National

Horatius Dumbrava: „Declaratia lui Tariceanu este foarte grava”

Publicat: 11 sept. 2015
1

Membrul CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, considera ca declaratia recenta a lui Calin PopescuTariceanu la adresa justitiei „este foarte grava, pentru ca a facut-o din perspectiva forului legislativ, de la cel mai avizat membru al sau – presedintele Senatului”. „Interpretand-o, inteleg ca judecatorii, prin faptul ca admit cereri de arestare preventiva inaintate de Ministerul Public, ar savarsi un atentat constitutional la adresa altor puteri in stat si ca s-ar aduce chiar atingere stabilitatii democratiei tarii. Spun judecatorii, pentru ca ar trebui sa fie clar ca nu procurorii decid in cauzele penale, ei sunt cei care propun”, a judecatorul Horatius Dumbrava pe Facebook. El precizeaza ca solutiile pe care le are la indemana judecatorul sunt de admitere sau respingere a solicitarii, iar denuntul se coroboreaza cu alte probe pentru a forma convingerea judecatorului ca propunerea procurorului este corecta. „Mi-e clar ca domnul Tariceanu crede ca justitia e abuziva, in special acum, cand sunt arestati foarte multi politicieni. Va asigur ca emotia politica sau asa zisa ‘instabilitate‘ grava intre puterile statului, adusa de denuntatori cu mana magistratilor, este straina judecatorilor atunci cand analizeaza propunerile sau cererile procurorilor. De altfel, eu, ca cetatean, tocmai pentru cele afirmate mai sus, fac un apel ca toti cei care constata o fapta de natura penala sa o denunte si sa-si asume responsabil acest gest cetatenesc. Doar asa putem curata societatea romaneasca de flagelul coruptiei”, a mai scris Dumbrava.

Vezi si Un bun prieten al primarului Oprescu, rupe tacerea

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, sustinea, pe 7 septembrie, ca ar putea exista anumite „nepotriviri” in actiunile DNA referitoare la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si invita partidele politice parlamentare sa adopte de urgenta un program legislativ menit sa rezolve „gravele probleme din Justitie„. In opinia sa, partidele politice au obligatia sa solutioneze urgent problemele Justitiei pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora si pentru stabilitatea democratica a tarii, fiindca este „inadmisibil” ca sistemul democratic parlamentar sa fie inlocuit de „unele institutii de forta ale statului”. De asemenea, presedintele Senatului arata ca lupta anticoruptie trebuie continuata, insa „nu e admisibil ca stabilitatea in functii inalte si reputatia politicienilor sa atarne de declaratiile vreunui denuntator aflat, eventual, in penitenciar si care ar spune orice ca sa mai scape din pedeapsa”.

Vezi si Klaus Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului

„Parlamentul trebuie sa adopte masuri legislative care sa elimine neregulile si abuzurile unor magistrati si interferenta neavenita in actul de Justitie a unor institutii din afara autoritatii judecatoresti. Cazul Rarinca si nenumaratele procese pierdute de statul roman la CEDO stau marturie in acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici si altii sunt timorati. Politicienii care se bucura atunci cand un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui sa se gandeasca la faptul ca abuzurile unor magistrati s-ar putea repeta si in cazul aliatilor politici. In aceste conditii, invit toate partidele parlamentare sa ne asezam la masa negocierilor ca sa adoptam un program legislativ de urgenta pentru solutionarea gravelor probleme din Justitie„, mai spunea Tariceanu.




Adauga un comentariu