National

Iată cum va arăta Guvernul României! PNL ar putea intra la guvernare cu încă un partid

Publicat: 13 oct. 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat după consultările cu formaţiunile parlamentare că vrea un guvern politic, iar în acest moment ne „îndreptăm spre un guvern PNL sau în jurul PNL”. Liberalii creionează deja schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere, conform declaraţiilor făcute de preşedintele PNL, Ludovic Orban.

În acest moment există două scenarii privind noul guvern. Prima variantă ar fi un guvern sută la sută liberal, iar a doua variantă ar fi un guvern format din PNL şi PMP. Potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere, anunţă Hotnews.ro.

USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat deja că nu vor să intre la guvernare.

PNL vrea reducerea aparatului guvernamental.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că la Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la SGG.

Cercetarea şi Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Lista ministerelor așa cum este ea discutată în acest moment:

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)
2. Ministerul Afacerilor Interne
3. Ministerul Apărării Naționale
4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)
5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)
6. Ministerul Dezvoltării
7. Ministerul Justiției
8. Ministerul Agriculturii
9. Ministerul Muncii
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)
12. Ministerul Fondurilor Europene
13. Ministerul Comunicațiilor
14. Ministerul Transporturilor
15. Ministerul Culturii
16. Ministerul Sănătății

Premierul PNL, funcție pentru care este propus Ludovic Orban, ar urma să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis luni sau cel târziu marți.

Ludovic Orban a declarat sâmbătă seară că viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL şi alte partide politice va avea ca prioritate „refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului” şi investiţiile în domeniul public. El a afirmat că va fi un „guvern mult mai suplu”, cu 15, maximum 16 ministere, iar primă măsură va fi reducerea numărului de structuri birocratice – oficii, agenţii, autorităţi.
Comentarii
  • Da,interesant,PNL -PD face acum guvern cu PMP adică băsiștii care nu intraseră pana acum in PNL-ul de strânsură! Deci mai pe scurt,ROMÂNIA va avea guvernul pe care îl merita,adică GUVERNUL PETROV ! Bravos națiune,aici ne-au adus hastagiștiisi ludovicii !

  • Da,interesant,PNL -PD face acum guvern cu PMP adică băsiștii care nu intraseră pana acum in PNL-ul de strânsură! Deci mai pe scurt,ROMÂNIA va avea guvernul pe care îl merita,adică GUVERNUL PETROV ! Bravos națiune,aici ne-au adus hastagiștiisi ludovicii !

Adauga un comentariu