National

HARTA BANILOR din Romania. Cat da si cat primeste inapoi de la bugetul de stat judetul tau

Publicat: 26 oct. 2016
1

Statul a incasat anul trecut de la toate judetele si Municipiul Bucuresti taxe si impozite in valoare de peste 25,5 miliarde de euro. Catre judete s-au intors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit si din taxa pe valoare adaugata, circa 6,5 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de catre Ministerul Finantelor Publice.

Astfel, la nivel national din fiecare 100 de euro incasati la bugetul central, in judet s-au intors in medie 25 de euro, reiese din datele oficiale.

Cu toate acestea, in 15 judete sumele virate catre bugetele locale au fost mai mari decat taxele si impozitele platite statului.

In Vaslui, Botosani, Teleorman, Calarasi, Vrancea, Caras-Severin, Suceava, Neamt, Mehedinti, Dambovita, Ialomita, Tulcea, Gorj, Maramures si Olt sumele care s-au intors de la bugetul de stat la bugelete locale au depasit valoarea taxelor si impozitelor colectate la nivel judetean.

In alte sase judete si in Municipiul Bucuresti, sumele primite inapoi de la stat au reprezentat mai putin de 50% din valoarea taxelor si impozitelor colectate la nivel judetean si virate la bugetul central. Valoarea taxelor si impozitelor incasate la bugetul central din fiecare judet in parte este direct proportionala cu populatia, cu numarul de angajati si cu marimea mediului de afaceri.

Pentru fiecare 100 de euro incasati de stat, Vasluiul a primit inapoi 158 de euro

Din punct de vedere al raportului dintre banii primiti de la stat si banii incasati de stat prin taxe si impozite, Vasluiul se afla in topul clasamentului. Astfel, in 2011, judetul Vaslui a contribuit la bugetul de stat cu circa 66,1 milioane de euro si a incasat 104,9 milioane de euro. Practic a primit inapoi 158,6% din totalul veniturilor trimise catre stat.

„Este un judet saracut, fara resurse, fara industrie. Una e sa ai Valea Prahovei si sa treaca mii de oameni pe acolo, alta e sa fii judetul Vaslui si sa nu se opreasca la tine nici macar pentru a cumpara un pachet de tigari”, a declarat Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui (PSD).

Intrebat daca banii primiti anul trecut de la bugetul de stat au fost suficienti, Mihalachi ne-a explicat ca „nici acesti bani pe care ii primim nu ne ajung” si a subliniat ca „daca statul ia mana de pe noi, am murit”. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui sustine ca s-a vazut nevoit sa apeleze la un imprumut de 35 de milioane de euro pentru a achita cotele de finantare pentru fondurile europene atrase in ultimii ani, aceasta fiind singura solutie care i-a ramas pentru a sprijini economia locala.

„Pana acum am primit fonduri europene in valoare de 200 de milioane de euro. Anul acesta si in prima jumatate a anului viitor vom mai atrage alte 200 de milioane de euro. Alta solutie nu vad. In nord-estul tarii suntem pe primul loc in ceea ce priveste fondurile atrase pe cap de locuitor”, a mai precizat Mihalachi.

Bucurestiul primeste 11 euro pentru fiecare 100 de euro varsati la bugetul de stat

Municipiul Bucuresti are cel mai slab procentaj in ceea ce priveste raportul dintre banii primiti de la bugetul de stat si banii varsati sub forma de taxe si impozite, respectiv 11,2%, reiese din informatiile furnizate de Ministerul Finantelor.

„Daca privesti din punctul de vedere al Bucurestiului poate, intr-adevar, sa para incorect, putin frustrant. In acelasi timp insa, suntem constienti ca trebuie sa functioneze principiul solidaritatii intre judete si regiuni, pentru a reduce diferentele de nivel de trai”, a declarat Mircea Raicu, viceprimar general al Capitalei (PDL).

Intrebat ce s-ar intampla daca Bucurestiul ar primi inapoi toti banii incasati de stat, viceprimarul general al Capitalei ne-a raspuns ca se va intampla „ceea ce trebuie sa se intample, adica s-ar investi masiv in special in infrastructura, fie ca este rutiera, de energie sau de apa si canalizarea”.

Oficialii din Vrancea se plang de lipsa investitiilor straine si absenta unor programe care sa reduca decalajele economice

In 2011 Vrancea a contribuit la bugetul de stat cu circa 63,2 milioane de euro si a primit inapoi in jur de 81,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Minister. Oficialii din Vrancea se asteapta ca decalajele fata de celelalte judete sa se mentina si in 2012, pe fondul lipsei unor programe nationale prin care sa fie stimulate investiile straine in regiunile mai sarace din Romania.

„Vrancea nu are rafinarii, nu are porturi, nu are aeroporturi, nu produce venituri mari pentru ca in Romania este vorba despre o dezorganizare regionala. Guvernele ultimilor 20 de ani nu au redus decalajele economice. Nu exista programe nationale in acest sens, nu exista investitii. Anul trecut a fost jale, iar anul acesta va fi si mai jale”, a declarat pentru gandul Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea (PSD).

Constantinescu, CJ Constanta: Trebuie schimbata mentalitatea ca in judetul care aduce bani nu trebuie sa se mai intoarca banii, ca are destui

Presedintele Consiliului Judetean Constanta s-a aratat nemultumit de felul in care s-au repartizat banii de la bugetul de stat catre bugetul local. Astfel, in Constanta se intorc in jur de 14 euro pentru fiecare 100 de euro colectati de stat din impozitele si taxele de la constanteni.

„In loc sa fie hranita vaca ce da lapte, sa ii mai dai si aleia sa manance ca sa o mulgi si maine, i se ia laptele”, a declarat Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta (PSD).

In opinia sa repartizarea banilor „nu este o chestiune de echitate, de solidaritate”, ci una care urmareste o agenda politica si afecteaza astfel judetele care ar avea potential sa aduca mai multi bani la bugetul de stat.

„Faptul ca autostrada Cernavoda Constanta nu este gata, afecteaza judetul. Am avea un circuit economic mult mai mare, mai multe locuri de munca, mai multe oportunitati economice, ar insemna pentru Romania mai multi bani la buget”, a aratat Constantinescu. Presedintele CJ Constanta este de parere ca „trebuie schimbata mentalitatea ca in judetul care aduce bani nu trebuie sa se mai intoarca banii, ca are destui” si ca trebuie gasite solutii astfel incat banii sa mearga atat la judetele sarace cat si acolo unde exista proiecte care pot genera plus valoare.

Tise, CJ Cluj: Preocuparea CJ ar trebui sa fie sa aduca bani, nu sa stea cu mana intinsa la Guvern

Presedintele Consiliul Judetean Cluj a fost diplomat in ceea ce primeste modul in care sunt repartizati banii de la bugetul de stat catre bugetele locale: „Este o chestiune normala, asa functioneaza administratia financiara intr-un stat unitar”. Cu toate acestea, el a atras atentia ca „preocuparea consiliilor judetene ar trebui sa fie sa aduca bani, sa produca bani, nu sa stea cu mana intinsa la Guvern. Rolul lor este sa gaseasca solutii alternative”, a declarat Alin Tise (PDL).

Judetul Cluj primeste de la bugetul de stat mai putin de jumatate din suma totala a taxele si impozitelor varsate catre bugetul central. Astfel, pentru fiecare 100 de euro incasati de la clujeni, in judet se intorc circa 44 de euro.
Articol preluat de pe gandul.info
Adauga un comentariu