National

Iata cum a capturat DIICOT cele 2.5 tone de cocaina in Portul Constanta

Publicat: 03 iul. 2016
1
Raportul DIICOT ofera informatii inedite referitoare la modul in care au lucrat anchetatorii pentru a captura cele 2.5 tone de cocaina in Portul Constanta, dar si despre modul in care infractorii transportau si ascundeau marfa. De la inceputul anului, in reteaua de traficanti au fost infiltrati sase investigatori sub acoperire, care au oferit in permanenta informatii care au dus la captura impresionanta. Primele informatii despre planul transportului de cocaina au fost furnizate de un ofiter antidrog la inceputul anului, sesizarea din oficiu fiind facuta de Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate in luna aprilie. Dupa sesizare, sase investigatori sub acoperire si colaboratori au fost inflitrati in retea si folositi pentru a obtine probe. Pentru a nu atrage atentia, infractorii au facut in total zece transporturi cu mii de tone de banane. Anchetatorii sustin ca in realitate cantitatile de banane erau de trei sau ori mai mari decat cele declarate in documente. Initial, inainte de primul transport din Columbia, membrii retelei au incercat sa gaseasca o firma din Romania care sa accepte sa faca comanda de banane. Aceasta firma urma sa primeasca 40.000 de dolari pe care sa-i trimita catre societatea din Columbia, de unde veneau fructele.
„Din aceleasi investigatii a mai reiesit ca, pentru realizarea in aceasta modalitate a transportului de droguri, membrii gruparii infractionale vor trimite in Romania suma de 40.000 dolari SUA pentru a fi utilizati de catre firma care va realiza importul de banane la plata catre furnizorul din Columbia a contravalorii bananelor ce vor constitui marfa de acoperire pentru disimularea cocainei”, se arata in referatul DIICOT. Pentru ca drogurile sa ajunga in portul Constanta si apoi sa fie extrase si incarcate in camioane, membrilor li s-a propus plata cu 5.400 de dolari de persoana. Cele 2.5 tone de cocaina au ajuns in Romania cu doua transporturi. Cu 11 zile inainte de primul transport, unul dintre investigatorii sub acoperire s-a intalnit, la cererea membrilor, cu un cetatean rus, in fata unui hotel din zona Garii de Nord. Rusul i-a oferit informatii despre ustensilele necesare pentru ca drogurile sa fie extrase din containere, fara a fi afectate.
„In aceleasi imprejurari, respectivul individ i-a solicitat investigatorului sa procure, in perioada imediat urmatoare, anumite materiale, anume doua aparate tip autogen, doua aparate de sudura in argon, la care se va folosi sarma cu diametrul de 1.2 mm, spuma/lichid cu proprietati de izolare termica pentru a umple un volum de 42×0,05 mp pentru fiecare container, 60 stalpi metalici reglabili pe inaltime, o scara dubla, si a precizat ca sunt necesare pentru extragerea drogurilor care sunt disimulate in structura metalica a celor doua containere”, se arata in referat. Extragere cocainei din containere a avut loc la un depozit inchiriat in statiunea Eforie Sud. Intr-o prima etapa au fost scoase, din peretii si poselele containerelor, 505 pachete invelite in folie de aluminiu, indigo si banda adeziva transprenta, de aproximativ un kilogram fiecare. Dupa extragere, cei cinci membri au „efectuat activitati de reparare a containerului”.
„104 din cele 505 pachete erau inscriptionate cu logoul „ROLEX”, iar celelalte 401 pachete erau inscriptionate cu logoul „GUCCI”, noteaza procurorii. La o a doua extragere au scos 577 de pachete, la fel invelite pentru a nu fi depistate la scaner. Flagrantul a fost facut de oamenii legii pe 29 iunie la depozitul din Eforie Sud. Procurorii noteaza ca „pentru plata catre furnizorul din Columbia, traficantii de droguri au pus la dispozitia investigatorilor sub acoperire si a colaboratorilor autorizati suma totala de aproximativ 700.000 dolari SUA, remisa esalonat, banii fiind ulterior virati, la solicitarea acelorasi traficanti”. Cel care ar fi gandit intregul transport este Mimoun Kaabouni zis „Rocky”, prins in Spania in aceeasi zi in care s-a facut flagrantul la Constanta.
„Fiind audiat, colaboratorul cu identitate protejata a declarat ca la inceputul anului 2016 numitul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” s-a aratat interesat sa gaseasca o modalitate noua de a introduce cocaina provenita din Columbia, in Europa, in conditiile in care nu mai erau operationale rutele vechi pe care le utilizase inainte, respectiv a mentionat ca au mai fost multe situatii in care anumite cantitati din drogurile sale au fost capturate de autoritati, precizand ca folosise anterior, ca puncte de introducere a cocainei in Europa, porturile din Rotterdam, Amsterdam si Antwerp”. Pe 29 iunie, in ziua flagrantului, Mimoun Kaabouni a incercat sa paraseasca teritoriul Spaniei, cumparandu-si bilet de avion doar dus.
„In acest context, inculpatul Mimoun Kaabouni zis „Rocky” a fost retinut de catre autoritatile spaniole pe aeroportul din Malaga in cadrul unei proceduri administrative, informand totodata despre aceste aspecte in timp real procurorii din cadrul DIICOT”, arata anchetatorii. Potrivit DIICOT, Romania era doar tara de tranzit pentru cocaina, marfa urmand ssa ajunga in Olanda, cu camioanele. Cinci cetateni straini, dintre care patru lituanieni si un columbian, au fost retinuti si arestati in Romania. De asemenea, o persoana a fost prinsa in Spania, un marocan despre care se crede ca ar fi seful operatiunii. Cocaina capturata are o puritate de peste 90% si valoreaza peste 625 de milioane de euro pe piata neagra, o suta de milioane de euro vanduta en gros.Adauga un comentariu