International

In aceasta tara decapitarile in public s-au dublat in 2015. Pentru ce au fost condamnate la moarte 157 de persoane

Publicat: 02 ian. 2016
1
Numarul executiilor pentru infractiuni non-letale si legate de droguri aproape s-a dublat in Arabia Saudita, unde numai in anul 2015 cel putin 157 de persoane au fost decapitate, scrie The Guardian.
 Este cea mai mare cifra a executiilor din ultimii 20 de ani, potrivit Amnesty International. Aproximativ 40% dintre executii au avut loc pentru infractiuni legate de traficul de droguri.
Majoritatea celor acuzati nu au primit un avocat al apararii, iar in cazul cetatenilor sud-asiatici, acestora nu le-a fost permis sa aiba un translator in timpul procesului.
Legea din Arabia Saudita permite aplicarea pedepsei cu moartea in cazuri de crima, viol sau trafic de droguri, dar este extinsa adeseori si in cazurile de adulter, apostazie sau vrajitorie.
Executiile sunt de cele mai multe ori prin decapitare si au loc in public. Violenta pedepselor a facut ca mai multe origanizatii internationale pentru drepturile omului sa compare metodele sauditilor cu cele ale Statului Islamic.
Aplicarea pedepsei cu moartea este o practica des intalnita in Asia. Potrivit Amnesty Internationa, in China, unde pedeapsa cu moartea este „secret de stat”, ar fi executati mai multi oameni anual decat in tot restul lumii. In Iran, peste 1.000 de persoane au fost executate in 2015, in timp ce in Pakistan numarul se ridica la 315.
Arabia Saudita a executat sambata 47 de persoane acuzate de terorism
Arabia Saudita a executat sambata 47 de persoane acuzate de terorism, printre care si un cunosc lider religios musulman siit, Nimr al-Nimrits, a anuntat Ministerul de Interne saudit intr-un comunicat de presa, transmite agentia de presa Reuters.
Majoritatea celor executati au fost implicati intr-o serie de atacuri comise de reteaua terorista Al Qaida intre anii 2003-2006, se mentioneaza in comunicatul de presa citat.
Iranul, majoritar siit, a avertizat ca executarea lui Mimr „va costa scump Arabia Saudita”, aminteste Reuters.Adauga un comentariu