Eveniment-Social

Iata ce descoperiri arheologice s-au facut la Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

Publicat: 09 sept. 2013
1

@ Dupa ce acum aproximativ doua luni, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a parafat continuarea finantarilor cu opt milioane de euro pentru reabilitarea Catedralei Mitropolitane, lucrarile au demarat recent  @ Arheologul care va supraveghea santierul, lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei ARHEOINVEST de la Universitatea Cuza, a decis sa inceapa sapaturile

Dupa ce Ministerul Culturii a alocat cele opt milioane euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare si restaurare a Catedralei Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, de supravegherea sapaturilor arheologice se va ocupa lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei ARHEOINVEST de la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC). Acesta, cu ajutorul unei aparaturi ultra-moderne, va investiga tot ceea ce se afla sub structura actualei constructii. „Lucrarile au demarat deja de catre constructor. Au inceput sapaturi pentru montarea unor piloni la 17 metri adancime la intrarea in catedrala (zona dinspre strada G. M. Cantacuzino – n.r.). Mai mult, se fac si activitati si la Cancelaria Mitropoliei, urmand ca, in lunile urmatoare, sa fie efectuate si in zonele laterale ale edificiului, cat si in spatele acestuia. Oricum, avand in vedere ca in anii 1960 – 1970 comunistii au facut o serie de constructii aici, urmeaza sa analizam intreaga situatie. Totusi, din studiile geotehnice pe care le-am vazut, nu se anunta pana acum descoperiri semnificative. Vom vedea ce se va intampla in viitor”, a spus Cotiuga. Insa, se pare ca au fost descoperiti piloni despre care specialistii nu se pot pronunta inca, decat dupa o serie de investigatii amanuntite.

Ideea Inaltarii unei biserici mai mari, monumentale, la Iasi, i-a apartinut domnitorului Mihail Sturdza si mitropolitului Veniamin Costache. „Hrisovul domnesc din 8 august 1826, emis de Ionita Sandu Sturdza, Domn al Moldovei între 1822-1828, privind lucrarile de proiectare si construire a noii biserici, este considerat a fi actul de nastere al Catedralei Mitropolitane. Edificiul actual a fost ridicat pe locul unde s-au aflat doua biserici mai vechi: Biserica Alba, din secolul al XV-lea, si Biserica Stratenia, din secolul al XVII-lea. S-a lucrat mai întâi între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Gustav Freywald, Bucher si Mihail Singurov. Pe 23 mai 1857, bolta centrala s-a prabusit, biserica ramânând nefolosita în urmatoarele doua decenii. În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile s-au încheiat în anul 1887″, se arata in documentele vremii.
Comentarii
  • de ce a alocat ministrul culturii banii pt reabiliterea mitropoliei??au ramas fara bani Catedrala Bucovinei si Moldovei???se apropie scusi zilele Iasului si iar vezi calugarii nemputand cara cutiile milei pline cu bani…pe ce se duc???

Adauga un comentariu