Actualitate

In ce directie merge Iasul? Investitorii sunt haituiti de regulile impuse tocmai de cei care ar trebui sa-i atraga

Publicat: 08 aug. 2016
1

@ Pe zi ce trece, Iasul se transforma intr-un loc de care investitorii fug ca de lucru rau @ Este greu de inteles de ce se pun piedici peste tot si mai ales de ce nu se vrea dezvoltarea orasului @ Cele mai cretine reguli din tara se afla la Iasi, reguli ce sunt intarite de ideile unor arhitecti depasiti

Cand vine vorba despre planuri durabile de dezvoltare, la Iasi acestea pot fi gasite cu mare greutate. Se vrea dezvoltarea orasului, insa se impun ca reguli niste aberatii greu de inteles. Daca am arunca o privirea asupra constructiilor din Iasi, am vedea ca nu prea exista urma de logica sau sens, ceea ce inseamna ca s-a construit dupa bunul plac, dupa relatii si dupa standarde invechite. Se construiesc blocuri intre case si case intre blocuri, se cer mii de avize si zeci de pareri neavizate, pana cand investitorii se lasa pagubasi. Pana nu de mult, Iasul se vedea a fi fruntas printre orasele tarii si de ce nu ale Europei, insa asta nu se poate intampla prea curand, datorita mentalitatilor invechite ale unora care au „domnit” asupra urbanismului local ani la randul.

Ce este gresit la Iasi? Este o intrebare la care pot exista mii de raspunsuri. Nu poti gasi raspunsuri logice, ori cat de mult ai cauta. In ultimii ani, sub domnia arhitectului sef Tudor Vericeanu, dezvoltarea Iasului a batut pasul pe loc. Intr-o perioada relativ scurta, zeci de investitori au fost alungati din cauza doctrinei facute parca sa blocheze totul. De ce nu poti construi si de ce exista astfel de piedici puse celor care vor sa investeasca in Iasi? Raspunsurile sunt simple. Se pare ca spaga, mandria de sine si ordinele primite de sus cu scopul de a pune accent pe unele combinatii au adus Iasul in stadiul de acum.

De demolat ai voie, de construit, nu!

Ceea ce se intampla la Iasi pare a fi desprins dintr-un film mut. Toti stiu cum se procedeaza, dar nimeni nu sufla o vorba. Municipalitatea si comisia de urbanism au pus stapanire pe oras, intr-un mod grosolan. Cand vine vorba despre construit, se formeaza un colaps. Zeci de pasi trebuie urmati pentru a se obtine avize peste avize, iar apoi, in majoritatea cazurilor se primeste refuzul. Asa s-a ajuns ca la Iasi sa nu se construiasca blocuri turn, sa nu existe constructii moderne, noi, dar totusi sa existe un fel de mozaic grotesc in care banul sa arate cata putere are. In Bacau, Botosani si Neamt se construieste. Se construieste cu cap, frumos, modern, insa acolo arhitectii sefi, municipalitatea si comisiile de urbanism au mintea deschisa spre dezvoltare.

Epoca nu demult apusa, in care Tudor Vericeanu si Ana Maria Tarziu luau cele mai importante decizii si mutilau de-a dreptul imaginea Iasului, ar trebui data la o parte. Municipalitatea, cei care se ocupa de urbanism, impreuna cu arhitectii sefi, ar trebui sa priveasca spre viitor si totodata sa fie deschisi la schimbare. De ce Iasul nu se poate compara cu orasele din Europa? Pentru ca la Iasi totul este absurd. De exemplu, in zonele industriale din oras, zone care de ani buni au ramas in paragina, investitiile imobiliare sunt blocate. Motivul? Dupa cum va asteptati, unul ridicol. Dupa norme, daca un investitor ar vrea sa construiasca un cartier de blocuri intr-o astfel de zona, ar trebui sa nu aiba constructii mai mari de doua nivele. Chiar daca in jurul acestor zone exista blocuri turn, la Iasi nu se pot face modificari in regulament. De fapt nu se vrea asta. Este greu de inteles de ce o mana de oameni se pun contra dezvoltarii.

Multi investitori au construit cartiere de case si de blocuri in comunele din apropiere, din cauza ca in Iasi au primit piedici. Institutiile care au un rol in dezvoltarea orasului ar trebui sa se trezeasca si mai ales sa accepte dezvoltarea. Iasul are un potential enorm, insa este umbrit de umbre ale trecutului si de oameni care se opun. In toate orasele din tara se cauta un drum drept catre dezvoltare, iar Iasul, pe zi ce trece ramane in urma.  Sute de familii sunt nevoite sa faca compromisuri si sa se mute departe de centrul Iasului tocmai din aceste cauze. Se construieste putin, haotic si monopolul este detinut de oameni influenti, de spaga si de relatii.




Comentarii
  • Poate voiai sa spui dezvoltare durabila. Asta ar insemna ca tot ce se face azi sa nu afecteze generatiile viitoare. Adica Primaria cand paveaza strazi, trotuare trebuie sa decoperteze pana la terenul natural nu sa inalte straturi de betoane, asfalt si pavele pana ajung la genunchi.
    Te plangi ca investitorii nu au spor din cauza avizelor. Banuiesc ca sunt legale, solicitate in baza unei legislatii. Eu nu am auzit un investitor sa se planga la DNA ca li se cer acte nelegale. Cum anchetele fac parte din cotidianul primariei noastre cu siguranta ca se luau masuri. PUG ul face regulile si nu salariatii, asta daca nu stiai. Faptul ca PUG ul intarzie inadmisibil (deci nu exista reguli) este probabil ca fiecare investitor sa bata la usa primariei cu caciula in mana………..
    Daca vreti sa faceti ceva de bine militati pentru modificarea legislatei in domeniu, nu va legati de oameni.
    S-auzim numai de bine!

    • Poftim ???
      Toti investitorii care vin in Romania au pregatiti bani pt. „sa mearga treaba”, sa deschida o usa…, sa nu astepte o hartie cretina 45 de zile..

  • Intarzierea adoptarii noului PUG este inadmisibila si ridica grave suspiciuni in legatura cu competenta, vointa si buna credinta a tuturor celor implicati, in frunte cu primarul orasului.

Adauga un comentariu