Eveniment-Social

Ieseni sanatosi tun, dar cu grad de handicap

Publicat: 12 feb. 2013
1

@ In prag de finalizare a procedurii de reevaluare a dosarelor persoanelor cu handicap, au aparut si ieseni nemultumiti, care isi cauta dreptatea in instanta @ In acte apar drept bolnavi grav si fara capacitate de munca sau autoingrijire, dar in realitate, sunt ieseni fraudulosi @ Cele mai multe surprize au aparut in randul celor cu deficiente vizuale, auditive si psihice

Reevaluarea dosarelor persoanelor cu handicap a scos la iveala zeci de cazuri in care iesenii se bucurau de cateva sute de lei, pe baza unor boli inchipuite. O parte dintre cei care au fost chemati la reevaluare si-au concretizat revolta in instanta. Furiosi ca au fost somati sa-si actualizeze dosarul pentru incadrare in grad de handicap, unii ieseni au decis sa se judece cu cei de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC). „Procedura de reevaluare a persoanelor cu handicap din judetul Iasi este aproape finalizata. Din 13.000 de dosare au mai ramas de verificat in jur de 1000. La momentul de fata, suntem chemati in instanta in 10 dosare, prin care este contestat rezultatul de reevaluare. Chiar daca certificatul de incadrare in grad de handicap este permanent, in baza unor suspiciuni sau a unor reclamatii, putem cere o reevaluare a dosarului. Am avut surpriza de a constata ca exista si ieseni cu capacitate de munca, sanatosi din punct de vedere medical, dar in acte figurau ca persoane cu dizabilitati. Problema pleca si de medicii care eliberau mult prea usor actele medicale doveditoare. Au fost cazuri in care s-au schimbat gradele de handicap sau chiar si cazuri in care s-a retras complet calitatea de persoana cu handicap”, a precizat Ioan Ticu, director adjunct DGASPC Iasi. Zeci de ieseni, sanatosi tun, s-au bucurat de facilitatile financiare, medicale, fiscale si educationale specifice persoanelor cu handicap.

Diagnostice generatoare de bani

In vizor au fost luati si medicii care completau cu lejeritate actele si recomandarile medicale, care ajungeau pe mana comisiei de evaluare. La mica intelegere sau in schimbul altor beneficii, mai multi ieseni au reusit sa fie bolnavi doar in acte. Masurile drastice, luate la nivel national, i-au speriat pe cei in halate albe, care au fost avertizati cu sanctiuni. Reprezentantii DGASPC Iasi recunosc faptul ca medicii sunt mai responsabili si mai exigenti atunci cand pun un diagnostic. Drept dovada, in anul 2012, au fost doar 100 de cazuri noi de persoane incadrate intr-un grad de handicap. „Cele mai frecvente situatii au fost intalnite in randul iesenilor care, potrivit actelor, aveau deficiente majore de vedere, de auz sau probleme psihice. Am primit si sute de sesizari in care eram informati despre persoane care beneficiaza nejustificat de indemnizatia de handicap. Am observat si la nivelul medicilor o atitudine mai responsabila, in ceea ce priveste actele medicale eliberate. In raport cu anul 2010, am economisit 13 miliarde de lei vechi, desi in 2012 au aparut 100 de cazuri noi de persoane cu handicap”, a completat Ioan Ticu. Conform buletinului statistic trimestrial, in domeniul muncii si protectiei sociale Trimestrul II 2012, judetul Iasi se claseaza pe primul loc, din regiunea Nord-Est, in ceea ce priveste numarul persoanelor cu handicap. La nivelul judetului sunt 23.633 de ieseni cu handicap, dintre care 502 sunt institutionalizati.
Comentarii
  • Daca nu se muncea atit de mult timp pentru reevaluarea dosarelor si se dadea un stimulent benesc pentru cei care demasca asemenea persoane in mod sigur ar fi fost descoperiti mii de asemenea escroci care dind spaga la medici incaseaza banii statului nemeritat. Daca aceasta comisie a gasit doar citeva zeci bolnavi inchipuiti inseamna ca au muncit degeaba. Numai eu personal le pot spune peste douazeci de nume de persoane care beneficiaza de incadrarea in grad de handicap dind spaga medicilor de la spitalul Socola care pentru doua sute de lei te rezolva pe un an de zile aducind bugetului de stat prejudicii de mii de lei de lei de fiecare bolnav inchipuit.

      • maninci cu polonicul gratuit Margareto. Eu sunt o persoana afectata din cauza acestor bolnavi inchipuiti,fiindca suma alocata indemnizatiilor in loc sa fie impartita doar la cei care au intradevar probleme de sanatate este impartita si la sutele de mii de trintori nesimtiti din toata tara,care in loc sa munceasca fura banii oamenilor cinstiti care muncesc si isi platesc corect taxele si impozitele. Asta e problema Margareta ofilita,nu ca nu mi-a dat mie nimeni spaga.

  • Verificati si cate legitimatii de handicap false se dau de la primaria Iasi pt ca smecherii de -a lui salceanu sa parcheze unde vor . Daca intrebati pe taxatorii de la parcari sau de la Palas va vor spune si ei ca 25% ditre soferi au afisate in parbriz legitimatii de handicap false.Legitimatiile false sunt facute la serviciul primariei si au numere de inregistrare false, fara acte de acoperire reale. specializata

Adauga un comentariu