Actualitate

Imagini de groaza. Investitii de sute de mii de euro lasate in plata Domnului

Publicat: 17 feb. 2016

@ Caz de-a dreptul incredibil intr-o localitate din judetul Iasi @ Zeci de copii au ajuns sa fie tratati in bataie de joc de autoritatile locale si obligati sa invete la kilometri departare, dupa ce scolile din satele lor au fost inchise brusc @ Si culmea, s-au investit bani grei pana si in modernizarea toaletelor, ca mai apoi sa se traga obloanele, iar cladirile lasate sa se prabuseasca dintr-un motiv halucinant

Intr-o localitate din judetul Iasi, bataia de joc la adresa elevilor este din ce in ce mai mare. Administratia locala nu tine cont de copiii din comuna si tine mortis sa-i fugareasca pe cei mici din sistemul de invatamant. Altfel nu se poate explica de ce, in acea comuna, in tot mai multe sate, scolile sunt inchise, iar copiii obligati sa parcurga kilometri pana in localitatea vecina pentru a se tine de carte. Comuna Cotnari tinde sa devina fruntasa la asemenea fapte, dupa ce scolile din satele ce alcatuiesc localitatea se inchid una dupa alta.

Citeste si: Nu ati vazut un primar mai incompetent. Cheltuie banii pe toate prostiile, iar elevii nu au unde invata – FOTO, VIDEO

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat in editiile anterioare cum scoala din satul Bahluiu a fost inchisa si lasata in paragina, desi atat Guvernul, cat si Consiliul Local au alocat bani pentru reabilitarea acesteia. La scurt timp a venit si randul scolii din satul Horodistea sa se inchida. Ambele din acelasi motiv, in sate nu mai erau suficienti copii ca unitatile sa mai poata functiona. La Horodistea, pe vremea cand la conducerea Ministerului Educatiei era liberalul Cristian Adomnitei, s-au alocat 100.000 euro pentru modernizarea grupului sanitar. Toate bune si frumoase, la cladirea veche de 7 decenii s-a adaugat si modernul grup sanitar, pentru zecile de elevi ce invatau atunci acolo. Culmea, la doar cativa ani distanta, s-a luat decizia ca scoala sa se inchida, pentru ca nu erau suficienti copii pentru a o mai frecventa. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean sustin sec ca toti copiii au fost mutati la o alta unitate de invatamant din comuna, pentru ca nu erau suficienti cat sa acopere o clasa. Practic, s-au bagat bani grei intr-o scoala, lasata apoi in plata lui Dumnezeu.

Citeste si: Dezvaluiri INCENDIARE dintr-un raport secret de control! Miliarde de lei, aruncate in WC!

„Incepand cu anul scolar 2013-2014, avand in vedere numarul scazut de elevi de la aceasta unitate de invatamant, s-a decis ca acestia sa fie scolarizati la Liceul Tehnologic Cotnari, in interesul educational al lor, dar si in vederea eficientizarii cheltuielilor. Investitiile au fost facute de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in perioada 2008-2009, cu fonduri de la bugetul de stat”, a mentionat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

Localnicii cauta raspunsuri

Peisajul este dezolant. Unitatea de invatamant, care gazduia elevii din sat pana acum cativa ani, arata ca dupa bombardament. Salile de clasa sunt mizerabile, geamurile sparte, parchetul furat, sobele distruse. Singurele urme care arata ca acolo au avut loc vreodata cursuri scolare au ramas tablele de scris. Mazgalite cu data de 12 iunie 2012, aceastea arata exact ultima zi cand au avut loc cursuri in unitatea respectiva. Reporterii BUNA ZIUA IASI au vazut la fata locului cum arata scoala in care Ministerul Educatiei a bagat un munte de bani, ca mai apoi autoritatile locale sa decida inchiderea acesteia. Fie ca a fost vorba de fostul primar Vasile Cretu, fie ca e vorba de actualul primar Vasile Baeanu, cei doi nu s-au sinchisit sa caute solutii pentru a tine functionala unitatea. Cum nu mai trebuiau sa aloce bani de la bugetul local pentru a mentine functionalitatea scolii, decizia de a trage obloanele a fost cea mai potrivita in opinia acestora. Asta, spre mirarea si nemultumirea oamenilor din zona. „Cine sa-i mai inteleaga. Eu am 78 de ani si am invatat in cladirea asta pana in clasa a patra. Nu stiu de ce au inchis-o. Sunt copii mici care nu s-au invatat cu microbuzul”, a spus un batran din sat. Pana si inspectorii Curtii de Conturi au evidentiat tampenia facuta de cei implicati in aceasta afacere, intr-un raport de acum cativa ani.

Revolta la Bahluiu

Situatia de la Bahluiu este la fel de revoltatoare. Zeci de copii din sat sunt nevoiti sa circule zilnic in satele vecine, pentru a putea invata. Scoala din satul lor, in care au invatat generatii de elevi, a fost abandonata in ultimii ani, pentru ca autoritatile locale nu au fost in stare sa o renoveze. Desi si in acest caz au trecut ani de zile, nimeni nu a luat masuri pentru a remedia situatia. Asta in conditiile in care, au fost alocate fonduri pentru reabilitarea cladirii, dar se pare ca fondurile au ajuns in mod dubios in buzunarele unora. Insa nici actualul primar nu este mai breaz. Un numar de 27 de familii din satul Bahluiu au copii ce merg zi de zi kilometri intregi pana la locul de unde microbuzul vine sa-i ia spre scolile din Cotnari si Hodora. Explicatia a fost aceeasi: nu sunt suficienti copii pentru a mentine scoala, desi in sat sunt circa 40 de micuti. Banii s-au dat in trecut pentru scoala, dar nimeni nu a vazut unde si astfel aceasta a fost parasita.
Comentarii
Adauga un comentariu