@ Doua cartiere au atras o treime din proiectele imobiliare lansate anul trecut la Iasi @ La polul opus se afla zonele de lux din municipiu, cum ar fi Copou @ Fata de ani anteriori, bilantul arata o scadere a numarului de proiecte aduse in discutie de dezvoltatorii imobiliari
Lipsa unui plan Urbanistic General a dus anul trecut la o diminuare a numarului de proiecte urbanistice avizate de administratia locala. Practic, topul pe cartiere arata ca zonele in care s-a construit cel mai mult ar fi Podu Ros – Bucium – Bularga, unde s-au dat peste 300 de autorizatii de construire. La polul opus se afla zona Copou – Sararie – Centru Civic, unde s-au dat cam o treime din numarul de autorizatii de pe zona unde s-a aratat cel mai ridicat interes imobiliar. „In cursul anului 2014, au fost eliberate in total 3.545 de certificate de urbanism, 1.291 autorizatii de construire si 236 certificate de urbanism si autorizatii de construire prelungite”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.
Nu se mai construieste pe Copou, dar piata imobiliara e activa la periferie
In ceea ce priveste numarul de solicitari de avizare privind PUD-uri, PUZ-uri, teme sau avize urbanistice, acestea au fost in total 140, fiind emise 117 documentatii rezolvate de cei din primarie. In plus, au mai fost emise si 34 de alte tipuri de documente urbanistice, cum ar fi avize certificate de urbanism, studii de volumetrie sau de concesionare. In ceea ce priveste activitatea plenului Consiliului Local, au fost formulate 88 de proiecte de PUD-uri sau PUZ-uri. Din cele 1291 autorizatii de construire emise anul trecut, cele mai multe au vizat arealul Podu Ros – Socola – Bucium – Bularga – Zona Industriala, pentru care s-au emis 319 autorizatii, practic o treime din numarul total.
Pe locul doi in topul dezvoltarii imobiliare a anului 2014 se afla cartierele Dacia – Alexandru cel Bun – Mircea cel Batrân – Galata, diverse proiecte din cele trei cartiere fiind emise 235 de autorizatii. Podiumul e completat de zona Tatarasi – Tudor Vladimirescu – Aviatiei cu 212 autorizatii de construire. Cu mai putin de 150 de autorizatii emise sunt patru zone din oras, prima fiind Canta – Pacurari, cu fix 150 de autorizatii. Zonele de periferie Nicolina – Frumoasa – Poitiers – CUG au cumulat in total 128 de autorizatii de construire. In ceea ce priveste zona Gara – Centru Civic, aceasta a avut parte de ceva mai putine santiere, fiind emise in total 127 de autorizatii de construire. Cele mai putine autorizatii, 120 in total, au fost date in zona Copou – Sarariei – Ticau.
Cadere drastica a numarului de autorizatii
Acum doi ani primaria a fost mult mai darnica cu cei care solicitau documentatii urbanistice, fiind emise cu circa 500 de certificate urbanistice, respectiv cu 230 de autorizatii mai mult ca in 2014. Astfel, pe parcursul anului 2013 au fost eliberate 4.050 certificate de urbanism, 1.521 autorizatii de construire, 322 certificate de urbanism si autorizatii de construire fiind prelungite, fiind eliberate alte 80 avize pentru PUZ si aprobate 68 de proiecte urbanistice in plenul Consiliului Local. Comparativ cu 2014, in 2013 pentru Dacia – Alexandru cel Bun – Mircea cel Batran – Galata au foste emise 309 autorizatii, pentru Podu Ros – Socola – Bucium – Bularga – Zona Industriala s-au dat 272 autorizatii, pentru Tatarasi – Aviatiei – Tudor Vladimirescu fiind emise 212 autorizatii. In ceea ce priveste autorizatiile pe zona Nicolina – Frumoasa – Poitiers – CUG, acestea au fost in 2013 in numar de 194. Pentru arealul Gara – Centrul Civic s-au aprobat 188 proiecte urbanistice, pentru Pacurari – Canta 177 de autorizatii, iar pentru zona de lux Copou – Sarariei – Ticau s-au emis 169 de autorizatii.