Actualitate

Imagini socante intr-un cimitir din Iasi! Cand enoriasii s-au apropiat de gard, au ramas incremeniti! FOTO, VIDEO

Publicat: 05 mai 2016

@ Caz cutremurator intr-un cimitir din Iasi @ La marginea locurilor de veci, un craniu si cateva oseminte umane zac de cateva zile, fara ca nimeni sa faca nimic @ Povestea incepe in urma cu cateva luni, cand un enorias si-a construit un cavou, ocupand practic o buna bucata din alt mormant @ Comunitatea a ramas uimita de felul in care au fost administrate locurile de veci

Caz bizar intr-o comuna din Iasi, dupa ce cativa enoriasi au facut o descoperire de-a dreptul socanta. In cimitirul catolic din comuna Butea, un scandal arde mocnit. Totul a inceput in urma cu cateva luni, cand un satean si-a construit un cavou. Nimic ciudat, insa constructia locului de veci a dat nastere unui adevarat cosmar. Practic, proprietarul cavoului, Ioan Adam, a ocupat o buna parte dintr-un mormant alaturat, fara ca nimeni sa-si dea acordul. Ce-i drept, nici nu prea a avut cui sa-l ceara, atata vreme cat cimitirul era administrat de primarie, insa fara prea multe eforturi. Pe scurt, locasurile de veci erau lasate in aer.

Mare i-a fost mirarea Elisabetei Mihaies, o batrana din sat, care se ocupa de mormantul peste care a fost construit cavoul, dupa ce a vazut ziduri groase de beton in locul in care au fost inhumate rudele ei. Imediat dupa ce a vazut constructia, batrana a cautat dreptatea, insa nici macar o lamurire nu a primit. „M-am trezit cu un cavou peste mormantul bunicilor mei. Nu am crezut ca se poate intampla asa ceva, cum pot unii sa se apuce de sapat un mormant vechi, cu o cruce la capatai. Nu s-au gandit ca sunt oameni ingropati acolo? Au rupt mai mult de jumate din mormantul meu, ca sa le incapa lor cavou”, a declarat Elisabeta.

Craniu, oase si multe intrebari ramase

Pentru ca nu era de ajuns bataia de joc pe care unii si-au permis-o, un localnic avea sa faca o descoperire ingrozitoare. Langa un gard de-al cimitirului a fost depozitat mai mult pamant si mai multe oase umane, posibil scoase in urma cavoului. „Despre oase ce sa va spun, eu nici n-am avut curajul sa ma uit. N-am de unde sa stiu daca sunt din mormantul bunicilor mei sau nu. Ei au sapat groapa pentru cavou, au scos pamant de acolo, dar nu pot spune ca sunt de la mine, dar este posibil. Asa ceva nu se face, nu poti arunca oasele unui om pe camp, nu este normal. Oare ei cum s-ar simti sa vada bucati din corpurile rudelor aruncate? Nu a mai ramas decat vreun caine sa le aduca in sat, poate atunci va face cineva ceva”, a completat batrana. Preotul catolic din sat spune ca asa ceva nu este normal, insa de-a lungul timpului s-a confruntat cu fel de fel de bariere in administrarea cimitirului.

„Nu este normal nici sa fie oseminte in cimitir, nici sa se faca astfel de cavouri peste alte mormite, insa cimitirul a fost administrat multa vreme de catre primarie. De cateva saptamani a ajuns in administrarea bisericii si am pus recent si un administrator. Vin fel de fel de firme care se ocupa cu executarea mormintelor si cavourilor, eu ca preot nu le pot spune nimic, nu le pot trage de mana. Osemintele vor fi adunate de catre administrator si inhumate. Cat despre cavou, eu le-am spus celor doua parti sa caute o solutie, dar nu mai tine de mine. Daca nu se inteleg, vor cauta solutii in instanta”, a spus preotul satului. Chiar daca cimitirul a fost administrat ani buni de primarie, primarul comunei Butea, Gheorghe Milia, spune ca nu a putut opri pe nimeni si ridica din umeri pentru cele intamplate. Cum a administrat edilul cimitirul? Simplu, cu indiferenta.

„Stim de problema cavoului, despre oase nu stim, nu cred ca sunt. La noi nu se vand locurile, nu e proprietatea nimanui. Stiu ca este dosar penal trimis la Pascani. Nu s-au inteles, n-avem noi ce face. Fiecare face ce vrea, noi nu putem opri pe nimeni. Parintele stie mai multe”, a declarat Gheorghe Milia, primarul comunei. Ca de fiecare data, vina este aruncata de la unul la altul, insa faptele sunt extrem de grave. S-ar putea vorbi foarte usor despre profanare de morminte si despre o bataie de joc care persista de ceva vreme.
Comentarii
 • Da’ ce conteaza??????
  POPA a INCASAT!!! ARE burtihanul plin! Masina noua! Casa cu 3 etaje!
  Plus, ca el nu e ca FRAIERII ceilalti, sa plateasca taxe!!!

 • Asta este țara cu cei mai multi creștini?
  Asta este țara cu cei mai credincioși cetățeni?
  Nu, asta e țara nimănui, este țara proștilor, țara hoților, țara înapoiaților, țara celor 600 de parlamentari care doar sug fără sa dea nimic retur.
  Este țara needucaților unde se fura si florile de pe morminte si unde te întorci calci într-un rahat sau într-o flegma de mârlan.
  Romania in care se cânta „Desteaptate romane” însă romanul este tot mai ….ziceți voi.

 • La Rediu primarul Haidau si popa Tulan, au profanat mormintele eroilor din fata bisericii Rediu, ca sa faca cavouri acolitilor. Chiar nimeni nu se sezieaza?

 • Cei doi ,prima rul si popa rasund moral si penal an fata comunitati si a legi,sant obligati nu numai de lege dar si prin atributiile personale de serviciu sa vegheze a supra ordinei si disciplinei din comity rul lor si nu numai.de asemenea organul politienesc din respectiv a localitate trebuie sa se implice an orce dezordine si nelegiuire care se petrece pe rasa lor de activitate.neimpllicarea acestor factori cu raspundere an mod cert prin atributiuni de serviciu ai face partasi la faradelegile care e f.clar ca se antampla aici.sant convins ca cel Putin 2 indivizi au primit mita pt.construirea cavoului,m-as andrepta an prima faza spre primar si m-ai apoi spre popa.nu se poate sapa aiurea nici-un mormant simplu fara ite un ditamai cavoul.

 • e un caz clar de profanare de morminte,pedepsele sunt mari si nu exista posibilitate de musamalizare(impacarea partilor)

 • Cei doi ,prima rul si popa rasund moral si penal an fata comunitati si a legi,sant obligati nu numai de lege dar si prin atributiile personale de serviciu sa vegheze a supra ordinei si disciplinei din comity rul lor si nu numai.de asemenea organul politienesc din respectiv a localitate trebuie sa se implice an orce dezordine si nelegiuire care se petrece pe rasa lor de activitate.neimpllicarea acestor factori cu raspundere an mod cert prin atributiuni de serviciu ai face partasi la faradelegile care e f.clar ca se antampla aici.sant convins ca cel Putin 2 indivizi au primit mita pt.construirea cavoului,m-as andrepta an prima faza spre primar si m-ai apoi spre popa.nu se poate sapa aiurea nici-un mormant simplu fara aprobare daramite un ditamai cavoul.o

Adauga un comentariu