National

Guvernul: Sumele din Fondul de rezerva, reclamate de PDL, au fost alocate de Cabinetul Ungureanu

Publicat: 28 aug. 2012
1
Sumele din Fondul de rezerva al Guvernului a caror repartizare a fost reclamata de PDL Cluj au fost alocate de catre Cabinetul Ungureanu, inaintea alegerilor locale, iar, in urma deciziei CC, Cabinetul Ponta a dispus plata pentru primariile cu arierate sau proiecte europene, precizeaza Executivul, potrivit Mediafax.
Reprezentantii PDL Cluj au condamnat, luni, „modul discretionar” in care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din Fondul de rezerva bugetara pentru unitatile administrativ-teritoriale si faptul ca nicio comuna din judetul Cluj nu a primit bani.
„PDL Cluj condamna modul discretionar in care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din fondul de rezerva bugetara prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru unitatile administrativ-teritoriale. Constatam cu stupoare faptul ca din lista de 69 de comune din 21 de judete ale tarii pentru care s-au alocat fonduri pentru plata unor arierate nicio comuna clujeana nu a primit acest supliment financiar din partea Guvernului Ponta, lucru care nu s-a intamplat in timpul guvernarii PDL. In judetul Cluj exista 85 de unitati administrativ-teritoriale, iar un numar semnificativ dintre acestea au nevoie urgenta de fonduri pentru plata angajatilor precum si pentru plata unor datorii restante”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, luni, de reprezentantii PDL Cluj.
Guvernul a decis, in luna iulie, sa ramburseze primariilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, dupa ce, in luna mai, le-a retras banii alocati de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente si cofinantarea unor proiecte europene. Banii au fost acordati din Fondul de rezerva al Guvernului.
Purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, a precizat atunci ca actualul Executiv a retras banii primariilor dupa ce a constatat ca multe dintre unitati nu aveau datorii si nici necesitati de cofinantare a proiectelor UE.
„Aceste sume au fost blocate de catre Guvernul actual. In urma unei decizii a Curtii Constitutionale, Guvernul a dispus plata doar pentru acele unitati administrativ-teritoriale care inregistreaza arierate sau care au nevoie de sprijin pentru cofinantarea unor proiecte europene. Asadar, criticile aduse Guvernului actual referitoare la alocarea de sume din Fondul de rezerva bugetara sunt neintemeiate, cata vreme aceste plati se bazeaza pe decizia guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu si pe decizia CCR”, a precizat, marti, Guvernul intr-un comunicat.
In ceea ce priveste sumele directionate in urma recentei rectificari bugetare, Guvernul precizeaza ca este prima data in ultimii ani cand acest lucru se intampla fara a se tine cont de culoarea politica a autoritatilor locale.
Executivul a aprobat, saptamana trecuta, alocarea din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului a 10 milioane lei unor unitati administrativ-teritoriale, pentru plata arieratelor aferente unor cheltuieli curente si de capital si pentru cofinantarea unor proiecte finantate din fonduri externe.
La inceputul lunii aprilie, prin hotarare, Guvernul Ungureanu a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului, cei mai multi bani fiind acordati primariilor PDL.
In luna mai insa, noul Guvern Ponta a decis, prin ordonanta de urgenta, ca primarii sunt obligati sa returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocatiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu, premierul Victor Ponta argumentand atunci ca, din totalul celor 1.657 de primarii care au primit bani, un numar de 810 nu inregistreaza „niciun leu datorie” si nici nu necesita cofinantarea unor proiecte UE.
Ponta aprecia ca Guvernul va recupera mai mult de jumatate din totalul acestor fonduri si anunta ca banii vor fi varsati inapoi la Fondul de rezerva bugetara si utilizati pentru proiecte sociale.
Curtea Constitutionala a decis insa, la sesizarea Avocatului Poporului, ca este neconstitutional textul din ordonanta de urgenta prin care Guvernul a retras banii primariilor. Premierul Ponta a aratat insa ca judecatorii Curtii Constitutionale nu permit recuperarea banilor decat in cazul acelor primarii care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente si de capital sau care trebuie sa finanteze proiecte UE.
In acest sens, Ministerul Finantelor, prin intermediul Curtii de Conturi, a verificat la fiecare primarie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu daca alocarea acelor bani a fost justificata, pentru aceasta actiune avand la dispozitie 45 de zile de la decizia Curtii Constitutionale.Adauga un comentariu