Local

Iata ce trebuie sa faca fermierii pentru ca laptele vacilor sa fie de calitate

Publicat: 28 iun. 2015
1

Producatorii din judetul Iasi trebuie sa respecte anumite reguli pentru ca laptele produs in ferma lor sa fie unul de calitate. In primul rand trebuie sa pastreze curatenia în adaposturile vacilor si sa se asigure permanent ca animalele au un asternut curat. De asemenea, fermierii trebuie sa indeparteze balegarul, urina, praful, noroiul si asternutul murdar, iar resturile de furaje trebuie eliminate inainte de inceperea mulsului. In timpul mulsului vacile nu trebuie hranite cu fân sau paie, iar fermierul trebuie sa verifice daca vacile de lapte prezinta boli ale ugerului. La cel mai mic semn de boala vaca trebuie mulsa separat si anuntat medicul veterinar. Pentru ca laptele sa fie muls in conditii optime trebuie spalat bine ugerul si mameloanele, apoi sterse cu un prosop curat.

Coada animalului inainte de inceperea mulsului trebuie legata, mainile fermierului trebuie sa fie curate, iar daca prezinta rani deschise acestea trebuie acoperite cu bandaje igienice rezistente la apa. O atentie sporita trebuie sa acorde fermierii recipientelor in care este muls laptele. Acestea trebuie spalate cu detergent si clatite înainte de începerea mulsului. Pentru ca laptele sa fie de calitate acesta trebuie depozitat imediat dupa muls, la o temperatura de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic si la 6 grade Celsius atunci când colectarea nu este efectuata in fiecare zi. Daca fermierul respecta toate aceste reguli, laptele produs in ferma lui este unul de calitate, la standarde europene.




Adauga un comentariu