Curiozitati

„Hotararea extraordinara” care ar putea distruge monumentul Stonehenge, avertizeaza arheologii

Publicat: 07 feb. 2018
9

Constructia unui tunel prevazut sa treaca prin zona monumentului Stonehenge ar putea provoca distrugerea unui sit „unic'' ce adaposteste dovezi ale existentei oamenilor datate pana la ultima era glaciara, au avertizat expertii citati de Press Association, relateaza Agerpres.

Dovezi ale unor urme de copite de bouri au fost descoperite recent in urma lucrarilor de excavatie desfasurate la circa doi kilometri de celebrul cerc de pietre din comitatul Wiltshire, dupa cum a amintit David Jacques, arheolog in cadrul Universitatii Buckingham. Urmele de copite avand o vechime estimata la 6.000 de ani par a fi conservate in mod intentionat sub o suprafata de piatra, probabil in cadrul unui ritual. Acestea reprezinta cea mai recenta marturie dintr-o serie de descoperiri realizate timp de un deceniu la Blick Mead, sit pe care profesorul Jacques il numeste „o arhiva nationala de istorie britanica'' si despre care sustine ca ar putea contine de asemenea urme de picioare umane.

Insa, tunelul si o pasarela din apropiere de Blick Mead prevazute in cadrul lucrarilor de amenajare a autostrazii A303, ar putea deteriora in mod ireversibil acest sit, a avertizat Jacques.

Guvernul a sustinut planurile pentru amenajarea unui tunel pe ruta A303 care trece prin apropiere de monumentul construit in timpul neoliticului, ca parte a masurilor menite sa decongestioneze zona si sa imbunatateasca peisajul din zona Stonehenge. Insa, oponentii proiectului – ce include intrari din zona de est si de vest in tunelul din preajma ansamblului inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO dar si o pasarela – sustin ca lucrarile ar putea dauna zonei care abunda in marturii arheologice.

Conform profesorului Jacques, in cadrul proiectului nu a fost luat in calcul impactul asupra sitului Blick Mead, in ciuda faptului ca acesta vizeaza o zona din Marea Britanie in care au fost descoperite dovezi ale omului din jurul anului 8.000 i.Hr.

Arheologii se tem ca lucrarile de constructie ale tunelului si pasarelei vor avea impact asupra panzei freatice diminuand cantitatea de apa din sol si afectand conditiile optime pentru conservarea dovezilor arheologice.

„Acesta este singurul sit din Marea Britanie unde exista dovezi potrivit carora oamenii au trait aici imediat dupa sfarsitul erei glaciare si pana in prezent. Acest loc este, in fapt, ca o arhiva nationala cu materiale organice ce pot fi comparate cu niste documente. Ar fi ca si cum am distruge o librarie unica'', a avertizat omul de stiinta care a facut apel la stoparea planurilor de constructie si la „cercetarea perpetua'' a sitului unde ar putea fi descoperite si alte dovezi si informatii despre istoria Stonehenge pe masura ce metodele tehnologice evolueaza.

David Bullock, directorul de proiect in cadrul Administratiei autostrazilor din Marea Britanie (Highways England) a declarat la randul sau ca „planul contine caracterisicile generale si nu a fost conceput ca o harta geografica''.

„Am anuntat recent debutul consultarilor publice asupra planului A303 Stonehenge si apreciem opiniile tuturor partilor interesate in acest proces. Consultarile vor incepe la 8 februarie si vor oferi tuturor oportunitatea de a-si exprima parerile cu privire la propunerile noastre si ne dorim cat mai multe reactii. Acest lucru ne va ajuta sa ne asiguram ca am conceput cea mai buna schema (de proiectare) si va evidentia locurile in care sunt necesare schimbari inainte de a face aplicatia pentru constructie'', a precizat Bullock.

La inceputul anului trecut, English Heritage, organismul cultural oficial care are in gestiune situl, a salutat anuntul guvernului britanic privind constructia tunelului catalogandu-l drept „o hotarare extraordinara". Agentia si-a manifestat ingrijorarea cu privire la zecile de mii de vehicule care circula zilnic in apropiere de Stonehenge. Potrivit reprezentantilor acesteia, zgomotul constant provenit de la trafic compromite bucuria si intelegerea monumentului. Initiativa de amenajare a tunelului a fost apreciata si de UNESCO si Consiliul International al Monumentelor si Siturilor. 
Adauga un comentariu