Actualitate

Iata ce a mai ramas din cea mai mare podgorie din Iasi

Publicat: 14 nov. 2012
1

@ Culturile de vita de vie plantate de SC Vinia SA in zona Cotnari au ars in vara aceasta @ Zeci de hectare de soiuri nobile, Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca au fost facute scrum @ Terenurile pe care se afla podgoria au fost arendate de la oamenii din comunele Cotnari, Ceplenita sau Bals @ „SC Vinia SA a intrat in insolventa si nu avem cui sa ne adresam sa stim care este situatia cu terenurile noastre. Am vrea sa luam inapoi terenurile pe care le-am arendat catre SC Vinia SA si sa ne ocupam noi de ele”, a declarat Paul Besleaga, consilier local al comunei Cotnari, care detine de asemenea terenuri arendate de Vinia

Dezastru la una dintre cele mai mari podgorii din judetul Iasi. Zeci de hectare de vita de vie aflate in jurul comunei Cotnari au ars in aceasta vara. Nimeni nu stie in ce conditii au fost facute scrum. Deocamdata autoritatile nu au gasit nici un vinovat. Cert este ca au ars zeci de hectare de vita de soiuri nobile precum Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca deoarece societatea comerciala care le detinea a neglijat culturile respective. Oamenii au luat in calcul si faptul ca o mana criminala ar fi produs incendiul.

Terenurile au fost arendate de peste 10 ani de SC Vinia SA de la oamenii din comunele Cotnari, Ceplenita sau Bals. Nu au apucat de exemplu sa faca scrum toata vita-de-vie din Tarlaua Peri, dar ce a ramas a fost lasata in parloaga. Terenurile pe care a fost cultivata in urma cu mai bine de zece ani vita-de-vie au fost concesionate de la oamenii din comunele Cotnari, Ceplenita sau Bals. Cand au vazut dezastrul oamenii care dadusera terenurile in arenda s-au adresat conducerii societatii pentru a-si recupera suprafetele. „SC Vinia SA a intrat in insolventa si nu avem cui sa ne adresam sa stim care este situatia cu terenurile noastre. Am vrea sa luam inapoi terenurile pe care le-am arendat SC Vinia SA si sa ne ocupam noi de ele”, a declarat Paul Besleaga, consilier local al comunei Cotnari, care detine de asemenea terenuri arendate de SC Vinia SA.

Insolventa si paragina

Ceea ce s-a prezentat mai sus ilustreaza perfect ce s-a ales din privatizarea fostei Intreprinderi de Vinificatie a judetului Iasi din care s-a desprins printre altele si SC Vinia SA. Societatea comerciala a intrat recent in insolventa din cauza datoriilor foarte mari.
De precizat ca fosta intreprindere de stat s-a privatizat in anul 1995 prin medoda Mebo. La momentul in care s-a „privatizat” societatea exploata vita-de-vie de pe aproximativ 5.000 de hectare in podgoriile Cotnari, Murfatlar, Dealu Mare, Uricani, Copou, Bucium, Bohotin. Ulterior cea mai mare parte a suprafetelor a fost retrocedata. De aceea in ultimii ani societatea comerciala administra numai 750 hectare din care 117 hectare in zona Cotnari-Ceplenita. De asemenea la momentul privatizarii societatea detinea in jur de 20 de crame. In ultimii ani a ajuns pe mainile controversatului afacerist Catalin Chelu, personaj  trimis in judecata de procurorii DNA deoarece a incercat sa-l mituiasca pe secretarul de stat Dan Fatuloiu cu 50.000 pentru a-l scapa de o serie de dosare penale. Chelu a preluat pachetul de actiuni de la Vasile Babusanu, principalul actionar la Vinia SA (49.79 la suta), in 2010. Ulterior, Chelu a ajuns sa detina 53,11 la suta din actiuni, avand controlul total al societatii. Acum, printre actionarii de la Vinia se mai afla si SIF Moldova Bacau (0,16 la suta), CEE Investments Limited-Malta (33,91 la suta), dar si alti actionari (12,81 la suta). Instanta a decis recent intrarea in insolventa a producatorului de vinuri din Iasi.
BRD-Group Societe Generale, sucursala Iasi, a solicitat deschiderea acestei proceduri din cauza restantei acumulate de 1,2 milioane euro, la care se adauga aproximativ 596.000 lei ca dobanda, ce reprezinta diferite comisioane si dobanzi. Aceste datorii s-au adunat in urma a trei credite contractate de societatea de vinuri din 2006 si pana in 2008 si care nu au mai fost onorate.
Comentarii
  • Vinovat este fostul(sa-i dea Dumnezeu sa i se spuna doar fostul)director, Babusanu.
    A distru o fabrica si o afacere de milioane si oameni deosebiti.

  • a avut grija de el si familia lui cu virf si indesat firniitul !!! nu iar mai muri nimeni inainte la vasile babusanu ma refer !!!

  • Ai pare bine dr. Costel din Castele nea Pol asta sia dorit, doborarea concurentei mai mult sa subordoneze o comunitate locala numita sclavagista a carui guvernator se crede.vezi vanzarea Primarului PP-DD de ziua lui Mocanu sarbatorita in castele, In cazul ca se va darama ghenade va pica si Costelus.

Adauga un comentariu