Eveniment-Social

Guvernul a oprit toata golaniile imobiliare de la Iasi

Publicat: 30 mai 2013
1

@ Recent, a fost anulat transferul unei suprafete de 9 hectare de teren de la Movileni la Miroslava @ Cotidianul BUNå ZIUA IASI a aratat ca si celelalte tunuri imobiliare care vizau transferul a zeci de hectare din comunele judetului in municipiu, cum ar fi afacerea Rapaport sau afacerea Floarea Danescu, au fost anulate @ Aceste afaceri au fost oprite printr-o hotarare de Guvern

Procuratorii imobiliari care au platit unor mostenitori sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru a le cumpara drepturile de proprietate au luat o mare plasa. Au cheltuit banii, crezand ca pun mana pe suprafete de teren din municipiu sau dintre cele aflate la marginea drumului european E 583, cu o valoare de piata uriasa. Numai ca in urma dezvaluirilor din presa, legate de aceste afaceri, care constau in special in transferul terenurilor dintr-o zona agricola in municipiu sau la marginea drumului european, o parte din aceste tunuri imobiliare au fost anulate si nici nu mai pot fi reluate. Mai trebuie precizat ca aceste afaceri au demarat in perioada in care prefect al judetului Iasi era Radu Prisacaru, care de altfel a si fost arestat in urma unei astfel de ilegalitati.

Recent, judecatorii ieseni au anulat „afacerea Logotheti”. Mostenitoarea Severina Sculy Logotheti avea de primit o suprafata de 50 de hectare in comuna Movileni. A primit la Movileni 41 de hectare si la Scanteia 9 hectare. Ultima suprafata, cea de 9 hectare, a fost transferata de la Scanteia la Miroslava la marginea drumului european. Ca urmare a unei plangeri facute de prefectii care au urmat dupa Radu Prisacaru, transferul a fost anulat in instanta. Alte afaceri care au fost anulate de judecatorii ieseni sunt „afacerea Rapaport”, care se refera la transferarea a 37 de hectare de teren de la Tomesti in municipiul Iasi in zona Moara de Vant si „afacerea Floarea Danescu” care se refera la transferarea a 20,8 hectare de teren din comuna Movileni, tot in municipiul Iasi, in Copou la Ferma Adamachi.

Retrocedarea a fost oprita de Guvern

Dupa cum s-a mai precizat, in spatele acestor afaceri se afla procuratori imobiliari care au platit sume considerabile pentru a cumpara drepturile succesorale de la fratii Rapaport, Floarea Danescu sau de la Severina Sculy Logotheti. Aceste tunuri nu mai pot fi reluate in sensul ca procuratorii sau mostenitorii nu pot primi terenuri in alte parte, deoarece retrocedarea a fost oprita de Guvern.

Astfel, in urma cu cateva zile, la propunerea Guvernului a fost aprobata Legea 165/2013 pentru finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de regimul comunist. Aceasta lege prevede la articolul 7 ca procesul de retrocedare se suspenda pana la inventarirea tuturor terenurilor si cladirilor care au fost confiscate de regimul comunist si care se mai afla inca in proprietatea statului. „Acest proces de inventariere va dura ani de zile. Nicio comuna din judetul Iasi nu si-a facut cum trebuie balanta de fond funciar. Numai la nivelul judetului Iasi aceasta inventariere va dura ani de zile. Avem 95 de comune”, a spus un functionar care lucreaza intr-una din institutiile responsabile de aplicarea legilor fondului funciar.
Adauga un comentariu