Eveniment-Social

Ieseni abandonati pe un drum minat – FOTO, VIDEO

Publicat: 06 sept. 2012

@ Disputa dintre Consiliul Judetean si constructorul drumului Iasi – Botosani este departe de a se fi incheiat @ Pana la primul termen de judecata, consilierii judeteni s-au apucat sa-si dea si ei cu parerea despre situatia din teren a soselei 282 @ Mai multi alesi au inspectat ieri lucrarile derulate pe traseul Tiganasi – Vladeni – Plugari @ In timp ce Consiliul Judetean cere rezilierea contractului, reprezentantii Euroconstruct Group sustin ca au capacitatea sa duca lucrarea pana la capat

Mii de ieseni se vad nevoiti ca pentru o buna perioada de timp sa mearga in continuare printre gropi si praf pe una dintre cele mai circulate artere judetene. Locuitorii comunelor tranzitate de drumul judetean 282 Iasi – Botosani s-au trezit prinsi la mijloc in razboiul dintre Consiliul Judetean si firma Euroconstruct Group SRL. In urma cu cateva saptamani, conducerea CJ a luat decizia rezilierii contractului de lucrari cu firma ieseana si reluarea procedurilor de licitatie. Hotararea a fost luata insa fara consultarea firmei in cauza, reprezentantii societatii actionand deja institutia in instanta pentru anularea rezilierii contractului de lucrari. Primul termen al procesului va avea loc pe 18 septembrie. Totusi, nici CJ nu vrea sa cedeze. Institutia a inceput procedurile pentru executarea scrisorii de garantie, in valoare de un milion de euro, depusa la inceputul derularii contractului.

Ieri, mai multi consilieri judeteni au fost pe traseul DJ 282 pentru a vedea situatia din teren. Dinu Apavaloaei, Vasile Citea, Paula Vornicu, Mihaela Ivancia (toti PSD), Liviu Bulgaru, Constantin Serban, Dorel Lebada (toti PDL), Magdalena Lupu (PNL) si Marian Hauta (PP-DD), alaturi de o armata de functionari de la CJ, au fost pe traseu, unde au inspectat stadiul lucrarilor, in special portiunile de drum cuprinse intre comuna Tiganasi si Plugari. Fiecare si-a dat cu parerea, insa niciunul nu a oferit o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat cu lucrarea. Disputa dintre constructor si Consiliul Judetean i-a lasat insa rece pe alesii iesenilor. Unii s-au dovedit a fi adevarati pupincuristi ai noii conduceri ai CJ, cum ar fi cazul consilierului PDL, Constantin Serban. Fostul lider de grup al democrat-liberalilor i-a cantat in struna presedintelui Cristian Adomnitei, sustinand ca firma este vinovata de abandonarea lucrarilor si ca trebuie sa plateasca numaidecat. In trecut, Serban a luat apararea societatii in cauza, insa democratul este recunoscut ca voteaza dupa cum bate vantul schimbarii. Altii au fost ceva mai moderati, preferand doar sa sustina ca drumul trebuie reabilitat fara ca institutia judeteana sa se arunce intr-un nou scandal. „Este o situatie total neprevazuta. La nivelul Moldovei avem doua cazuri, unul la Iasi si unul in Vaslui, unde constructorul nu a reusit sa duca lucrarea la bun sfarsit. Constructorul trebuie sa depuna garantii de buna executie, garantii de ducere la indeplinire a contractului si atunci nu am mai avea probleme. Important e ca acest proiect sa fie dus pana la capat, asta este tot ce conteaza”, a precizat Liviu Bulgaru, consilier judetean PDL. Alesii locali s-au intalnit inclusiv cu autoritatile din comunele tranzitate de sosea. „De la semnarea contractului s-a plecat cu un deficit de 10 miliarde. Se putea aplica coeficientul de inflatie si atunci aveau suportul eficient pentru a se putea duce lucrarea la bun sfarsit”, a mentionat Dinu Apavaloaie, consilier judetean PSD.

Gropi si praf

Satenii din Tiganasi, Vladeni sau Plugari nu stiu de cearta dintre firma si Consiliul Judetean. Toti isi doresc insa sa nu mai circule printre gropi si prin praf. „Este foarte rau drumul. Eu merg zilnic pe aici. De multe ori duc apa la nepotii din satul vecin. M-am obisnuit cu praful si gropile. Mi-am umflat si rotile la caruta ca sa reziste pe acest drum. Este foarte dificil sa circuli, dar alta solutie nu avem in momentul de fata”, a spus Mircea Ionescu, din Vladeni. Din cei 38 de kilometri, aproximativ sapte kilometri au fost asfaltati. Pe o alta portiune de drum s-au facut lucrari pregatitoare. „E foarte rau, nu se vede? De praf nici nu mai zic. De exemplu, cum spal rufele si le intind, ma trezesc cu ele pline de praf. Nici masa afara nu o mai putem lua. E praf, se vede. Nu poti sa lasi nici macar copiii afara. Nu ma intereseaza cine se cearta si de ce. Noi vrem doar sa avem parte de o sosea buna”, a spus si Viorica Tugui, locuitor din satul Borsa, comuna Vladeni. Pana la finalizarea procesului dintre parti, firma care ar trebui sa castige noua licitatie organizata de CJ nu se va putea apuca de lucrari. Asta in cazul in care instanta de judecata nu anuleaza decizia de reziliere a contractului cu Euroconstruct Group.

Firma acuza neimplicarea CJ

In schimb, reprezentantii firmei Euroconstruct Group SRL acuza lipsa de colaborare a celor de la Consiliul Judetean Iasi. Acestia sustin si ca institutia judeteana nu a luat in calcul si inflatia. Firma ar fi trebuit sa finalizeze lucrarea in octombrie, insa conducerea societatii a sustinut ca alesii locali s-a grabit cu rezilierea contractului. „Din punctul nostru de vedere, lucrarile executate la drumul judetean Iasi – Botosani au repectat toate regulile din proiect. Noi nu ne-am abatut cu nimic de la proiect. Dirigintele de santier, cei de la Consiliul Judetean au semnat asta. Referitor la contractul mentionat, se face un mare abuz. Miscarea s-a facut cu sase luni inainte de finalizarea contractului. Noi aveam capacitatea ca in aceasta perioada sa finalizam lucrarea. Mai mult, Consiliul Judetean Cluj s-a inteles cu o societate sa prelungeasca perioada lucrarilor datorita unor nereguli la proiect. Si noi ne-am confruntat cu acest aspect. Dar pana la urma instanta isi va spune punctul de vedere. Preturile au crescut si din cauza crizei fianciare. Preturile nu pot fi stabilite la Iasi, ci pornesc de la bursele externe”, a mentionat Constantin Pricop, reprezentantul firmei Euroconstruct Group SRL Iasi.
Firma executase 19 la suta din lucrare la momentul rezilierii contractului. Valoarea lucrarilor decontate a fost de 10.7 milioane lei. Conform CJ, valoarea estimativa pentru restul lucrarilor ramase de executat este de 54.8 milioane lei.
Comentarii
Adauga un comentariu