Eveniment-Social

Hartuita de oamenii legii

Publicat: 09 aug. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:61416;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Socant: o tanara mama din Iasi este hartuita de peste o jumatate de an sa execute o pedeapsa prescrisa •A mai existat un singur caz similar, in anul 1971, iar judecatorii ieseni invoca solutia comunista luata atunci •”Am implorat sa fiu lasata sa-mi iau ramas bun de la baietel, insa nu mi-au permis. Cu toate ca am stat o luna in arest am simtit ca au trecut ani si asteptam ca avocatul sa vina sa-mi spuna ca e totul gata”, a declarat Simona Genoveva Djozok •Sotul iesencei terorizate de oamenii legii este un afacerist american •Copiii vor ca familia sa fie unita •Simona a fost arestata de politisti cand s-a intors in tara pentru ca baietelul nou-nascut sa primeasca cetatenie romana

Teroare, acesta este cuvantul cel mai potrivit in cazul unei femei care este hartuita de cateva luni de oamenii legii din Iasi pentru a executa o pedeapsa deja prescrisa, conform informatiilor detinute in prezent. Simona Genoveva Djozok este nevoita sa lupte cu mentalitatile invechite pe care ministrul Justitiei incearca se le arunce din sistem, doar pentru ca a avut curajul sa-si nasca unul dintre copii in Iasi, pentru ca acesta sa capete cetatenie romana. Un caz similar a fost inregistrat in anul 1971, insa judecatorii ieseni au ajuns sa se ghideze si sa-si motiveze deciziile in functie de sentinta data in acel dosar, mai vechi de 35 de ani, de catre vechiul Tribunal Suprem. „O practica comunista a fostului Tribunal Suprem tine oamenii in puscarie pe nedrept. Se pune intrebarea daca va raspunde cineva pentru cele 36 de zile cat a fost tinuta in spatele gratiilor in mod ilegal”, a declarat avocatul Marius Sebastian Striblea, avocatul Simonei.

De la dragoste la puscarie

„Aveam doar 19 ani cand m-am casatorit cu un barbat mult mai in varsta decat mine, care avea un caracter infractional deosebit de grav, si acesta m-a pus sa declarat anumite lucruri neadevarate pentru a obtine niste acte pentru o alta persoana. Eu chiar nu mi-am dat seama ca are o intentie rea. Nu am stiut ca sunt vorba de bani la mijloc”, a declarat Simona Genoveva Djozok. De aici, de la aceste declaratii date in fata oamenilor legii pentru a ajuta o persoana plecata din tara, s-a ajuns la o condamnare de un an si patru luni de inchisoare, cu executare la locul de munca. Aceasta pedeapsa a fost data in 1997, si prin faptul ca nu a fost data cu executare in regim de detentie se dovedeste in mod clar ca infractinea comisa de Simona, de fals, nu era grava si are un grad redus de pericol social. La aproximativ un an dupa acest proces, tanara care avea atunci doar 20 de ani a intalnit un afacerist libanez, de la care a luat si numele Djozok, si a hotarat sa plece in Liban, la Beirut. „Inainte de a pleca, am consultat mai multi avocati si toata lumea mi-a spus ca pot sa ies din tara. La granita am iesit cu totul legal, dupa cum se poate vedea si din vizele puse pe pasaport”, a precizat femeia. Dupa ce a iesit din tara, pedeapsa a devenit executabila in regim de detentie.

O luna dupa gratii

In anul 2003, Simona Genoveva Djozak s-a intors in tara pentru a da nastere lui Danny, cel care acum are aproape doi ani. „Este de apreciat sacrificiul pe care l-a facut Simona pentru copilul sau. Vroia ca acesta sa aiba cetatenie romana si sa poata invata romaneste. Fetita, in varsta de sapte ani si jumatate, are cetatenie americana si nu cunoaste decat foarte putin limba romana. Putea sa ramana acolo fara nici o problema, dar nu a procedat asa”, a mentionat avocatul Striblea. Conform Codului de Procedura Penala, pedeapsa tinerei mame s-a prescris in noiembrie 2004. Astfel, in ianuarie 2005, Simona a fost la Politie pentru a-si clarifica situatia. „Nu ma asteptam sa ma retina asa, deodata. Am implorat sa fiu lasata sa-mi iau ramas bun de la baietel, insa nu mi-au permis. Perioada in care am stat in arest am plans tot timpul si am asteptat sa-mi vad familia. Eram intr-o faza in care de-abia realizam ce se intampla in jurul meu. E foarte important sa le fii mama si prietena copiilor tai. Cu toate ca am stat o luna in arest, am simtit ca au trecut ani si asteptam ca avocatul sa vina sa-mi spuna ca e totul gata. A fost dureros”, a spus Simona. Cu toate ca inca nu au intrat la scoala, copiii stiu foarte bine ce se intampla in familia lor. „M-am simtit singura cat mama a fost inchisa. Vreau sa se termine si sa fim o familie unita, cu mama si cu tata aproape. Asta spun din inima, si nu de fatada”, a declarat Kayla, fetita de sapte ani, cu cetatenie americana. Un lucru foarte important in aceasta familie este faptul ca baietelul de doi este cetatean roman, fetita are cetatenie americana, mama romana, iar tatal are cetatenie iraniana si americana. Sotul Simonei este un distins afacerist care isi desfasoara activitatea in Statele Unite ale Americii si o viziteaza periodic la Iasi, de cand a inceput acest chin provocat de incompetenta oamenilor legii. „Daca sunt vinovata cu ceva, vreau sa-mi fac pedeapsa, cu toate ca n-as rezista nici o secunda fara copii mei. Nu am facut nimic nelegal pentru a nu executa pedeapsa”, a precizat Simona Djozak. In cateva luni, se asteapta ca judecatorii de la Tribunalul Iasi sa rezolve aceasta situatie fara precedent dupa 1989.
Catalin BOACNA
Adauga un comentariu