Actualitate

Iasul se afla in pragul crizei energetice

Publicat: 12 ian. 2000
1

•Stocurile de la CET ajung doar pana la sfarsitul lunii •Creantele nerecuperate de Sucursala Electrocentrale Iasi se ridica la 200 de miliarde de lei •Primaria Iasi ar trebui sa se implice pentru asigurarea sistemului de compensare prin borderouri

Iesenii au toate sansele sa se confrunte, in plina iarna, cu o noua criza energetica. In ciuda declaratiilor optimiste facute in urma cu trei zile de oficialii locali ai CONEL, spectrul sistarii livrarii energiei termice de catre CET devine din ce in ce mai pronuntat.

•Stocurile de combustibili se vor epuiza la sfarsitul lunii

„S-ar putea sa ajungem in situatia in care vom fi obligati sa sistam livrarea energiei termice. Situatia s-ar datora creantelor pe care le avem de recuperat precum si restantelor acumulate de CET la plata combustibililor”, a declarat Radu Luca, purtatorul de cuvant al Sucursalei Electrocentrale Iasi. Nu este exclus ca iesenii sa aiba aceeasi „surpriza” ca si bucurestenii cand regia de termoficare a scazut, in urma cu doua zile, temperatura agentului termic la 40 de grade Celsius in loc de 123 de grade Celsius cat preconiza graficul. In absenta lichiditatilor pentru procurarea combustibililor, stocurile de la CET se diminueaza in fiecare zi. Debitul de gaz metan a fost redus la CET de la 50.000 mc/ora la 35.000 mc/ora. Contractul pentru furnizarea gazului metan din import va expira la 15 ianuarie. Stocul de pacura se cifreaza la 15.000 de tone si ar putea acoperi necesarul pentru 38 de zile, la un consum de 400 de tone/zi. Acest lucru este posibil numai in contextul in care CET va continua sa primeasca macar 35.000 mc gaz metan/ora. Dar nu este exclus ca CET, la expirarea contractului pentru gaz metan din import, sa primeasca din productia interna un debit de 10.000 – 15.000 mc/ora. Aceasta ar conduce la suplimentarea consumului de pacura la cel putin 1.000 de tone/zi. Ca efect ar rezulta diminuarea stocului de pacura pana la sfarsitul lunii ianuarie. Stocul de carbune care se ridica la 25.000 de tone poate asigura, la un consum de 3.000 de tone/zi, necesarul energetic pentru urmatoarele opt zile. Singura speranta ramane cantitatea de 50.000 de tone de lignit pe care CET a contractat-o in urma cu doua zile si care va acoperi necesarul pentru inca o jumatate de luna.

•CET are de recuperat 200 de miliarde de lei

Sucursala Electrocentrale Iasi are de recuperat peste 200 de miliarde de lei. Primul loc in topul datornicilor este ocupat de RA Termoficare cu un debit de 180 de miliarde de lei. 80 de miliarde de lei reprezinta sumele care inca nu au fost compensate. In ordine, ceilalti datornici sunt mari agenti economici: TEROM – 7,3 miliarde de lei, Iasitex – 4,2 miliarde de lei si Moldomobila – 3,3 miliarde de lei. Nerecuperarea creantelor a adus Sucursala Electrocentrale Iasi in nedorita postura de a nu mai avea lichiditati pentru procurarea combustibililor. Purtatorul de cuvant, Radu Luca, a precizat ca CET Iasi se numara printre restantierii „fruntasi” la Societatea Nationala de Petrol in ceea ce priveste neachitarea consumului de pacura.

SNP care are de recuperat de la CONEL 1.000 de miliarde de lei pentru pacura livrata, nu mai este dispusa sa negocieze alte contracte. Restante considerabile a acumulat CET si la plata gazului metan. Pentru consumul realizat in ultima perioada, CET trebuie sa plateasca la ROMGAZ suma de 65 de miliarde de lei. Ca urmare, Sucursala Electrocentrale Iasi, avand restante majore la SNP si ROMGAZ, principalii sai furnizori de combustibili, nu mai poate avansa, in lipsa lichiditatilor, decat o singura varianta pentru salvarea situatiei, respectiv compensarea prin borderouri.

•”Sistemul de compensare prin borderouri ar fi o prima solutie”, crede Ion Mihai, directorul general al CET

Ordonanata 62/1999 a oferit pentru 52.000 de familii din oras posibilitatea de a-si asigura intre 50% – 70% din necesarul pentru plata energiei termice. Diferit fata de ceilalti ani, cand s-au acordat cupoane pentru energie termica, Executivul a stabilit, in urma cu aproximativ trei luni, un sistem social de compensare prin borderouri. Procedura pentru plata energiei termice stipulata de respectiva ordonanta presupune intocmirea unor dosare care sunt avizate de primarie. Aceasta, in baza numarului de dosare si a veniturilor familiilor solicitante, stabileste cuantumul din bugetul local pe care trebuie sa-l acorde regiei de termoficare. CET urmeaza, in final, sa primeasca viramentul facut de RA Termoficare si respectiv sa cumpere combustibili cu ajutorul carora va produce agent termic.

Dar CET nu are bani pentru cumpararea combustibililor. „Situatia este generala. CET functioneaza in prezent la 60% din capacitate. Datoriile populatiei trebuie achitate imediat. O posibilitate pentru evitarea unei crize energetice ar fi ca o parte din datoriile populatiei sa fie achitata prin sistemul social de compensare prin borderouri”, a mentionat Ion Mihai, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Iasi. Prin urmare, iesenii vor avea caldura si apa calda in functie de rapiditatea cu care primaria va reusi sa aloce banii necesari pentru asigurarea borderourilor din lunile octombrie si noiembrie.
Adauga un comentariu