National

Ilie Serbanescu: „Datoria publica a Romaniei nu apartine Romaniei, ci firmelor straine”

Publicat: 16 aug. 2015
1
Premierul Victor Ponta sustine ca se doreste ca tara noastra sa fie o colonie si ca influenta straina dominanta este cea care vrea sa opreasca tara noastra din evolutie. 
 
„Ori e un gen de joc de blocaj politic (…) de foarte joasa factura (…) ori este vorba de interese externe Romaniei, domnul Iohannis nu a avut ce sa faca decat sa le puna in aplicare. (…) In ultimul an si jumatate uitati-va cate companii din strainatate si-au deschis si continua sa-si deschida fabrici, mijloace de productie, centre de servicii de IT, centre de pregatire. Asta inseamna ca unii pierd afaceri pentru ca se muta in Romania. (…) Poate ca nu se doreste ca Romania sa fie puternica economic, se doreste sa fim asa… o colonie care cumpara bunuri produse de altii. Dar eu cred ca datoria si a mea ca prim ministru si a presedintelui Romaniei este sa aparam Romania si nu sa ii aparam pe altii care pierd bani sau bussines-uri pentru ca Romania se intareste”

Citeste si  Cristian Parvulescu: „Romania nu mai are control asupra propriului sistem bancar”

 
Este o afirmatie surprinzatoare, dar nu este una noua. Ani de zile aceasta idee a fost repetata de profesorul Ilie Serbanescu.
 
Acesta a explicat un detaliu esential in toata retorica referitoare la datorii si sisteme financiare: datoria publica
 
„Populatia nu a luat niciodata vreun credit de la vreun strain. Bancile, din punct de vedere juridic, sunt romanesti. La fel si toate companiile romanesti. Tot numai de la bancile straine. Si atunci, daca populatia nu a luat niciun bun, firmele nu au luat, a cui este datoria? Statul are 20 de miliarde din 100. Restul, grosul, este datorie contractata de catre firme straine in contul Romaniei. De aici apar problemele. Nu trebuie sa fii formidabil economist ca sa iti dai seama.”

Citeste si  Ilie Serbanescu: Romanii au platit 10 MILIARDE DE LEI din datoria externa, in ultimii doi ani

 
Intrebat de ce crede ca Victor Ponta lasa de inteles ca Iohannis ar fi reprezentantul unor interese straine in Romania, Serbanescu a raspuns scurt: „Domnul Iohannis nu se straduieste sa demonstreze contrariul.”
Adauga un comentariu