Eveniment-Social

Iesenii nu vor mai putea gasi in farmacii anumite medicamente! Producatorii au oprit fabricarea lor

Publicat: 08 sept. 2015
1

@ Atat producatorii, cat si distribuitorii de medicamente, au fost afectati de ieftinirea medicamentelor @ Pacientii sunt nevoiti sa isi adapteze schema de tratament dupa medicamentele existente in farmacii

Dupa ce Ministerul Sanatatii a hotarat ca din luna iulie pretul medicamentelor sa scada cu 20%, mai multi producatori de medicamente au decis sa scoata de pe piata anumite pastile, dintr-un motiv cat se poate de serios. Pretul de productie a acestora este cu mult mai mare decat pretul cu care sunt comercializate, motiv pentru care au oprit productia unor medicamente ieftine, deoarece nu reuseau sa faca profit. Afectati de aceasta decizie sunt si distribuitorii, pentru ca aceasta ieftinire s-a facut si in depozitele existente si in farmacii.

„A fost acea ieftinire care pentru unii producatori a creat probleme in ideea ca, medicamente mai ieftine, prin scaderea preturilor cu 20%, nu mai aduc profit producatorului. Costurile sunt atat de mari incat depasesc pretul cu care se vand pe piata si nu mai este rentabil. Este vorba de medicamentele generice”, a declarat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor din Iasi. Cei mai afectati de faptul ca nu se mai comercializeaza anumite medicamente sunt pacientii, care sunt nevoiti sa discute cu medicii pentru a-si schimba schema de tratament dupa produsele existente pe piata.

„Ministerul Sanatatii periodic introduce noi medicamente sau le scoate pe unele. Si atunci pacientii trebuie sa fie tot timpul intr-o consiliere cu medicul specialist sau de familie si sa vada care este cea mai buna varianta. Nu mai e ca acum cativa ani, cand medicul dadea un tratament si pacientul nu gasea in totalitate medicamentele, daca el acum cauta la cateva farmacii si nu gaseste, inseamna ca lipseste si trebuie sa vada cu ce ar putea inlocui. La asta se rezuma problema. In rest, nu stiu sa va spun”, a mai declarat Gabriela Streit.

Medicamentele se scot de pe piata doar la ordinul Ministerului Sanatatii

In ceea ce priveste medicamentele care ar trebui sa fie retrase de pe piata in urma deciziei pe care Comisia Europeana (CE) a luat-o in luna iulie, acestea inca se afla in rafturile farmaciilor. „Daca e de retras vreun medicament, suntem anuntati de comisiile din Minister. Momentan nu stiu nimic despre ce a decis CE. Probabil au fost semnalate cazuri de reactii adverse si atunci au fost obligati sa le retraga. E mai usor pentru farmacii, pentru ca nu au cantitati mari, depozitele sunt cele care detin foarte multe produse. Noi achizitionam doar ce e in termen de valabilitate si produse care se solicita pe reteta in zona in care avem farmacia. In zona Copoului sunt foarte multi studenti si pensionari. Ganditi-va ca vara nu prea cumperi medicamente generice, pentru ca toti studentii sunt plecati, doar cele pentru retete compensate si gratuite”, a precizat Gabriela Streit. Aceasta a mai specificat ca farmaciile sunt societati comerciale, care au cheltuieli si achizitioneaza produsele in functie de necesitati, sortimente si cerintele bolnavilor care le calca pragul.

 
Adauga un comentariu