International

Guvernul vrea sa sprijine bancile cu bani din fondurile de pensii

Publicat: 25 iul. 2016
1

Fondurile de pensii din Italia vor analiza luni cererea guvernului de la Roma de a participa la un fond de sustinere a bancilor, cu cateva zile inainte ca testele de stres sa arate ca cea de a treia mare banca din Italia are nevoie urgenta de capital.

Guvernul de la Roma cauta modalitati pentru a sprijini bancile cu probleme fara a incalca insa prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obliga investitorii sa suporte o parte din pierderi si ii protejeaza pe contribuabili. Vineri urmeaza sa fie anuntate rezultatele testelor de stres derulate la nivelul UE, iar analistii se asteapta ca aceste teste sa arate ca Banca Monte dei Paschi, cea de a treia mare banca din Italia, are nevoie de o recapitalizare.

Presedintele asociatiei fondurilor italiene de pensii, ADEPP, Alberto Oliveti a declarat luni ca guvernul italian a cerut membrilor asociatiei ADEPP sa investeasca in fondul sponsorizat de stat Atlante, care lucreaza in prezent cu Banca Monte dei Paschi la vanzarea unor credite neperformante in valoare de miliarde de dolari.

„Guvernul a facut o cerere”, a spus Alberto Oliveti, adaugand ca fiecare fond de pensii va lua o decizie in mod independent, dupa o reuniune a membrilor asociatiei care va avea loc luni. Alberto Oliveti a refuzat sa comenteze informatiile din presa potrivit carora fondurile de pensii vor contribui cu o suma totala de 500 de milioane de euro.

Potrivit unor surse, banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) este gata sa ofere pana la 500 milioane de euro fondului Atlante, o suma similara urmand sa vina si de la SGA, o alta entitate controlata de Trezoreria italiana. Cu toate acestea, contributiile celor doua entitati trebuie sa fie limitate la o participatie minoritara pentru a evita incalcarea prevederilor privind ajutoarele de stat.

Fondul Atlante a fost infiintat in luna aprilie si pana acum si-a utilizat cea mai mare parte din resursele initiale de 4,25 miliarde de euro pentru a salva doua banci regionale (Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza), iar o injectie de capital venita de la fondurile de pensii ar ajuta fondul sa poate sa ajute si Banca Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume.

Potrivit planurilor guvernului, fondul Atlante va cumpara creditele neperformante ale Banca Monte dei Paschi la un pret mai mare decat cel oferit de investitorii specializati in cumpararea de active cu probleme. Insa chiar si asa Banca Monte dei Paschi va fi nevoita sa stranga noi capitaluri. In aceste conditii, guvernul italian analizeaza si posibilitate de a interveni in recapitalizarea bancii, in calitate de creditor de ultima instanta.

„O majorare prevenita de capital pentru Banca Monte dei Paschi finantata de guvern este doar un plan de rezerva. Roma face tot posibilul pentru a evita sa recurga la fondurile publice”, a declarat o sursa din apropierea discutiilor dintre guvernul italian si Comisia Europeana.

Potrivit unor noi reguli care au intrat in vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei banci trebuie sa se faca mai intai pe baza contributiei actionarilor, detinatorilor de obligatiuni si deponentilor, in conformitate cu o procedura cunoscuta sub numele de ‘bail-in’.
Adauga un comentariu