Local

I-au ras in fata! Ieseanul care a demonstrat ca a fost furat de E.ON, ignorat de autoritati

Publicat: 03 oct. 2016

@ Un client al E.ON a demonstrat cum contorul sau de curent, deconectat de la orice consumator, a inregistrat un consum continuu de energie electrica vreme de cateva luni @ Hotarat sa-si faca dreptate, acesta a apelat la Protectia Consumatorilor si a sesizat compania E.ON, insa acestia nu doar ca l-au plimbat dintr-o parte in alta, dar pur si simplu l-au sfidat prin atitudinea care favorizeaza marile companii @ Colac peste pupaza, clientul E.ON a fost deconectat pe motiv de neplata, intr-o situatie de incarcare abuziva a facturilor, iar acesta este hotarat sa-si caute dreptatea in sala de judecata

Un iesean a demonstrat cu dovezi clare cum a primit o factura de 1552,26 din partea E.ON Romania, pentru o perioada in care nu a folosit niciun fel de consumator de energie electrica. Hotarat sa-si faca dreptate, acesta a facut numeroase demersuri la organele abilitate, pentru a demasca neregulile intalnite in cazul sau, si a solicitat efectuarea unor verificari din partea E.ON, cu privire la exactitatea contorului respectiv. Nu doar ca lucrurile nu au mers asa cum planuia clientul E.ON, dar acesta a fost pus la o grea incercare, si anume de a se lupta cu reprezentantii companiei care detine monopol pe zona Moldovei.

„Contorul a fost ridicat pentru verificari in 23.12.2015, si cum era de asteptat, a fost nevoie de o noua sesizare catre E.ON, in data de 28.02.2016, ca sa imi fie comunicat rezultatul, adica la peste doua luni de la ridicare. Expertiza a fost efectuata pe 15.01.2016 si dupa sesizarea mea din 28.02.2016 mi-a fost comunicat, de domnul Nechita Adrian Laurentiu, cum ca rezultatul expertizei metrologice este pozitiv, contorul fiind declarat fara defecte, conform buletinului de expertiza 2016/15.01.2016. Fiind contrariat, am solicitat documentele aferente cu buletinul metrologic. Apoi mi-au comunicat datele solicitate si noul verdict in baza aceluiasi buletin metrologic: acum acelasi contor era neconform, dar in avantajul E.ON. Adica a inregistrat un consum mai mic decat trebuia. Repet, contor deconectat de la retea, filmat cum inregistreaza in gol. La intrebarile mele ulterioare, de ce mi se comunica date contrare in baza aceluiasi buletin metrologic, de ce nu se respecta procedurile, nu mi s-a raspuns”, a explicat ieseanul Ionut Lazar.

Comisie E.ON intrunita dupa indelungi insistente

Ca urmare a acestor sesizari, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a dat un raspuns reclamatiei din data de 07.04.2016, prin care se obliga sa ofere un raspuns in maximum 45 de zile, iar asta dupa ce se fac verificarile necesare. „Conform art.8 si 9 din OG 27/2002, autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, în termen de 30 zile de la data înregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. În situatia în care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul prevazut cu cel mult 15 zile”, se arata in adresa ANPC. 

Desi pe cazul acestui subiect existau numeroase sesizari si reclamatii, clientul E.ON a primit preaviz de deconectare energie electrica pe motiv de neplata. Enervat la culme de cele intamplate, acesta a cerut sprijinul unui comisar ANPC si a unui avocat, pentru a discuta cu conducerea E.ON.

„Am primit preaviz de deconectare energie electrica, in ciuda reclamatiilor si a faptului ca sumele sunt contestate. Am contactat comisarul ANPC si am comunicat aceste noi informatii si am fost asigurat ca se va rezolva. Am fost invitati la sediul E.ON pentru negociere si solutionare. Trebuia sa imi sustin cazul in fata unei comisii tehnice si juridice. Am contactat un avocat. Pe banii mei, am fost tinuti la usa peste o ora fata de ora stabilita, iar timpul avocatului se platea. Asa-zisa comisie nu avea nicio intentie de solutionare, ci doar tatona cazul si probele, ca sa vada in ce pericol se afla institutia. Componenta comisiei era formata din Timofte Mihaela, Leuciuc Nicoleta si Mandea Ana, iar aceste doamne au incercat toate tertipurile din manual, autorizatiile de constructie, proiectul casei, receptia, tot felul de manevre, in incercarea de a exonera E.ON de orice raspundere”, a mai povestit clientul E.ON.

Ultima sansa – in sala de judecata

Pusi in fata dovezilor: filmarile, fotografiile, graficele de consum, istoricul de plata, erorile E.ON, comunicarile de date false si reteaua veche si periculoasa, reprezentantii E.ON au acceptat semnarea unui protocol care mentioneaza, printre altele, si un termen asumat pana la care compania E.ON trebuie sa verifice si sa remedieze defectiunile si neconformitatile descoperite in retea la punctul de consum.

„Pana in ziua de azi, nu a venit nicio echipa cu acest scop, desi au fost trimisi cel putin odata sa citeasca noul contor. Am anuntat ANPC ca E.ON nu respecta angajamentele, mi-a fost recomandat sa mai astept. Toate aceste demersuri au fost inutile, nimeni nu protejeaza consumatorul, institutiile sunt impotente si companiile monopol fac legea. O sa mergem in instanta, nu voi accepta niciodata sa imi fie incalcate drepturile nici de statul roman prin ANPC, care nu si-a respectat termenul de solutionare de 45 zile, nici de o companie privata, monopol, cu fapte dovedite de incarcare abuziva facturi datorita retelei necorespunzatoare”, mai spune Ionut Lazar, client E.ON Romania.




Comentarii
  • NU SE STIE CINE COMDUCE PROTECTIA CONSUMATORILOR DIN IASI SAU CUM AU AJUNS MULTI ACOLO CARE HABAR NU AU CEI CU EI.
    SI SA FIM SERIOSI AUTORITATILE STATULUI NU NE PROTEJEAZA CI AJUTA FURNIZORII DE UTILITATI DIN ROMANIA SA FURE POPULATIA>

Adauga un comentariu