National

Horatius Dumbrava, membru CSM: Un procuror adevarat care stie ca nu a gresit ar fi cerut o noua expertiza pentru teza de doctorat

Publicat: 30 sept. 2016
1

Horatius Dumbrava, membru al CSM, sustine ca se astepta ca procurorul sef al DNA sa ceara o expertiza a tezei de doctorat dupa autodenuntul lui Sebastian Ghita, privind falsificarea avizului comisiei de experti, precizand ca acuzatiile vin de la persoane „asociate intr-un fel sau altul” cu Kovesi. Procurorul sef al DNA a declarat vineri intr-un interviu ca nu va cere CNATDCU sa-i reanalizeze lucrarea, sustinand ca cine contesta poate face sesizare.

„Doamna Kovesi apare acum intr-o situatie inedita. Si delicata. De acuzatii de nesinceritate, furt intelectual ca sa fiu mai direct: a plagiat, un lucru de neacceptat intr-o lume civilizata. Asa suna acuzatiile. Care sper sa nu fie adevarate. Dar ca sa nu fie adevarate, avem nevoie, noi toti, de o dovada concludenta. Pe care o pot da organele abilitate, asa cum au facut-o anul acesta si in raport cu alte teze de doctorat. Cine o acuza? Oameni care sunt acuzati de infractiuni grave, care, daca vor fi confirmate de judecatori prin hotarari judecatoresti, pot da o imagine urata, hidoasa a anilor pe care i-a parcurs Romania din 1989 incoace. (…) Ciudat este ca aceste personaje, in functiile politice sau executive pe care le-au detinut, au fost asociate intr-un fel sau altul cu doamna Kovesi, cum ar fi numirea in functii de top in Ministerul Public. (…)”, considera Horatius Dumbrava.

El spune ca s-ar fi asteptat ca procurorul-sef al DNA sa fi cerut o expertiza din partea organismului abilitat si „nu doar sa dea un comunicat defensiv, lung, cetos, fara culoare”.

„Un procuror adevarat, care stie ca nu a gresit, asa cum spune domnia sa, asa ar fi procedat. Si sper sa faca acest gest. Eu, personal, ii acord circumstanta ca nu a plagiat, dar eu, ca si noi toti, avem nevoie de o dovada clara, de netagaduit din partea celui investit acum legal sa o faca. S-a facut in cazul altor persoane, e normal sa se faca si in cazul domniei sale. Altfel, domnia sa are de pierdut: va exista tot timpul umbra acestei acuzatii, chiar si asupra institutiei pe care o conduce. Dar daca nu a gresit, domnia sa, ca si institutia pe care o conduce, va iesi intarita”, a scris judecatorul CSM Horatius Dumbrava pe pagina sa de Facebook.

Judecatorul a facut comentariul dupa ce Codruta Kovesi a declarat ca are probe potrivit carora lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, facand referire la decizia Consiliului National de Etica, procurorul sef al DNA precizand ca nu va cere CNATDCU sa-i reanalizeze lucrarea, sustinand ca cine o contesta poate face sesizare la organele abilitate. De asemenea, Horatius Dumbrava, sustine numirile in magistratura nu ar trebui sa apartina factorului politic.

„Doamna Kovesi are datoria, din inaltimea functiei domniei sale, sa ia in considerare ca in sfarsit s-a descoperit plapuma deasupra viermuielii coruptiei endemice romanesti. Si asta prin activitatea justitiei, procurori, judecatori. Ca acest rezultat, poate, se datoreaza managementului domniei sale, da, putem sa ne gandim, dar, alaturi de domnul Morar, efortul domniei sale s-ar putea sa nu fie apreciat la justa valoare de oamenii politici cei care-i propun. Iata inca un argument pentru care propunerile in functii inalte in magistratura sa nu apartina factorului politic, iar compromisurile politice pe numiri in magistratura au perverse consecinte (ma refer in special la Pactul de coabitare politica Basescu Ponta din 2013, prin care s-a batut palma pentru numirile in functii la Ministerul Public. Si asta oficial, cu binecuvantarea naiva a unor ambasade occidentale). Or, constat, cu tristete, ca aceasta goana a doamnei Kovesi pentru apreciere publica, poate aduce prejudicii enorme muncii acelor judecatori si procurori care lucreaza efectiv pe cauzele cu care sunt investiti. Acestia din urma sunt primele victime. Iar urmatoarele suntem noi toti, multi dintre noi cu credinta naiva ca Romania poate fi salvata din gheara ticalosiei”, a mai scris judecatorul.

Kovesi, despre teza de doctorat: Teza mea e corecta si am toate probele, cine contesta sa vina sa faca sesizare

Procurorul sef al DNA Codruta Kovesi a declarat, vineri, intr-un interviu radio, ca are probe potrivit carora lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat, facand referire la decizia Consiliului National de Etica, procurorul sef al DNA precizand ca nu va cere CNATDCU sa-i reanalizeze lucrarea, sustinand ca cine contesta poate face sesizare.

„Eu am fost verificata in anul 2012 de Comisia Nationata de Etica, am fost audiata intr-o comisie din care au facut parte mai multi profesori, m-am prezentat la audieri si am adus probe si s-a dat verdict definitiv acum patru ani. Teza mea este corecta si am toate probele. Una dintre probe este certificatul de casatorie.  Mi se reproseaza ca Laura Codruta Kovesi a copiat-o pe Codruta Lascu. Teza mea este corecta, o teza pe care am muncit-o.  Am lucrat sapte ani, am multe articole publicate si o sa le vedeti in acesta teza. Eu, care am o teza corecta, sa ma duc sa spun „Verificati aceasta teza!”, cand eu stiu ca este corecta. Cine contesta sa vina sa faca sesizare”, a declarat procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, la Europa Fm.

Precizarile au venit in contextul in care Sebastian Ghita a facut un autodenunt la Parchetul General in care sustinea ca el, alaturi de alti demnitari, au participat la masluirea raportului tehnic de expertiza a tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi. In urma autodenuntului, procurorii au deschis un dosar penal, fiind inceputa urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual. Primul martor audiat a fost chiar autorul autodenuntului.

„Am dat o declaratie in calitate de martor astazi si urmeaza ca si in perioada urmatoare sa mai vin cu elemente de proba care sa ajute la solutionarea acestei situatii. Vor fi audiate si alte persoane care sa certifice cele spuse de mine. Am nominalizat, sigur ca da, am spus persoanele care au fost vizate de mine si care au participat alaturi de mine la acaesta intamplare, eveniment”, a declarat deputatul Sebastian Ghita, joi, dupa audiere.

Deputatul a mai precizat ca ar fi participat la presupusa masluire a raportului in baza relatiei de prietenie pe care o avea cu Laura Codruta Kovesi.

„Nu doresc sa intru in dialog cu inculpatul Ghita Sebastian. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi prietena cu inculpatul Ghita Sebastian”, a replicat procurorul sef al DNA.

Deputatul Sebastian Ghita a facut, marti, un autodenunt la Parchetul General in care sustine ca el, alaturi de alti demnitari, ar fi participal la masluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi. Ulterior, procurorii au deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiata fiind Sebastian Ghita.
Adauga un comentariu