Eveniment-Social

Imagini spectaculoase din curtea Mitropoliei. Iata cum arata edificiul dupa demararea reabilitarii – GALERIE FOTO

Publicat: 06 oct. 2015

@ Cu doar cateva zile ramase pana la marea sarbatoare religioasa dedicata Sfintei Parascheva, lucrarile de reabilitare si de restaurare demarate la intreg Ansamblul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au avansat intr-un ritm spectaculos @ Cei care intra in curtea institutiei au ocazia sa observe transformari incredibile

Zilele acestea se lucreaza febril in curtea Catedralei Mitropolitane de pe bulevardul Stefan cel Mare. Astfel, lucrarile de reabilitare si restaurare demarate in urma cu aproximativ doi ani incep sa-si arate rezultatele. Oricine trece pe langa marele si importantul edificiu de cult are ocazia sa observe transformari spectaculoase. Astfel, deja lucrarile la aleile de intrare, gardul de imprejmuire, fantana dinspre Stefan cel Mare, dar si de la intrarea in Catedrala, respectiv la fatada, au avansat extrem de rapid. In valoare de peste opt milioane de euro, lucrarile de reabilitarea la cea mai importanta cladire ortodoxa din Moldova au avansat pana acum, atat in fata imobilului cat si in spatele monumentului de cult, unde au fost plantati piloni de sustinere, lungi de peste zece metri, pentru sustinerea temeliei, ca urmare a excavatiilor viitoare care se vor derula.

Citeste si: Descoperire arheologica epocala in curtea Mitropoliei din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Ca istoric al Catedralei, ideea înaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza (finantator prinicipal – n.r.) si mitropolitului Veniamin Costache. „Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ionita Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este considerat a fi actul de nastere al Catedralei Mitropolitane. Edificiul actual a fost ridicat pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea, si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi, între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramânând nefolosita în urmatoarele doua decenii. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au încheiat în anul 1887″, se arata in documentele despre cladire.
Comentarii
Adauga un comentariu