Eveniment-Social

Iasul a devenit centrul ortodoxiei romanesti. Mii de oameni au luat cu asalt orasul – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 14 oct. 2016
@ Mii de crestini din intreaga tara au ajuns ieri in municipiul Iasi @ Hramul Cuvioasei Parascheva a facut ca orasul sa devina principalul pol al ortodoxiei romanesti in aceste zile de octombrie @ Pelerini din toate colturile tarii au ajuns la Iasi, pentru a se inchina la racla cu moastele Cuvioasei Parascheva si pentru a asista la Sfanta Liturghie savarsita pentru ocrotitoarea Moldovei 
 
Mii de credinciosi au tinut sa asiste ieri la cea mai importanta sarbatoare de peste an de la Iasi. Pelerinii au asistat la Sfanta Liturghie oficiata de prelatii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. In frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si alti preoti din tara si din strainatate, Sfanta Liturghie a atras numerosi credinciosi, care au umplut pana la refuz Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Oamenii au tinut sa asiste la slujba oficiata pe scena amplasata in curtea Catedralei Mitropolitane, unde timp de cateva ore totul s-a transformat intr-o adevarata oaza de liniste si religie.

Pe langa miile de credinciosi prezenti in fata lacasului de cult, alte cateva zeci de mii de persoane au fost martore unui asemenea eveniment de anvergura pentru intreaga crestinatate ortodoxa. Oamenii s-au asezat la rand, pentru a se putea ruga la racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, dar si cele ale Sf. Cuv. Neofit Zavoratul. Credinciosii au umplut zona centrala, fie bulevardul Stefan cel Mare, fie parcul de la Teatrul National, fie in zona sediului Primariei municipiului Iasi. Timp de cateva ore, acestia au asistat la Liturghia oficiata de IPS Teofan si au ascultat in liniste predica clericilor. Credinciosii au ascultat si un mesaj al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

„In aceste zile de binecuvântare si de bucurie, pe care ni le ofera Hristos Domnul prin sfintii Lui, va adresam binecuvântari si felicitari, iubiti credinciosi pelerini, si ne rugam preamilostivului Dumnezeu sa va rasplateasca evlavia si osteneala, râvna si darnicia, cu darurile Sale cele bogate si netrecatoare, cu sanatate si mântuire, cu pace si bucurie, cu ajutor în familia si activitatea dumneavoastra, cu spor de ani multi si binecuvântati, pentru a spori în credinta si iubire frateasca, în sfintenie si fapte bune, spre slava Preafericitei Treimi, spre bucuria sfintilor si spre dobândirea mântuirii. Ne rugam Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântului Cuvios Neofit Zavorâtul si Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sa va lumineze, sa va întareasca si sa va daruiasca sanatate deplina, ca sa puteti urma pilda sfintilor si sa simtiti pacea, lumina si iubirea Preasfintei Treimi”, a aratat Preafericitul Daniel in mesajul adresat credinciosilor.
 

Familii decorate de Mitropolie
 
In timpul oficierii serviciului religios, prelatii Mitropoliei au decorat opt familii din tara si din Republica Moldova, familii cu multi copii si cu credinta in Dumnezeu. IPS Teofan le-a oferit cea mai înalta decoratie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, respectiv „Crucea Moldava„. Una din familii este din zona localitatii Mogosesti si are 16 copii. O alta familie din Belcesti are 14 copii, iar o familie din Causeni, Republica Moldova, are 12 copii. Parintele Teofan a aratat ca misiunea casatoriei si a cresterii copiilor este una extrem de importanta.

„Da, este foarte greu, dar este posibil! Ceea ce pare imposibil dupa logica umana, devine posibil! Este foarte greu, dar este absolut necesar, pentru dainuirea tarii si a Bisericii, pentru familia ca atare, pentru ca durabilitatea, bucuria, onoarea si puterea familiei sa fie constituite din prezenta copiilor în sânul ei. Dumnezeu sa-i binecuvânteze pe toti cei care în întreaga tara si în lume au curajul sa nasca copii, sa-i ofere societatii si sa arate ca acest lucru este posibil”, a spus IPS Teofan.
 

Fara politicieni, dar cu afluenta uriasa de pelerini
 
Niciun politician de la nivel central nu a venit anul acesta la Sfanta Liturghie. Cu toate ca au fost trimise invitatii pentru toti liderii partidelor, pentru ministrii si chiar pentru presedinte, acestia au preferat sa nu vina la Iasi. Pe scena au urcat in schimb, oficialitatile locale si judetene, consilieri locali si judeteni, cativa parlamentari, dar si alti invitati. Pe scena au urcat primarul Mihai Chirica, Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean, si prefectul Marian Grigoras. A surprins insa prezenta fostului primar Gheorghe Nichita si a lui Cristian Adomnitei, fostul presedinte al Consiliului Judetean Iasi. 
Daca politicienii nu au venit in acest an, oamenii simpli au ajuns sa faca randuri de kilometri, pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste

Peste o suta de mii de persoane au trecut prin fata moastelor Cuvioasei Parascheva si a Sf. Cuv. Neofit Zavoratul, de la inceputul pelerinajului si pana in prezent. Ieri, in timpul derularii Sfintei Liturghii, peste zece mii de pelerini isi asteptau randul la coada, pentru a ajunge sa se inchine la moastele celor doi sfinti. S-au inregistrat peste o suta de cazuri medicale, iar jandarmii au aplicat peste 50 de sanctiuni in valoare de 9.000 de lei, pentru cersetorie, scandal, injurii si altele. Astazi, moastele Cuviosului Neofit Zavoratul vor fi duse inapoi in Cipru. Pelerinii se mai pot inchina la racla cu moastele Cuvioasei Parascheva pana maine seara, cand acestea vor fi duse inapoi in Catedrala Mitropolitana.
Comentarii
Adauga un comentariu