Eveniment-Social

Iata cati parlamentari va avea judetul din acest an

Publicat: 21 sept. 2016
1

@ Judetul Iasi va fi reprezentat in urmatorii patru ani de zile in Parlament de un numar mai mic de demnitari fata de mandatul precedent @ Cu toate acestea, judetul Iasi se numara printre primele din tara ca reprezentare in cele doua Camere

Judetul Iasi va pierde din numarul de demnitari pe care i-a trimis in Parlament acum patru ani de zile. Daca in anul 2012, cand au avut loc alegeri pe criteriul uninominal, Iasul avea 25 de reprezentanti in Senat si in Camera Deputatilor, de aceasta data judetul va fi reprezentat de 17 demnitari. Dintre acestia, 12 vor fi deputati, iar 5 vor fi senatori. Norma de reprezentare in Parlament raportata la numarul de locuitori a fost lamurita de autoritatile judetene.

„Potrivit prevederilor legale, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. Numarul locuitorilor care se iau în calcul este conform populatiei dupa domiciliu, raportat de Institutul National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. Populatia judetului Iasi la 1 ianuarie 2015 era de 907.979 locuitori. Aplicând dispozitiile privind normele de reprezentare, rezulta ca judetul va avea 12 deputati si 5 senatori. La numarul de deputati suntem pe locul 2 dupa Bucuresti, care are 29 mandate de deputat, la senatori tot pe locul 2 dupa Bucuresti, care are 13 senatori, la egalitate cu Prahova si Constanta”, a spus prefectul Marian Grigoras.

Acesta a adaugat si alte noutati ce vor aparea la alegerile parlamentare din acest an. Campania electorala va debuta pe 10 noiembrie si se va incheia in preziua alegerilor parlamentare, pe 10 decembrie. „Un aspect interesant la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 11 decembrie 2016 este acela ca, pentru prima data, pe buletinele de vot, datele candidatilor vor fi trecute sub forma prenume, nume si nu nume, prenume, asa cum eram obisnuiti si cum este practica institutionala in Romania”, a mai adaugat prefectul judetului Iasi.
Adauga un comentariu