Actualitate

Iata programul complet al evenimentului „Noaptea Cercetatorilor”

Publicat: 26 sept. 2013
Maine, 27 septembrie, iesenii sunt asteptati la Noaptea Cercetatorilor, manifestare stiintifica in cadrul careia publicul are ocazia sa asiste la o serie inedita de experimente. Potrivit reprezentantilor Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi, organizatorul evenimentului, „stiinta evadeaza din laboratoare” in aceasta seara magica.
Manifestarea include experimentele cu laseri, plasma, azot lichid, vulcani artificiali, gravitatie, sunet si lumina. Toate acestea vor putea fi vazute in afara laboratoarelor. In decursul unei seri vor avea loc activitati in care stiinta se dezvaluie publicului in cele mai neconventionale moduri. De la aplicatii practice si experimente chimice spectaculoase, la discutii interactive despre spatiul cosmic, laseri, schimbarile climatice, chimia din corpul uman si sangele artificial.
Desfasurat simultan in peste 300 de orase, evenimentul isi propune sa scoata stiinta din laboratoare si sa ii implice pe participanti, drept pentru care organizatorii au inclus in program numeroase sesiuni de experimente stiintifice spectaculoase. In Iasi, manifestarile specifice „Noptii cercetatorilor” vor avea loc in Parcul Palas, incepand cu ora 16:00.
Program
Cum arata viata la -200 grade Celsius?  Experimente cu azot lichid
Laser show & informatiile pe care le culegem din atmosfera cu ajutorul laserului
Harta caldurii corpului (fotografii in infrarosu)
Stapanul fulgerelor: descarcari spectaculoase
Cate camere poti lumina de pe o bicicleta?
Roci si substante fluorescente
Cum se sparge lemnul cu o  minge de ping pong
Observatii astronomice & alte experimente
Poftim? Erori in perceptia auditiva si vizuala
Cum circula informatia prin fibra optica: reflexia totala interna
Vezi cum erupe un vulcan
Aprinde o faclie fara sursa de foc
Afli ce se intampla cu jeleul in stomacul tau
Grupurile de tineri vor descoperi cum arata viata la -200 grade Celsius si propriul corp fotografiat in infrarosu, la fel cum vor crea fulgere la borcan si vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participantii vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste si se vor minuna in fata demonstratiilor de farse pe care deseori ni le joaca ochii si urechile. In plus, de la ora 19:00, publicul este asteptat la Carturesti Palas, cu patru discutii stiintifice interesante pe intelesul tuturor: Exista viata in afara Pamantului? spatiul interstelar si sinteza moleculelor, „Laser, frate”: tot ce nu stiai ca nu stii despre lumina, De ce ardeii iuti sunt fierbinti si alte curiozitati ale simturilor, Curentul electric fara fir.
„Noaptea Cercetatorilor” este organizat de UAIC, sub egida Uniunii Europene si a Ministerului Educatiei Nationale, in parteneriat cu Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor si Institutul de Fizica Atomica. Partenerii asociati ai evenimentului sunt Universitatea Babes-Bolyai Cluj, Institutul de Stiinte Spatiale si Muzeul Antipa.Adauga un comentariu