Economic Local

Guvernul Ponta pregateste exploatarea aurului de la Rosia Montana

Publicat: 30 apr. 2013
1

Guvernul a decis, prin hotarare aprobata in sedinta de marti, infiintarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Hotararea de guvern are in vedere divizarea partiala, in interesul actionarilor, a Minvest, in scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de Minvest la Rosia Montana Gold Corporation de restul activitatilor companiei, precum si in scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent acestei activitati, respectiv a pachetului de actiuni detinut de companie la RMGC si a pasivelor rezultate din imprumuturile contractate de catre companie in scopul participarii la majorarile de capital ale RMGC.

Avand in vedere interesul statului roman, este oportun ca activitatea Minvest ce tine de proiectul Rosia Montana sa se faca prin intermediul unei societati comerciale noi, rezultate prin desprinderea patrimoniului Minvest legat de proiect, statul roman, prin DPIIS (Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine-n.r.), urmand sa devina actionarul direct al acestei societati comerciale nou-infiintate”, se afirma intr-un comunicat al Guvernului.

Agentia MEDIAFAX a anuntat, saptamana trecuta, ca Guvernul va crea o noua companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, denumita „Minvest Rosia Montana”, si care va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din actiuni detinut la societatea Rosia Montana Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru „extractia mineralelor” si va functiona doar in subordinea ministrului delegat Dan Sova.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Comentarii
  • COMPANIA detine la Rosia Montana (judetul Alba), PRIN CONCESIONARE in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. MINVEST ROSIA MONTANA” VA AVEA ca obiect principal de activitate SERVICII ANEXE pentru „extractia mineralelor” si va fuctiona DOAR… Adica va duce gunoiu’, va spala podelele, mai uda florile – cam asta inseamna SERVICII ANEXE. Si uite asa cu tot felul de TRADATORII CARE NE CONDUC NU FAC ALTCEVA DECAT SA CONTINUE JAFUL ASUPRA TARII. De ce nu se constituie o Companie 100% de stat care sa exploateze aceste zacaminte si sa dea oamenilor de lucru? Fac ARTIFICII creand alta firma care sa faca SERVICII CONEXE cui? Lui Gabriel Resources – evident!

Adauga un comentariu