Asemenea imagini sunt tot mai rare. Copiii de azi au uitat sa se mai joace si sa se bucure de zapada. Chiar daca sunt in vacanta, prefera sa ramana in case, legati de jocurile pe calculator, tablete sau telefoane mobile. Pe ulitele din localitatile iesene a fost surprinsa adevarata fata a copilariei. Zeci de copii, infofoliti de parinti, batatoresc zapada moale. Gerul si-a mai pierdut din putere, iar saniile au fost pregatite pentru senzatii de neuitat. Cu mic, cu mare, copiii din satele iesene demonstreaza ca tehnologia nu poate inlocui un om de zapada, o bataie cu bulgari sau o zi de sanius. Sunt ultimele zile de vacanta si de aceea prefera sa intre in casa doar la lasarea intunericului.
„Pe la amiaza ne-am strans cu totii in centrul satului. Mergem pe deal cu saniile. Nu e asa frig afara si sania aluneca foarte bine. Mai greu e cand urcam iar la deal pe jos. Suntem in vacanta si nu avem teme de facut”, a spus Irina, eleva in clasa a III-a. Glasurile zglobii ale copiilor rasuna in toate satele, iar adevarata bucurie a iernii se poate citi pe chipurile lor. Inarmati cu manusi si fulare de lana, cu ghete pana la genunchi, prichindeii nu mai simt gerul, chiar daca ii tradeaza obrajii rosii.
„Noi nu prea avem calculatoare aici in sat. Acum ne dam cu sania si mai tarziu facem batai cu bulgari. Parintii ne lasa sa ne jucam toata ziua, iar tata mi-a facut chiar el o sanie care aluneca foarte tare”, a spus un alt copil, care pare sa nu-l deranjeze ca nu are o conexiune la internet. Acesti copii sunt prea saraci pentru a-si permite aparatura moderna sau o vacanta la munte pe partiile special amenajate, dar sunt norocosi ca nu au uitat de jocurile copilariei, chiar si pe ulite inguste din sat.
Domnisoara, vremurile se schimba, nu mai e ce-a fost odata. Asta inseamna adaptare la noile conditii de viata. Daca strabunicii mergeau cu caruta sau se jucau cu papusi din carpe trebuie sa facem la fel?
Mai reti, nu intelegi adevarata problema si lipsa de miscare si totodata a socializarii, raman copii inchisi in ei, necomunicativi
suji p oralistule. degeaba stii sa mananci ***** daca esti prost. intelegi acu ce-nseamna stiinta? mars la coada vacii si mulge-o
e frumos . Copiii de la sat sunt avantajati, au inca unde sa se dea cu saniuta, cei de la oras platesc sa mearga la munte. Din imagini se observa insa un adevar crud, fetita are in sacosa iaurt zuzu. Oare nu ar fi fost normal sa ii faca parintii sau bunicii lapte batut sau chisleag din laptele de la vaca din ograda? Din pacate oamenii de la tara nu stiu sa traiasca sanatos, cumpara pui, oua si lapte de la supermarket. Orasenii umbla disperati dupa produse bio iar cei de la tara, au posibilitati sa-si produca singuri si nu profita de norocul pe care il au. Este regretabil ca la tara nu se mai gateste la plita, nu se mai fac turte si mamaliga adevarata. E normal sa aiba conditii moderne dar e pacat ca se renunta la ce e mai bun si sanatos.