Eveniment-Social

Imagini de cosmar! Kilometrul zero al Iasului s-a transformat intr-o ruina – FOTO

Publicat: 09 aug. 2013

@ Proiectul de 20 de milioane de euro prin care se dorea refacerea cladirilor din centru a fost ingropat definitiv @ Ruinele de pe Cuza Voda, care ameninta zi de zi iesenii, mai sunt tinute in picioare doar de o minune @ Proprietarii nu au bani de investitii, iar primaria nu poate oferi decat amenzi

Strada Cuza Voda din Iasi a ajuns un adevarat bastion al ruinelor. De la Palatul Braunstein si pana in Targu Cucu, mai multe cladiri stau sa se surpe. Din balcoanele cladirilor cad bucati de tencuiala, iar din cand in cand, iesenii sunt avertizati asupra pericolului, de cate un afis lipit pe cate un zid.

Un proiect de 20 de milioane de euro, initiat de municipalitate acum cativa ani, prin care se intentiona reabilitarea si consolidarea cladirilor din centrul orasului, a fost tras pe linie moarta, iar sansele pentru reluarea acestuia sunt practic nule. Primaria a inclus strada Cuza Voda intr-un proiect de reabilitare, fiind modernizata infrastructura stradala, linia de tramvai si statiile de transport in comun. Pe pavelele colorate amplasate pe Cuza Voda, iesenii se plimba insa cu frica, asteptandu-se din clipa in clipa la o ploaie de caramizi.

Din finantarea europena pentru refacerea fatadelor au mai ramas in prezent doar amintirile discutiilor dintre municipalitate si locatarii din zona. „Ne-au cerut sa ne mutam cu totul un an sau doi, ca sa poata reabilita cladirea, fara sa ne dea o locuinta la schimb. Nu am putut accepta asa ceva si incercam sa le intretinem cum putem. Eu mi-am facut balconul, dar unii se pare ca nu-si permit si prin asta ne supun riscurilor pe toti care trecem prin zona. Te plimbi cu copilul si stai cu frica in san”, a declarat Florin Lupu, proprietarul unei locuinte de la primul etaj al unei cladiri de pe Cuza Voda. In timp ce locatarii spun ca nu au ce face, chiriasii asteapta in zadar o minune de la Palatul Roznovanu. „In fiecare an trimitem cel putin o petitie la primarie, pentru a se face ceva cu imobilele acestea. Nu am primit niciun raspuns favorabil pana in prezent. Eu stau in chirie la parter si am reparat, dar deasupra la etaj nu mai sunt chiriasi, ci proprietari, niste persoane in varsta care nu-si permit achitarea unei lucrari de anvergura. Ar trebui sa mai caute solutii pentru un proiect pe bani europeni si sa-i ajute pe proprietari. Este pacat de aceasta zona”, a spus detinatorul unei farmacii de pe Cuza Voda. La fel sta situatia si in cazul imobilului aflat vizavi de Manastirea Golia, in care functioneaza un amanet, un service pentru calculatoare si alte cateva mici afaceri. Cladirea care apartine unui proprietar privat este inchiriata la metru patrat de agentii economici, care spun ca au primit de la primarie o hartie, prin care li se cere sa vopseasca fatada.

„Cladirea nu e a Primariei, dar nici a noastra. Noi stam in chirie la fel ca majoritatea celor care au afaceri in zona. Este datoria proprietarilor sa reabiliteze cladirile, dar tot noi facem cate ceva, fiecare cat poate”, a precizat un mic afacerist de pe strada Cuza Voda.

Primaria anunta amenzi

Proiectul, cu o valoare estimata la 20.000.000 euro, presupunea reabilitarea si consolidarea cladirilor vechi de pe strazile Cuza Voda si strada Lapusneanu. Banii care asteptau sa fie incasati si cheltuiti nu au mai ajuns la Iasi pentru ca primaria nu a gasit o formula de acord cu proprietarii din cladirile de pe Cuza Voda. Dupa circa un an de promisiuni, in 2010, proiectul a fost ingropat. „Proiectul il mai avem in vedere, dar acum nu avem ce face. Nu putem interveni daca nu suntem proprietari. Am cerut imobilele in comodat si proprietarii nu au vrut. Acum sunt proprietari si au si obligatii. Cand s-au desprins turturi in Alexandru sau tencuiala in Piata Unirii, proprietarilor li s-a deschis dosar penal. Sper sa nu se intample o nenorocire”, a declarat un reprezentant al municipalitatii. Mai mult, oficialii primariei spun ca proprietarii ar putea primi amenzi usturatoare. „Amenzile pentru cei care nu mentin cladirile in limite de siguranta sunt intre 170 si 1.000 de lei. Acum nu putem reabilita pentru ca ni s-au respins propunerile. Am avut un proiect european eligibil, dar aveam nevoie de incheierea unor contracte de comodat, prin care sa ni se predea acele imobile. Din pacate, 80 la suta dintre proprietari, unii dintre ei fosti chiriasi, au refuzat”, a conchis Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.
Comentarii
  • Problema proiectului este ca primaria nu poate reface cladiri private si nici nu poate realiza parteneriat public-privat. Ar insemna sa ii ia pe toti sa ii oblige sa se apuce de renovare prin bani europeni ca sa zicem ca sunt in acelasi proiect, dar si acolo proprietarul trebuie sa vina cu o buna parte din bani. Si sa nu ne mintim, sunt oameni care stau la bloc si nu au avut bani sa-si puna termosistem, de unde sa aiba oamenii de pe cuza voda bani de restaurari.

  • Si oamenii aia cum pana mea au stat pana acum acolo? da-i in pisicii mamii lor de prosti, trebuiau sa vanda si sa se mute! altfel sa accepte sa le ia primaria casa daca nu si-o pot intretine si pun in pericol vieti omenesti!

Adauga un comentariu