@ Cetatenii Iasului pot face propuneri despre felul in care vor sa arate noua Companie de Transport Public Iasi @ In documentele edililor, RATP pare sa ofere un transport de lux, aerul conditionat fiind la el acasa
Primaria Iasi organizeaza un fel de dezbatere publica despre felul in care cetatenii doresc sa arate noua companie de transport, care va lua locul Regiei Autonome de Transport Public. Iesenii sunt invitati, pana pe 1 august, sa trimita în scris propuneri si sugestii pe adresa Primariei Iasi, cu privire la ce vor sa se schimbe, odata cu infiintarea Companiei de Transport Public (CTP) Iasi.
Motivul transformarii RATP in CTP sta in datoriile acumulate de catre regia de transport in ultimii ani, care depasesc 50 milioane de lei. Este cunoscut faptul ca Primaria Iasi nu obisnuieste sa plateasca RATP-ului gratuitatile pe care Gheorghe Nichita le-a acordat pensionarilor pe mijloacele de transport, iar asta a fost o piatra greu de suportat. Incercand sa acopere paguba provcata de edil, sefii RATP s-au straduit sa acopere datoriile din banii iesenilor, dar la un moment dat n-au mai reusit.
Aerul conditionat si incalzirea, la ordinea zilei
Incercand sa arate cat de bine se prezinta situatia, edilii locali au facut cateva precizari legate de conditiile privind prestarea serviciilor de transport. Unul dintre punctele forte definite de sefii din Palatul Roznovanu este cel legat de aerul conditionat: „Mijloacele de transport trebuie sa fie echipate cu instalatie de încalzire / conditionare a aerului, în stare de functionare”, se arata in proiectul de hotarare. Insa un singur tramvai din Iasi are aer conditionat. „Sa nu admita la transport în salonul mijlocului de transport: materii mirositoare, inflamabile sau obiecte care, prin format ori dimensiune, pot produce daune, vatamari corporale sau, prin natura materialului, pot murdari ori alte obiecte sau marfuri interzise la transportul public de persoane… Sa nu îmbarce calatori peste capacitatea maxima admisa a mijlocului de transport, exprimata prin numar de locuri pe scaune si în picioare… Sa asigure spatiile necesare pentru bagajele de mâna ale calatorilor… Sa asigure, zilnic si ori de câte ori este nevoie, salubrizarea, spalarea si dezinfectarea mijloacelor de transport”, se mai arata in document.
O schimbare importanta va fi in vestimentatia soferului. „Conducatorii mijloacelor de transport trebuie sa aiba o tinuta decenta, având obligatia sa poarte pe perioada programului uniforma de lucru si ecusonul care trebuie sa contina date de identificare. Sa aiba un comportament civilizat în relatia cu publicul calator si cu persoanele împuternicite pentru monitorizare si control si sa duca la îndeplinire dispozitiile legale ale acestora”, au mai precizat edilii locali.
Ce vrajeala ieftina.Au tinut cont de parerea noastra vreodata?Fac asta acum pentru ca a scazut foarte tare „simpatia”iesenilor pentru USL si cei ce conduc primaria.
Orar afisat si respectat! Atat. Restul sunt detalii minore.
eu daca as fi de la primarie .. asa as face: o calatorie cu RATP 1 leu, iar parcarea in centrul orasului 4 lei pe ora! sa vedeti atunci ce frumos se va circula prin oras!
nu ne place transportul public din iasi
– autobuzele arata jalnic cu autocolantele publicitare, au aspect de neingrijit
– circula cand pe banda cand pe alta ( ar trebui sa aiba numai banda lui de circulatie ca in vest)
– toti soferii de autobuz sa poarte uniforme adecvate
– sa fie odorizate fresh prin ventilatie continua
Tov. nichita nu stie cum tre sa arate transp.in comun deoarece este de la tara din botsani.
IN NICIUN CAZ NU SE ADMITE TRAMVAIE DE LA PIETA
IN NICIUN CAZ AUTOBUZE MAZ
IN CAZUL IN CARE D N A-UL S-AR SESIZA PRIMARUL AR PRIMI SCRISORI DE LA NOI IN PUSCARIE SI AR AFLA CUM ARATA TRANSP IN COMUN MODERNIZAT CORECT
1. sa fie respectate orarele
2. conducatorii auto sa fie civilizati, amabili, uneori sint foarte, foarte obraznici
3. masinile arata ingrozitor,vechi, insalubre, unele merg cu caldura pornita si acum
4. controlul biletelor si al legitimatiilor de calartorie sa fie facut de oameni civilizati, amabili, cu aspect ingrijit. uneori ai impresia ca sint oameni certati cu legea. toti , dar toti controlorii sint obraznici, miros a alcool, cu aspect neingrijit, infatuati si lista ar putea continua
5. la capat de liniii sa fie asigurata ordinea plecarilor. de ex. la rond agronomie, mai mereu stationeaza cel putin 3 masini iar calatorii, de multe ori ironizati de soferii care stau la taclale, umbla derutati dintr-o masina in alta, nestiind ce autobuz urmeaza sa plece mai intii. aproape toate masinile stationeaza cu motoarele pornite.
mentionez ca platesc abonament iar problemele mai sus prezentate le intilnesc aproape zilnic, din pacate
eu nu inteleg diferentele de mentalitate de la un stat la altul, de la o regiune la alta… tot oameni suntem… tot aceeasi specie – homo sapiens sapiens… de ce tot timpul la noi in tara se dau ex. de modele de sisteme din Vest sau din Orient (ma refer la statele dezvoltate din Asia – China, Indonezia, Malaezia, Japonia, Coreea, s.a.)… de cand ma stiu am impresia ca traim intr-o tara din Africa, toti romanii sunt avizi dupa bani, mancare, si toate cele iar sistemele administrative se desfasoara numai cu defecte, exista multa birocratie, multa hartzogareala, infrastructura inexistenta, golaneala, marlaneala, maimutzareala… asa de naspa suntem…? din paginile cartilor de istorie ma mir ce popor brav am fost, dar realitatea din ziua de azi contrazice tot… oare nu am putea sa declaram razboi SUA sa vina sa ne ocupe… sa devenim o tara posibil mai dezvoltata…
RATP Iasi este un sistem de transport public mafiot… mulge bani de la populatie si de la Primarie la greu, dar calitatea transportului e de *****… suntem ca in India, numai ca la noi din cauza aglomeratiei calatorii nu circula pe autobuze ca la ei… la Iasi vehiculele de tranpsort public sunt demodate, la mana a II-a, carpite si reparate in depouri de 7000 ori… daca ne uitam la sistemul de transport public din capitala iti vine sa-ti dai pumni in cap… la Bucuresti se circula cu autobuze si troleibuze marca Irisbus sau Mercedes cu sisteme de climatizare… nu mai zic ca costul transportului e mult mai ieftin… contravaloarea unei călătorii RATB BUCURESTI este de 1,3 lei – pe linii urbane pe cand la RATP IASI este de 2 lei – pe linii urbane… nu mai zic ca la RATB BUCURESTI sistemul tarifar este de tip european cu carduri…
autobuzele arata jalnic imputite.put geamurile, scaunele, pasagerul de langa mine, soferu, controlorii.dam 2 lei pe bilet, abonamentul scump, motorul autobuzului face ca un cel a unu tractor usile nu se inchid, sunt riuginite, scaunele rupte, podea rupta,fara aer conditionat, fara caldura, iau foc pe traseu (ultimul caz saptamana trecuta: autobuzul 46).cu toate acestea au schimbat compostoarele si se fac controale regulate.iarna iti ingheata mainile si picioarele in autobuze, ninge in ele, ploua in ele.oras europeean?