Eveniment-Social

Hidroterapia- o alternativa

Publicat: 06 iun. 2000
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:13030;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

In mitologia romaneasca, de altfel si in mitologia popoarelor indo-europene, apa reprezinta substanta cosmica primordiala, esenta generativa din care Demiurgul a extras toate celelalte substante creatoare in absenta carora nu poate exista nici o forma de viata.
In anumite alegorii tantrice apa reprezinta hrana, suflul vital.Apa este simbol universal al fecunditatii.
Pilat din Pont se spala cu apa atunci cand da libertate iudeilor sa-l rastigneasca pe Christos.
Apa a fost data de Dumnezeu pamantului, pentru ca acesta sa ne dea noua roadele sale, dar a mai dat si o alta apa tainica: apa intelepciunii-simbol al vietii spirituale si al duhului, oferite de Dumnezeu si adesea refuzate de oameni. Apa botezului sterge toata faradelegea si toata necuratia; numai apa botezului ne spala de pacate si ea nu ne este oferita decat o data. Apa este simbolul regenerarii iar apa botezului exprima clar ideea unei noi nasteri.
Trebuie sa subliniem nesfarsita dihotomie a apei: apa vie-apa moarta; ape sfintite-ape blestemate; ape linistite-ape violente.
Apa vie este o substanta mirifica, substanta care incheia judecata in cetele de pastori. Apa vie, de judecata, era luata in zori de la fantana sau de la izvor chiar de catre cel ce era judecat, conform legilor pamantului.
In legatura cu cultul apelor deosebim doua ape mirifice: apa duminicii si apa sambetei.
Apa duminicii izvoraste din Rai, da ocol cerurilor in spirala si coboara pe Pamant ca o apa fasta, benefica, fiind invocata in rugaciuni.
Apa sambetei da ocol Pamantului si coboara in spirala in fundul iadului, fiind o apa nefasta, malefica. Este o apa blestemata ca fiind infernala, de unde si expresia folosita astazi: „s-a dus pe apa sambetei”.
Intre tratamentele cu apa, un loc inedit il ocupa tratarea transpiratiei urat mirositoare a picioarelor. Se invelesc picioarele cu panze muiate intr-o fiertura de ramuri de molid. Timp de 10 zile se fac 5-6 infasari de acest tip. In urmatoarele doua saptamani se fac zilnic bai la picioare astfel: 1 minut apa rece, apoi 3 minute apa calda, alternativ pana la 10 minute in total, deci cam de 3 ori. Apoi veti face o singura infasare si o baie de picioare pe saptamana. Dupa ce transpiratia inceteaza, faceti seara o plimbare descult prin iarba umeda. Daca nu aveti posibilitatea, atunci plimbati-va seara descult prin camera cateva minute.
Un sfat important: renuntati sa mai purtati sosete prin casa.
Camil C. Lungu
Adauga un comentariu