cazul unei loji masonice, falimentul unei banci legate prin multe fire de Vatican etc.
In exclusivitate pentru ZIUA de Iasi, Eugen Ovidiu Chirovici a declarat ieri seara ca afirmatiile din alocutiunea sa de la lansarea volumului „Misterele istoriei – religie, politica, bani” nu au fost facute intamplator la Iasi, centru de traditie al culturii romanesti. „Consider Iasul ca fiind una dintre cetatile culturale ale Romaniei si cred ca aici exista un apetit cultural deosebit. Trebuie sa meditam foarte serios astazi, cand suntem agasati de atatea probleme de factura economica, la ceea ce se intampla cu cultura”, a declarat Eugen Ovidiu Chirovici. Acesta, in calitate de Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, considera ca mesajul transmis iesenilor este unul optimist. „Suntem mult mai europeni decat credem. Romania are o singura mare problema: saracia! Pe frontul economic, lupta principala care se da este cu aceasta saracie. Dar consider ca avem radacini extrem de solide, pentru a ne integra si din punct de vedere economic, si social, si cultural in Europa unita”, a conchis Eugen Ovidiu Chirovici. Prezenta numeroasa a iesenilor la lansarea de carte de ieri seara demonstreaza ca la Iasi interesul pentru cultura se manifesta intens atunci cand este vorba despre o lucrare interesanta. Volumul „Misterele istoriei – religie, politica, bani” poate fi considerat ca fiind un mod foarte interesant de abordare al unor evenimente istorice.
Ovidiu NEMTANU
Adauga un comentariu