@ Doua licitatii organizate din fonduri europene pentru modernizarea retelelor de apa si canalizare din judet au fost directionate catre firma lui Titel Sinescu, SC Iasicon SA, apropiata de PSD @ Este vorba despre modernizarea retelelor de apa si canalizare in orasele Harlau si Podu Iloaiei @ Societatilor concurente situate pe primele locuri in clasamentul licitatiei li s-a cautat nod in papura, pentru a face loc firmei Iasicon @ „La licitatia de la Podu Iloaiei, noi ne-am clasat pe primul loc. Am avut oferta cea mai buna. Cand au vazut ca avem sanse sa castigam, ne-au cautat o chichita. Ne-au intrebat daca folosim piese electrosudabile, desi noi am precizat clar in oferta acest lucru. Ma duc direct la Curtea de Apel. Astea sunt smenuri pe fata. Asa au procedat si la licitatia de la Harlau”, a declarat Cornel Branza, patronul firmei Ted Construct SRL, care a participat la ambele licitatii
S-a ajuns pana acolo incat banii au fost alocati de peste un an de Uniunea Europeana si nici macar nu s-a incheiat un contract cu o firma care ar trebui sa realizeze lucrarile finantate de Bruxelles. Stam cu banii in cont, circa 7 milioane euro si amanam cheltuirea lor, deoarece la licitatii nu a iesit cine trebuie, adica firma preferata de una dintre autoritatile sau institutiile implicate in implementarea banilor europeni. Proiectele finantate cu bani de la UE se refera la modernizarea retelelor de apa si canalizare in orasele Harlau si Targu Frumos, finantate prin POS Mediu (Programul Operational Sectorial pentru Mediu). Reprezentantii celorlalte firme participante sustin ca la aceste licitatii, toate „cartile” au fost facute in favoarea firmei SC Iasicon SA, controlata de Titel Sinescu, despre care se stie ca este apropiat de PSD. Dupa cum se stie, Ministerul Mediului, unul dintre partenerii proiectelor respective, este condus acum de un reprezentant al PSD, Rovana Plumb. In ceea ce priveste proiectul care se refera la modernizarea retelei de canalizare in orasul Harlau, de la momentul organizarii licitatiei si pana in prezent a trecut un an si nici macar nu a fost incheiat contractul. Firmele participante si autoritatile implicate s-au razboit prin tribunale, au parcurs proceduri de contestare la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si razboiul inca nu s-a terminat.
Panarama pe bani frumosi
Valoarea acestui proiect este de circa 11 milioane lei. Procedura de licitatia a fost lansata in urma cu un an si finalizata in jurul datei de 2 iulie 2012. Au participat 11 firme de constructii. Atunci a fost desemnata drept castigatoare a licitatiei firma Casrep, in conditiile in care unele dintre celelalte 11 societati comerciale participante au avut o oferta financiara mult mai buna. De exemplu, Casrep a spus ca face lucrarile cu 9,4 milioane lei, iar firmele Ted Construct SRL, SC Acva Tot SRL, SC Hidroconstructia SA sau Huge Construct SRL au depus oferte financiare care trec putin peste 8 milioane lei. A fost desemnata castigatoare Casrep, deoarece a spus ca executa lucrarile in termen de 75 de zile, in timp ce celelalte societati participante au ofertat o perioada de executie de 20 luni. O parte din firmele participante au sustinut, cu argumente in fata comisiei, ca lucrarile respective nu se pot executa in 75 de zile si prin urmare, oferta Casrep trebuie considerata nereala. De aceea, firmele repective, SC Acva Tot SRL, Ted Construct SRL si Geprocon SA au depus o sesizare la CNSC. Dupa ce a analizat documentatia, CNSC a decis ca oferta Casrep este nereala, iar procedura de licitatie trebuie reluata. „Prin Decizia nr. 4256/470 C10/4501, 4541, 4548 pronuntata din data de 21.11.2012, Consiliul a admis contestatia formulata impotriva procedurii de «cerere oferte», pentru atribuirea contractului de achizitie publica de lucrari, având ca obiect „Modernizarea sistemului de canalizare Hârlau” si, în consecinta, a dispus anularea raportului procedurii si a aprobat reluarea procedurii de atribuire. Contestatarii au criticat durata de executie a contractului ofertat de societatea Casrep SRL, a carei oferta a fost declarata câstigatoare, afirmând ca în situatia în care durata de executie a lucrarii din oferta câstigatoare apare neobisnuit de scazuta în raport cu celelalte termene, dar si în raport cu termenul estimat de autoritatea contractanta, aceasta din urma avea obligatia legala de a evalua si verifica realitatea propunerii tehnice”, se arata in decizia CNSC.
Lucrurile nu s-au finalizat aici. Decizia a fost atacata in instanta, dar judecatorii de la Curtea de Apel au dat dreptate tot firmelor care au contestat procedura. Acum insa, cei care au organizat licitatie nu vor sa desemneze drept castigatoare una din firmele ce au contestat. Se fac „cartile” pentru SC Iasicon. „Eu merg pana in panzele albe. Am un punctaj mult mai bun decat firma Iasicon. Mergem din nou in justitie, daca asa inteleg ei sa cheltuie acesti bani europeni. Sa respecte legea!”, a spus Cornel Branza, patronul SC Ted Construct SRL.
Golanie pe bani si mai multi
Panarama se repeta si la Podu Iloaiei, unde s-a organizat o licitatie pentru refacerea retelei de apa si canalizare. Valoarea acestui proiect este de 245 milioane lei, cu finantare de la UE in cadrul aceluiasi program de mediu. „Selectia” a fost realizata in decembrie anul trecut. Aici a fost declarata direct castigatoare firma Iasicon, in asociere cu o societate italiana EMIT-Ercole Marelli Impianti Technologici SpA Milano. Cotidianul BUNå ZIUA IASI a mai aratat ca cele doua firme sunt combinate si la proiectul de modernizare a statiei de epurare a municipiului Iasi, lucrari in valoare de 20 de milioane euro. Iasicon a subcontractat lucrarile de la EMIT dupa ce italienii au reziliat in mod abuziv contractul incheiat cu firma Competent Serv SRL. La licitatia de la Podu Iloaiei, au participat 26 de firme. A fost desemnata castigatoare asocierea dintre Iasicon si EMIT, desi se vede de la o posta ca unii contracandidati au avut o oferta financiara mai buna. De exemplu, firma Ted Construct a ofertat un pret de 126 milioane lei, iar asocierea dintre Iasicon si italieni a afirmat ca face lucrarile cu 146 milioane lei. Firma Ted Construct a spus ca executa lucrarile in 518 zile, iar Iasicon si italienii, in 16 luni si 27 de zile. Criteriul financiar si cel al duratei de executie au fost punctate fiecare cu 50 de puncte. Prin urmare, Ted Construct a obtinut un punctaj mult mai mare. Dar pentru a fi eliminata, firmei Ted Construct i s-a cautat nod in papura.
A fost intrebata daca foloseste piese electrosudabile. Raspunsul era trecut in oferta tehnica. Aceste piese erau necesare. Dupa aceea, firma a fost descalificata, deoarece nu a precizat la ce fel de lucrari ar folosi aceste piese, desi si acest lucru era trecut in oferta tehnica. „La licitatia de la Podu Iloaiei, noi ne-am clasat pe primul loc. Am avut oferta cea mai buna. Cand au vazut ca avem sanse sa castigam, ne-au cautat o chichita. Ne-au intrebat daca folosim piese electrosudabile, desi noi am precizat clar in oferta acest lucru. Ma duc direct la Curtea de Apel. Astea sunt smenuri pe fata. Asa au procedat si la licitatia de la Harlau”, a mai spus Cornel Branza, patronul firmei Ted Construct SRL, care a participat la ambele licitatii.
Beneficiarul investitiilor este firma Apa Vital. Reprezentantii societatii sustin ca procedurile de licitatie a fost legale. „S-a respectat legea, am urmarit oferta cea mai buna. De documentatia licitatiilor se ocupa firma Eptisa Romania”, a spus Ioan Toma, directorul Apa Vital. Prin urmare, „sforarul” din umbra al acestor afaceri este firma de consultanta Eptisa. Asta in conditiile in care intr-un drept la replica trimis cotidianului BUNå ZIUA IASI dupa prezentarea situatiei de la statia de epurare a municipiului, unde EMIT a intrat in cardasie cu Iasicon, firma EPTISA a precizat ca nu are legatura cu aceste licitatii.
firma Ted construct participa la preturi mici doar pentru a strica piata si apoi cere comision pentru a se retrage….
TED CONSTRUCT s-a batut foarte tare si pentru un teren din TUDOR VLADIMIRESCU pe care a realizat ce ? Apropos de performante vedeti ce a realizat IASICON linga acel teren.
sunte ti niste ipocriti . Ia uitati-va voi dc ted construct are suport logistic si atatia angajati incat sa sustina un asemenea proiect
AVERTISMENT pt. consumatori de trasport TAXI.Aveti grija ce taxi luati,pt.a evita unele neplaceri din partea unor taximetristi cu cazier sau neatestati ar trebui sa evitatati urmatoarele DISPECERATE: LUX TAXI,FOR YOU TAXI,PARMA TAXI,RVR TAXI,care isi permit sa ignore legea pt. ca au fost si sant sponsori la campaniile electoriale a lui NICHITA.
avem USL la conducere…bun…dar acest Titel smenarel nu poate fi tras la raspundere?el castiga tot,nu are controale, totul merge…deci in continuare pe banii nostri traiesc acesti smecheri.
Cornel Brinza NU ARE DREPUL DE A DETINE o societate de constructii pentru ca nu are calificare in domeniul constructiilor. Nici macar o scoala profesionala in constructii nu are, asa ca ar fi bine sa taca.Nu stiu cum a obtinut aprobare de a infiinta o societate in domeniul constructiilor la ORC Iasi. Verificati acest lucreu domnilor ziaristi inainte de al peria.
d-le ivan daca sunteti fostul primar de la erbiceni va intelegem supararea,brinza la ajutat pe actualul primar sa cistige alegerile in fata dumitale…..ne-a scapat de o pacoste….cit despre studii oricum are mai multe decit dumitale….din ce am vazut eu.
Interesant este ca triunghiul EPTISA- EMIT-IASICON(proaspat recoltat pentru sprijinul politic detinut)incep sa faca cartile in nord-estul Moldovei si puritanismul de care da dovada directorul TOMA, care declara cu nonsalanta ca licitatiile le organizeaza el dar pe baza documentatiilor executate de catre EPTISA si ,,intamplator” castiga EMIT.In piata se cunoaste ca EPTISA solicita comision.Oficiul concurentei nu are nimic de spus in acest caz ???
pt cei care nu stiu sau nu vor sa stie, a se vedea lista lucrarilor executate de firma Casrep , in ultimul an, termenele de executie (toate au fost finalizate inainte de termen) dar mai ales calitatea lor .
Luati exemplu de la Casrep cum lucreaza ,nemteste,in 3 schimburi : 25 oameni si 6-8 utilaje pe schimb. Apropo de termene de executie foarte mici.
Bogdan daca eram in locu tau tace-am toma nu are nici o treaba cu licitatiile. La licitatii se duce doar directoru principal Sinescu,baian,agachi si directoru econimic stoian asa ca taci ca esti prost Toma nui director e sefu la Aprovizionare 😉