Eveniment-Social

Iesenii platesc, firmele se cearta! Cine este vinovat pentru aberatiile din facturi?

Publicat: 29 mart. 2013
1

@ Firmele de repartitoare, operatorul de termoficare si reprezentantii municipalitatii au dezbatut subiectul facturilor mari si anomaliile aparute in facturile iesenilor @ Pretul gigacaloriei a fost majorat cu 60 la suta iarna trecuta in Iasi, iar firmele de repartitoare inregistreaza sute de reclamatii din cauza necitirii corespunzatoare a consumurilor, insa autoritatile spun ca administratorii asociatiilor de proprietari sunt vinovati

Dupa ce sezonul rece a ajuns la final, autoritatile au constatat ca exista probleme serioase la repartizarea costurilor cu energia termica in interiorul blocurilor racordate la termoficarea centralizata a Iasului. Municipalitatea a cautat vinovatii pentru anomaliile mari aparute in facturile iesenilor.

Cea mai mare parte din problemele legate de repartizarea costurilor cu incalzirea apar in imobilele unde mai multe apartamente s-au debransat de la sistem. „Ne-au fost aduse la cunostinta numeroase exemple de abuzuri facute de unii reprezentanti legali ai asociatiilor de proprietari care impart costurile cu incalzirea spatiilor comune doar apartamentelor racordate la sistemul centralizat, fapt ce contravine flagrant legislatiei in vigoare”, a precizat Ana Maria Icatoiu, director marketing Dalkia Romania.

In aceste cazuri, au fost facute sesizari catre Serviciul Asociatii de Proprietari. In urma controalelor derulate, inspectorii municipalitatii au constatat, de la inceputul anului, 15 abateri la repartizarea costurilor cu incalzirea. Astfel, asociatiile au fost obligate sa faca repartizarile conform suprafetei echivalente termic, adica dupa caldura degajata de instalatii, pe toata perioada sezonului rece.
 
Se poate contesta lista de plata
 
In cazul in care cineva este nemultumit de facturi, contestarea listei de plata se face in termen de 10 zile de la afisarea acesteia la avizier. Petentul trebuie sa fie proprietar in cadrul asociatiei, iar in cazul in care nu este proprietar, acesta ar trebui sa aiba imputernicire din partea proprietarului. Contestatia se face catre presedintele asociatiei de proprietari care, daca nu inregistreaza documentul, face abatere de la prevederile Legii 230 din 2007. Raspunsul la contestatiile depuse in termen se fac in maxim 7 zile, prin grija presedintelui asociatiei. Din pacate insa, doar un foarte mic procent din reclamatiile si sesizarile ajunse la Serviciul Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi, se finalizeaza cu un control propriu-zis.
„In cazul in care dispozitiile autoritatilor competente nu sunt respectate si puse in aplicare in mod corespunzator de reprezentantii asociatiilor de proprietari, societatea noastra este dispusa sa puna la dispozitia iesenilor ce au de suferit in urma acestor abuzuri sprijin juridic in vederea solutionarii rapide a situatiilor”, a mai spus oficialul Dalkia Romania.
Comentarii
    • puneti-va centrale de apartament sau de bloc si nu ve-ti da mai mult de doua sute cincizeci la un apartament cu 2camere cu tot cu apa calda pe luna

  • Trei solutii:1.Toti locatarii unui bloc sa se branseze la sistemul centalizat 2.Toti sa se debranseze 3.Distributie pe orizontala Care este mai ieftina ?

  • Daca Dalkia este asa de afectata, de ce nu fac ei calculele ? De ce au nevoie de ista/techem/elsaco ? Le trebuie si lor cineva pe care sa dea vina…

  • Are dreptate Vasile .Vinovati pentru aberatiile din facturi suntem noi locatarii care nu ne unim sa luam o decizie privind gestionarea sistemului de termoficare

  • De ce prostiti oamenii indemnanu-i aiurea sa reclame ? Ce poate sa scrie concret in plangere o baba careia i-a venit intr-o luna pt.incalzire 14 mil.? Primaria + DALKIA + sefii asociatiilor + oamenii insisi au ceat sau au permis haosul din sistemul de termoficare : debransari totale sau partiale ilegale, montari ilegale de centrale, repartitoare, “autocitiri” sau “citiri” mincinoase, tevi “izolate”, etc. Inainte de a prezenta calculele lunare, firmele de repartitoare viciaza rezultatele, niveland varfurile, pentru a evita scandalurile. Mai fac odata acest lucru in urma unor eventuale reclamatii . Este normal ? Cifrele enorme pot rezulta din calcule corecte, deoarece ele insumeaza furturile vecinilor.
    Acei din lantul decizional, chiar daca nu au pregatirea tehnica in domeniu ca sa poata intelege problema in ansamblul ei, ar trebui sa fie condusi de logica si sa se intrebe, cum de locatarul din cele 2 camere, care a primit caldura de 14 mil., n-a murit.

Adauga un comentariu