Actualitate

Iata cine ia cei mai multi bani din consiliile de administratie ale spitalelor

Publicat: 23 sept. 2013
1

@ Directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi se poate considera un privilegiat @ Medicul Lucian Indrei nu se da in laturi atunci cand vine vorba de incasarea indemnizatiei de membru in consiliile de administratie ale unitatilor medicale din care face parte @ Majoritatea spitalelor nu acorda acesti bani, dar directorul DSP a avut sansa de a face parte din CA unde se plateste

Majoritatea conducerilor spitalelor au cazut de acord cu membrii Consiliilor de Administratie sa nu fie remunerati pentru sedintele la care participa, chiar daca in lege este mentionat ca pot primi 1 la suta din leafa managerului. Avand in vedere subfinantarea sistemului sanitar, unii manageri de spital au considerat ca banii pe care ar trebui sa-i dea membrilor CA ar putea fi folositi in alte scopuri. Cei mai bine platiti membri CA sunt de la Spitalul de copii Sf. Maria. Cei cinci membri primesc lunar o indemnizatie de cate 60 de lei pentru fiecare sedinta. „Membrii CA pot fi platiti cu maximum 1 la suta din salariul managerului. La Spitalul Sf. Maria, fiecare membru primeste cate 60 de lei de sedinta. La noi, CA se intruneste lunar”, a declarat dr. Radu Terinte, manager la spitalul mentionat. O alta unitate medicala, unde membrii Consiliului de Administratie sunt remunerati, este Spitalul Sf. Spiridon. Pentru fiecare sedinta, fiecare membru din cei sapte primeste cate 40 de lei de sedinta. Conducerea unitatii medicale a considerat ca este necesar sa acorde aceasta idemnizatie pentru ca spitalul este mare si problemele care trebuie rezolvate sunt destul de multe. Consiliul se intruneste cel putin o data la doua luni. Membrii sunt platiti de un an si jumatate.

La Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie), imediat dupa instituirea consiliului, s-a discutat ca membrii sa nu fie remuneratie. „Membrii din CA nu primesc niciun leu. Am cazut de acord chiar de la formarea CA sa nu se acorde indemnizatie. Asta pentru interesul spitalului. Noi avem cinci membri in CA, care ar trebui sa primeasca 1 la suta din leafa mea. Asta ar insemna un 25 de lei pentru fiecare sedinta. CA se intruneste lunar la Neurochirurgie sau ori de cate ori este nevoie”, a spus dr. Lucian Eva, manager la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu din Iasi.

Nici la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi nu se acorda aceasta indemnizatie. Managerul unitatii medicale nici nu stia ca exista spitale care isi platesc membrii CA. „Sunt spitale care acorda aceasta indemnizatie? Avem 7 membri in CA si anul trecut, imediat dupa inaugurarea spitalului, am avut o discutie cu ei in care le-am spus ca nu vom putea acorda indemnizatia. Toti au inteles si nu au mai fost alte discutii. Noi am avut si cate doua-trei sedinte lunar”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iasi. Si la Spitalul de psihiatrie Socola s-a luat hotararea ca membrii CA sa nu fie platiti.

Totusi, sunt si exceptii de la aceasta regula. Culmea este ca directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, dr. Lucian Indrei, incaseaza cei mai multi bani din aceasta activitate. Indrei face parte din cinci Consilii de Administratie si primeste lunar indemnizatie de la doua unitati medicale. Anul trecut a incasat 318 lei de la Spitalul Sf. Spiridon si 155 lei de la Spitalul Sf. Maria. Conform legii, CA este format din 5-8 membri si are rolul de a dezbate principalele probleme de strategie, de organizare si functionare a spitalului. Membrii sunt reprezentanti ai directiilor de sanatate publica, ai Consiliului Judetean sau, dupa caz, primarie, ai universitatii de medicina, Colegiul Medicilor Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania sau reprezentanti ai sindicatului.
Comentarii
  • Voi chiar sunteti PENIBILI: „cei mai multi bani …anul trecut …318 lei …si 155 lei”??? De obicei va luati de tepari si tunari care baga in buzunare zeci si sute de MILIOANE, ba chiar miliarde doar din escrocherii. Indivibul asta chiar merge la niste sedinte, cel putin. Nici macar VOI N-ATI ACCEPATA sa primiti sumele citate ca sa spurcati pe cineva.

  • Daca omul asta se mai duce la sedinte si mai contribuie si la rezolvarea unor probleme pe banii astia , inseamna ca are alte interese decit cele enuntate aici .

Adauga un comentariu