Local

Halucinant! Judecatorii au dat dreptate porcilor! Caz de-a dreptul incredibil la Iasi! FOTO, VIDEO

Publicat: 21 mart. 2016

@ Zeci de porci mistreti au dat peste cap afacerea unor ieseni @ Chiar daca legea da dreptate fermierilor in astfel de cazuri, birocratia si incompetenta unora ii aduce in pragul falimentului @ Cine ar trebui sa raspunda pentru asemenea situatii?

Fermierii din Iasi sunt greu pusi la incercare, pe de o parte de natura, iar pe de alta de catre autoritati. Un caz de-a dreptul revoltator se petrece la cativa kilometri de Iasi, intr-o comuna in care o firma a investit enorm, iar acum este pe cale de a pierde tot. Mai bine de 140 de hectare semanate cu grau au ajuns sa fie aproape compromise din cauza nepasarii celor care sunt direct raspunzatori. Mai precis, firma SC Teisa Autotrans SRL a concesionat mai multe hectare de teren pe raza comunei Dobrovat si a plantat grau.

Totul a decurs ca la carte, pana cand porcii mistreti au distrus o buna parte din culturi. Astfel, animalele salbatice au mai multe drepturi decat fermierii, sau mai bine spus, cei care conduc institutiile care ar trebui sa aplice legea dau mai multa dreptate porcilor. In astfel de cazuri, cand animalele salbatice distrug culturile fermierilor, o comise de evaluare alcatuita din reprezentanti ai Consiliului Local, reprezentanti ai Directiei Agricole, cei de la ITRSV Suceava, Ocolul Silvic, cei de la Garda Forestiera Iasi si Garda de Mediu trebuie sa ia masurile legale, adica sa stabileasca acordarea unor compensatii financiare, insa acest lucru nu se intampla. Cand vine vorba despre astfel de situatii, nimeni nu intervine in apararea fermierilor, insa daca un porc mistret ar fi prins sau impuscat de catre fermieri, zeci de reprezentanti ai diferitelor institutii s-ar autosesiza.

Solicitari se fac, raspunsuri nu se primesc!

Unul dintre reprezentantii societatii comerciale spune ca, daca animalele vor continua asa, intreaga cultura va fi compromisa. „Din cele 145 de hectare pe care avem plantat grau, pana acum vreo 15-20 sunt distruse. Pana acum am pierdut in jur de zece mii de euro, iar daca porcii mistreti nu vor fi alungati, vom pierde totul. Am facut solicitari, dar raspunsuri nu primim. Ieri trebuia sa ajunga pe teren o comisie de evaluare, dar nu a mai venit. Inafara de cei de la Consiliul Local, care au trimis adrese catre institutiile competente, nimeni nu-si face datoria”, a declarat Silviu Isari, reprezentantul firmei.

Ieri, reporterii BZI au fost in acea zona si au gasit mai multi angajati de-ai firmei care asigura paza zi si noapte. Mai multe focuri sunt aprinse si supravegheate, atat ziua cat si noaptea, pentru a alunga salbaticiunile, insa rezultatele nu prea exista. Din cate spun reprezentantii Ocolului Silvic, padurarii duc hrana suplimentara porcilor si alunga animalele, insa cei care pazesc graul spun ca n-au auzit de asa ceva. Cert este faptul ca, legea nu este respectata, iar ca de fiecare data, de tras au tot fermierii. Nici cei de la Garda de Mediu nu au luat masuri in acest caz, iar povestea nu este atat de recenta, cu situatii similare au avut de-a face fermierii de prin 2012. Atunci s-a ajuns in instanta, iar judecatorii au stabilit ca „porcii au dreptate”, iar fermierii au pierdut compensatiile financiare. Si de aceasta data reprezentantii firmei au spus ca vor actiona in instanta institutiile care nu isi fac datoria si spera sa castige nici mai mult, nici mai putin decat dreptul lor.
Comentarii
  • nu o sa castigati niciodata, intrucat aceste „Boarfe” de la Directia Silvica, ITRSV Suceava, Ocolul Silvic impun niste conditii aberante privind paza culturilor!! La toate termenele in cazul in care sunt actionati in instanta, vin cu o armata de juristi, unu’ mai gras ca si celalalt, odihniti, gandindu-se la diurna si in multe cazuri, mergand pe exceptii!
    Au dreptate suta la suta cei care practica braconajul! LA MAI MARE!

    • Acest articol este consecinta necunoasterii legii. Va recomand documentare inainte de a denigra si instiga la savarsirea de infractiuni.

  • ******** cu basca din poza sigur este angajat la Silvic! Il cunosti dupa gusa! Nu exista etalon al slugarniciei pentru a fi comparat, doar venetici! Si bine ca sunt vremelnici…

Adauga un comentariu