Local

Iasul a pierdut in acest an cele mai mari investitii destinate agriculturii

Publicat: 10 nov. 2014
1

@ Fermierii din judet au fost pusi in situatia de a renunta la afacerile din agricultura @ Din cauza lipsei cofinantarii, au reziliat contractele cu institutia care gestioneaza acordarea fondurilor europene @ Valoarea totala a proiectelor este de 11 milioane de euro

Desi este unul dintre cele mai importante domenii care ar putea ajuta la dezvoltarea economiei judetului si dispune de fonduri uriase de la Uniunea Europeana, tot mai multi fermieri din judet renunta la banii pe care-i pot obtine pentru diverse investitii in agricultura. Situatia este grava intrucat numarul celor care au solicitat rezilierea contractelor s-a dublat fata de anul trecut. Astfel, iesenii fac proiecte eligibile care pot fi finantate, insa renunta la bani din cauza lipsei cofinantarii. Aceasta provine de cele mai multe ori, de la banci sau din economiile iesenilor care pleaca in strainatate si cand se intorc in tara, vor sa infiinteze afaceri in agricultura. In acest an, s-au reziliat 28 de proiecte in valoare de aproximativ 12 milioane de euro.

Banii s-au dus pe apa sambetei

Cei 28 de fermieri care puteau sa dezvolte afaceri de succes cu fonduri europene au depus proiecte anul trecut in cadrul mai multor masuri de finantare. Cu banii primiti, trebuiau sa construiasca ferme de vaci, pasari, ciupercarii, unitati de prelucrare a paielor de grau, de productii accesorii de acoperis, ateliere de productie a lumanarilor sculptate sau a pieselor de decor din lemn. O buna parte dintre acestia au renuntat la finantarea europeana, pentru ca institutiile bancare nu le-au acordat credite pentru a asigura cofinantarea ce reprezenta 50 la suta din valoarea totala a proiectului. SC Old Age SRL trebuia sa infiinteze un depozit de cereale in comuna Golaesti cu 2,5 milioane de euro. SC Mecanons-MS SRL trebuia sa achizitioneze utilaje si echipamente pentru lucrari de foraj si sondaj, dar si lucrari de pregatire a terenului cu 268.000 de euro. Vlad Dan Roman a accesat finantarea nerambursabila de la Uniunea Europeana in valoare de 120.000 de euro pentru construirea unei pensiuni si racord electric. Insa a renuntat la idee pentru ca nu a putut asigura cofinantarea europeana. O alta firma din Iasi trebuia sa infiinteze o ciupercarie cu 2 milioane de euro. Administratorul sustine ca a asteptat doi ani aprobarea bancii pentru acordarea imprumutului. „Era deja prea tarziu si nu puteam sa mai astept ca sa primesc imprumutul. Am renuntat si am reziliat contractul”, a spus fermierul.

Reprezentantii Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale (CRFIR), regiunea Nord-Est, sustin ca se reziliaza contractele daca se constata nereguli la actele incheiate sau la cererea beneficiarului. „Daca nu se indeplinesc anumite conditii se cere acest lucru sau daca se constata nereguli la contracte. Multi dintre beneficiari au solicitat rezilierea contractelor”, a declarat Anghel Ficu, director executiv adjunct in cadrul CRFIR. In perioada 2007-2013, aproximativ 27 de proiecte depuse de ieseni, care au vrut sa infiinteze afaceri in agricultura cu fonduri europene, au fost reziliate.




Comentarii
  • Se intimpla la Iasi acest lucru pentru ca acest Anghel Ficu este un optuz si un inginfat care nu este in stare sa faca ceva pentru acest judet. Iata ce valori are PNL-PDL in judetul Iasi. NU VOTATI pe acesti neispraviti.

    • Eu am castigat un proiect (nu pt. agricultura,ci pt,cercetare)si am fost sunat dupa un timp de cei de la minister (PSD)ca bugetul trebuie micsorat,asta pt.ca mai sunt si ,,altii”(spagari)care nu au prin proiectul.Asa ca mai lasati-ne cu PSD-ul vostru de ***** care e plin numai de hoti si incompetenti.P.S.-Proiectul l-am luat prin munca mea si fara pile,asta ca sa stie si unii ca se poate daca-l faci cum scrie la carte,ca nu Anghel da proiecte,ci comisia europeana.

Adauga un comentariu